Posty

Pasta z makreli z ogórkiem

Obraz
Przepis na tą pastę znalazłam w przepisach  Benki  jest szybka, prosta i smaczna. Świetny pomysł na zwykłą makrelę. Składniki: -makrela wędzona -2-3 ogórki konserwowe -łyżka musztardy -łyżeczka majonezu Przygotowanie: Makrelę obieramy ze skóry,oczyszczamy z ości,przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem,ogórki kroimy w drobną kostkę, dodajemy musztardę, majonez. Mieszamy i smarujemy chlebek.  Smacznego...

Surówka z białej kapusty z majonezem

Obraz
Idealna do obiadu jak i na przekąskę. Składniki: - 400 g białej kapusty - 1 duża marchewka - 2 łyżki majonezu - sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę drobno poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Składniki przełożyć do miski, dodać przyprawy, majonez i wymieszać.

Surówka z białej kapusty z marchewką

Obraz
Surówki są bardzo smaczne i zdrowe, zachęcam do wypróbowania. Składniki: - 400 g białej kapusty - 1 duża marchewka - 1 łyżka oliwy z oliwek - sól, pieprz - 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Kapustę drobno poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Składniki przełożyć do miski, dodać przyprawy, oliwę, wymieszać i można zajadać do obiadu lub na przekąskę.

Zrazy z suszonymi pomidorami

Obraz
Na dzisiejszy świąteczny obiadek proponuję pyszne zrazy z mięsa wieprzowego, a dokładnie z szynki z suszonymi pomidorami, do tego surówka i ziemniaczki. Składniki: - 0,7 kg mięsa z szynki - suszone pomidory - sól, pieprz - wykałaczki  Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem jak na kotlety. Posolić, posypać pieprzem. Suszone pomidory pokroić w plastry, ułożyć na mięsie i zwinąć w zrazy, spinając wykałaczkami. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z każdej strony. Przełożyć do brytfanki lub garnka, podlać 1 szklanką wody i dusić do miękkości mięsa. Od czasu do czasu podlewając wodą i obracając na drugą stronę zrazy. Rada:  Z powstałego wywaru ze zrazów możemy zrobić sos zagęszczając go wodą z rozmieszaną z mąką - pół szklanki wody i 2 łyżki mąki.

Bitki w kapuście

Obraz
Zapraszam na pyszny obiadek. Składniki: - 0,7 kg szynki wieprzowej - pół główki małej kapusty - puszka pomidorów w puszce bez skórki - 1 cebula - liść laurowy, 2 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu - sól, pieprz, papryka słodka, ziarenka smaku ziołowe - olej do smażenia Przygotowanie: Szynkę umyć, wysuszyć, pokroić na mniejsze plastry. Lekko rozbić, posypać sola i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Przełożyć do brytfanki. Na oleju ze smażenia mięska podsmażyć cebulę pokrojona w kostkę. Przełożyć do bitek, wlać szklankę wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i dusić. Od czasu do czasu mieszając i podlewać wodą. W tym czasie poszatkować kapustę i dodać do mięsa jak już będzie prawie miękkie. Następnie dodać pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem, ziarenkami smaku i papryką słodką. Dusić jeszcze 5 minut. Podawać z ziemniakami.

Śledź w śmietanie na słodko

Obraz
Mój mąż dzisiaj na obiad poprosił o śledzie, ale w wersji na słodko.... Składniki: - 2 (podwójne) płaty śledzi marynowanych - 3 średnie cebule - 300 ml śmietany 18 % zagęszczonej - 2 łyżki octu - 3 łyżki cukru Przygotowanie: Ze śledzi zdjąć skórę i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Przełożyć do śledzi. W osobnym naczyniu połączyć śmietanę z octem i cukrem. Wymieszać posmakować, jakby było za mało słodkie dosypać cukru. Wlać do śledzi z cebulką i wymieszać. Schodzić w lodówce godzinę aby się przegryzło. Podawać z ziemniakami.

Oszukane chilli con carne - potrawka

Obraz
Nie miałam mięsa mielonego, tylko kiełbasę śląska i resztę składników pasujących do tej właśnie potrawy i wyszła równie ostro i smacznie. Składniki: - 1 cebula - 3 małe kiełbasy śląskie - 30 dag pieczarek - puszka fasoli czerwonej - puszka kukurydzy - sól, pieprz - przyprawa chilli - koncentrat pomidorowy 190 g  + 100 ml ciepłej wody - olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę również pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w paseczki. Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę, dodać kiełbasę i chwilkę smażyć, dodać pieczarki i smażyć aż puszczą sok. Następnie dodać fasolę, kukurydzę, przyprawy i chwilkę smażyć. Dodać koncentrat wymieszany z wodą i dusić 4 minuty. Doprawić jeśli trzeba żeby było na ostro. Podawać na ciepło z pieczywem.

Jajka faszerowane rzodkiewkami

Obraz
Smaczna przekąska na imprezę lub na Wielkanocny stół. Składniki: - 6 rzodkiewek  + 2 do dekoracji - 6 jajek - pół pęczka szczypiorku + pół pęczka do dekoracji - 2 łyżki majonezu - sól, pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy na pół i wyciągamy żółtka. Rzodkiewkę i szczypiorek kroimy w kostkę. Żółtka rozgniatamy z majonezem, dodajemy rzodkiewkę, szczypiorek, sól, pieprz i mieszamy. Farsz nakładamy na jajka i układamy na półmisku. Z rzodkiewek wycinamy kwiatki. Na półmisku posypujemy szczypiorek i układamy kwiatki z rzodkiewek.

Sałatka gyros z sosem czosnkowym

Obraz
Po prostu pyszna... Składniki: - 4 połówki piersi z kurczaka - przyprawa kebab-gyros - średnia kapusta pekińska - słoik ogórków konserwowych - 2 cebule - olej - kilka łyżek ketchupu Sos: - szklanka majonezu - 4 łyżki śmietany - 5 ząbków czosnku - sól, pieprz Przygotowanie: Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą gyros, wymieszać, przykryć i odstawić na 2 godz. do lodówki. Następnie usmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do miski i polać ketchupem. Kapustę umyć, osuszyć i posiekać. Połowę ułożyć w misce, potem ułożyć mięso. Na tej warstwie ułożyć pokrojone w kostkę korniszony, a następnie pokrojoną w plasterki i rozdrobnione w palcach cebulę. Przykryć wszystko pozostałą kapustą, zalać sosem przygotowanym z podanych składników i wszystko wymieszać. Naczynie z sałatką przykryć i na 3 godz. wstawić do lodówki.

Kokosanki

Obraz
Jako dziecko bardzo lubiłam kokosanki i udało mi się znaleźć przepis  wg Capri , który idealnie spełnił moje oczekiwania. Składniki: - 200 gram wiórków kokosowych - 2 białka z jaj (dużych) - 50 gram masła - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki mleka - 0,5 szklanki cukru Przygotowanie: Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier i mieszamy, żeby powstała jednolita masa, dodajemy wiórki, mleko, mieszamy wyłączamy gaz. Masę odstawiamy do ostudzenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę ubijamy, żeby mąka się ładnie rozprowadziła. Do białek dodajemy ostudzoną masę kokosową i dokładnie mieszamy łyżką. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej natłuszczonym masłem lub olejem pergaminem, leciutko spłaszczamy (naprawdę niewiele). Pieczemy w termoobiegu na 160 stopni około 15 minut aż się zarumienią lub w temperaturze 170 stopni w funkcji góra-dół.