Składniki:
- 4 połówki piersi z kurczaka
- przyprawa kebab-gyros
- średnia kapusta pekińska
- słoik ogórków konserwowych
- 2 cebule
- olej
- kilka łyżek ketchupu
Sos:
- szklanka majonezu
- 4 łyżki śmietany
- 5 ząbków czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą gyros, wymieszać, przykryć i odstawić na 2 godz. do lodówki. Następnie usmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do miski i polać ketchupem. Kapustę umyć, osuszyć i posiekać. Połowę ułożyć w misce, potem ułożyć mięso. Na tej warstwie ułożyć pokrojone w kostkę korniszony, a następnie pokrojoną w plasterki i rozdrobnione w palcach cebulę. Przykryć wszystko pozostałą kapustą, zalać sosem przygotowanym z podanych składników i wszystko wymieszać. Naczynie z sałatką przykryć i na 3 godz. wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz