sobota, 6 kwietnia 2013

Rogaliki drożdżowe zatapiane

Pyszne rogaliki z nadzieniem marmolady wg Ewy Aszkiewicz ( Kuchnia Polska)


Składniki:

- 50 dag mąki tortowej
- 250 g margaryny
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- pół szklanki ciepłego mleka
- 6 dag drożdży
- szczypta soli
- marmolada


Przygotowanie:

Mleko, rozkruszone drożdże, cukier i 3 łyżki mąki oraz sól łączymy, odstawiamy do wyrośnięcia.
Jak zaczyn podwoi swoją objętość, dodajemy żółtka, roztopiony letni tłuszcz, pozostałą mąkę przesianą przez sito i wyrabiamy ciasto do momentu aż utworzy się tłusta kula.
Ciasto zawijamy w ściereczkę w taki sposób, by gdy w czasie "zatopienia" będzie rosło, nie wypłynęło



Tak przygotowaną kulę ciasta wkładamy do naczynia z zimną wodą i trzymamy do chwili, aż wypłynie - około 15 minut. 
Po wypłynięciu ciasta z wody i odrzuceniu ściereczki kroimy je na 4 części, każdą rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w trójkąty, nakładamy nadzienie i zwijamy rogale. 


Nakładamy na natłuszczoną blachę . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 C. Pieczemy przez 25-30 minut do zrumienienia.


  Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...