Posty

Indyk w słodkim sosie

Obraz
Zapraszam na pyszne mięsko z indyka, które przygotowałam na konkurs kulinarny na Prześlij Przepis. Idealne na świąteczny stół. Składniki: - 400 g fileta z indyka w plastrach - 3 buraki - 100 g orzechów włoskich - 100 g suszonych śliwek - 1 liść laurowy - 2 ziela angielski - 3 ziarenka pieprzu - 1 łyżeczka vegety - 1 szklanka wody - 50 g słodkiej śmietany 18 % - sól, pieprz, - cukier - ocet - olej do smażenia Przygotowanie: Indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, posypujemy pieprzem i smażymy na oleju na rumiano. Przekładamy do brytfanki, wlewamy 1 szklankę wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i dusimy 10 minut. W tym czasie kroimy orzechy i śliwki na mniejsze kawałki. Dodajemy do mięsa i dusimy 40 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą. Wlewamy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem jeśli jeszcze trzeba. Buraki gotujemy, ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach i doprawiamy odrobina s...

Tanie danie jednogarnkowe - a'la zupa

Obraz
Z obiadu został mi wędzony boczek i tak myślałam co by tu wymyślić. Wpadłam na pomysł jednogarnkowego dania, ze składników które miałam w lodówce. Nawet możemy wlać zupę do słoików i za pasteryzować 10 minut i będziemy mieli na inny dzień na obiad lub kolację. Składniki: - 20 dag boczku wędzonego - 2 cebule - 3 średnie ziemniaki - 1 mała kiełbasa np śląska - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu - 1 łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki pieprzu ziołowego - sól Przygotowanie: Boczek kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Gdy się dobrze zrumieni przekładamy do garnka. Na tym samym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilkę smażymy i przekładamy do boczku. Kiełbasę również kroimy w kostkę i smażymy na tym samym oleju. Smażymy 4 minuty i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą tak aby zakryć składniki. Dodajemy liść laurowy, ziele, pieprz, pieprz ziołowy, paprykę słodką, szczyptę soli i zagotowuj...

Najlepsza sałatka

Obraz
Zapraszam na pyszną sałatkę idealną na imprezę i nie tylko. Sałatkę znalazłam  tutaj Składniki: - 1 czerwona papryka - 1 puszka kukurydzy - 20 dag żółtego sera - 1 średnia cebula - pęczek natki pietruszki - 4-5 łyżek majonezu - sól, pieprz Przygotowanie: Oczyszczoną paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kukurydze odsączamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez i mieszamy. doprawiamy sola i pieprzem.

Mielone a'la zrazy

Obraz
Na dzisiejszy obiad przygotowałam mielone z nadzieniem z cebulki i ogórka kiszonego. Zawsze to jakieś urozmaicenie od tradycyjnego klopsa mielonego. Składniki: - 40 dag mięsa mielonego - 1 jajko - 1 ząbek czosnku - 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia bułki - sól i pieprz - tarta bułka do obtaczania - 1 cebula - 1 kwaszony ogórek - olej do smażenia Przygotowanie: Czerstwą bułkę moczymy w mleku aż zmięknie. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i odciśniętą bułkę. Mieszamy na jednolitą masę. Formujemy średniej wielkości kulki. Cebulę obieramy i kroimy w paski. Ogórka również kroimy w paski. Kotlecika spłaszczamy, układamy ogórka oraz cebulę, zawijamy . Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. U mnie buraczki.

Sałatka z groszkiem

Obraz
Jak mam ochotę na sałatkę to robię właśnie tą. Wymyśliłam ją bardzo dawno temu. Jest szybka w wykonaniu, doskonała jak mamy niespodziewanych gości. Składniki: - 4 jajka - 3 ogórki konserwowe - por około 10 cm od białej części - puszka groszku konserwowanego - 3 łyżki majonezu - sól, pieprz Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Por i ogórki również kroimy w kostkę. Groszek odcedzamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, doprawiamy i dokładnie mieszamy.

Jabłka z cynamonem

Obraz
Ten pyszny mus z cynamonem możemy użyć do szarlotki, naleśników. Składniki: - 2 kg po obraniu - 1 czubata szklanka cukru - 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy środki i kroimy w paseczki. Przekładamy do garnka, wlewamy odrobinę wody, wsypujemy cukier, cynamon, przykrywany pokrywką i dusimy. Co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Dusimy do momentu aż się zrobi mus. Przekładamy do słoików, zakręcamy pokrywki i pasteryzujemy 15 minut. 

Żeberka w kapuście

Obraz
Mam dla Was pyszną propozycję na obiad. Kruchutkie żeberka i rozpływająca się w ustach kapusta. Oryginalny przepis znalazłam  tutaj . Zachęcam do wypróbowania. Składniki: - 60 dag żeberek - 1/4 główki kapusty - łyżeczka przyprawy do bigosu - sól - 2 łyżki oleju - kostka bulionowa - natka pietruszki - cebula - 3-4 ziarna ziela angielskiego - kilka ziaren kolendry Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Żeberka myjemy, osuszamy i podsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Wlewamy 3/4 szklanki wody. Dodajemy cebulę, kostkę bulionową, kolendrę i ziele angielskie. Mięso dusimy na małym ogniu. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście i szatkujemy. Wkładamy na chwilę do wrzątku, dokładnie odcedzamy i wykładamy na żeberka. Solimy, posypujemy przyprawą do bigosu i dusimy do miękkości. Podajemy z ziemniakami i kapustą.

Placuszki z kabaczka

Obraz
Dzisiaj dostałam kabaczka i postanowiłam zrobić placuszki. W tej wersji kabaczka jeszcze nie jadłam. Placuszki są bardzo dobre. Składniki: - 1 średni kabaczek - 1 jajko - 3-4 łyżki mąki pszennej - sól - pieprz ziołowy Przygotowanie: Kabaczka obrać, wyciąć środek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i zostawić na 10 minut żeby zmiękło. Po tym czasie odsączyć z powstałego soku, dodać jajko mąkę, pieprz ziołowy i wszystko wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron na rumiano. Podawać na gorąco.

Fileciki rybne w delikatesowym sosie

Obraz
Przepis znalazłam w książce kucharskiej Kuchnia Polska. Nie byłam do niego przekonana, ale jak posmakowałam to okazało się że danie jest rewelacyjne. Możemy podać je nawet na imprezę urodzinową lub inną.  Składniki: - 6 średniej wielkości filetów z białej ryby ( ja użyłam Tilapię) - 1 szklanka mleka - 1 szklanka wody - sól, pieprz - olej do smażenia sos: - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - 1 mała papryka czerwona - 5 dużych pieczarek - 3 łyżki cukru - pół szklanki octu 10 % - płaska łyżeczka imbiru mielonego i białego pieprzu Przygotowanie: Filety moczymy 20 minut w wodzie z mlekiem, osuszamy i nacieramy solą i pieprzem. Smażymy na głębokim oleju rumieniąc z obu stron. Odsączmy na ręczniku papierowym. Sos: Pozostały tłuszcz ze smażenia ryb uzupełniamy, smażymy na nim cebulę pokrojoną w piórka i czosnkiem posiekanym w małą kosteczkę. Gdy składniki się zeszklą, dodajemy pokrojone w paski pieczarki i paprykę.Smażymy 3 minuty, dodajemy przyprawy, cukier, ocet...

Medaliony we własnym sosie

Obraz
Na dzisiejszy obiadek przygotowałam medaliony, które polecam mięsko jest przepyszne. Oryginalny przepis zaczerpnęłam  tutaj . Składniki: - 600 g wieprzowiny z łopatki - 1 cebula - sól, pieprz - kolendra - 2 łyżeczki mąki kukurydzianej - olej Przygotowanie: Mięso pokroić w plastry, kolendrę utłuc z pieprzem, posypać z obu stron mięso. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, mięso smażyć z obu stron do zrumienienia. Cebulę pokroić w plastry, dodać do mięsa, chwilkę podsmażyć, podlać wodą około 3/4 szklanki, przykryć pokrywą i dusić do miękkości podlewając wodą w razie potrzeby. Na koniec zagęścić sos mąką kukurydzianą. Medaliony podawać z ziemniakami i surówką.