piątek, 10 maja 2013

Smaczny deser z galaretkami i jogurtem naturalnym

Dzisiaj zapraszam za deser z nowymi galaretkami Winiary z połączeniem jogurtu naturalnego. Smak ma podobny jakbyśmy zrobili ze śmietaną. Lubię robić takie deserki, bo moje dzieciaki je uwielbiają.



Składniki na dwa pucharki mają około 400 ml pojemności:

- 1 galaretka Winiary Pink Margarita
- 1 galaretka Winiary Mojito
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
- truskawki do dekoracji

Przygotowanie:

Galaretkę Pink Margarita rozpuszczamy 1,5 szklanki wody i studzimy. Dzielimy na pół i wlewamy do pucharków. Wkładamy do lodówki żeby stężała.


 Pozostałą galaretkę mieszamy ze 100 ml jogurtu naturalnego i wylewamy na galaretkę. Odstawiamy do stężenia


Galaretkę Mojito rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody i studzimy. Dzielimy na pół i wylewamy na drugą warstwę deseru. Odstawiamy do stężenia.


 Pozostałą galaretkę mieszamy ze 100 ml jogurtu naturalnego i wylewamy na trzecią warstwę. Odstawiamy żeby stężała.

Dekorujemy truskawkami.


Smacznego....

środa, 8 maja 2013

Kulki w sosie koperkowym

Pyszne kuleczki z mięsa mielonego drobiowego uwielbiane przez dzieci.





 Składniki:

- 35 dag mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułka
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka natki pietruszki
- 2 kostki rosołowe
- sól, pieprz

Sos:

- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Bułkę moczymy w mleku, aż zmięknie. Mięso wyrabiamy z jajkiem, posiekaną natką pietruszki, bułką tartą i odciśniętą bułką. Przyprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy średniej wielkości kulki.


Do garnka wlewamy 1/2 l wody, zagotowujemy. Dodajemy kostki rosołowe, mieszamy i dodajemy przygotowane kulki. Gotujemy 15 minut. Wyjmujemy je łyżką cedzakową. Po wyjęciu trzymamy je w cieple  i w ten czas robimy sos.

Sos:

Masło rozcieramy z mąką, rozprowadzamy kilkoma łyżkami bulionu. Zagęszczamy pozostały bulion i gotujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Nie zniechęcać się jak będą robiły się kluski to się wygotuje.


Podawać z ziemniakami. Dziś miałam dodane więcej wody jak gotowałam kulki i sos wyszedł mi bardziej rzadszy, ale tak też dobrze smakuje, bo my lubimy dużo sosu.

 


Smacznego....

wtorek, 7 maja 2013

Bitki ze schabu z pieczarkami

Dziś zapraszam na pyszny obiadek. Sos z pieczarkami po prostu rozpływa się w ustach.


Składniki na 4 osoby:

- 4 plastry schabu
- 25 dag pieczarek
- 1 cebula
- sól i pieprz
- 2 łyżki mąki + 3/4 szklanki wody na zasmażkę


Przygotowanie:

Mięso umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Lekko rozbić, posypać solą i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do brytfanki, wlać 1 szklankę wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu 1 godz. W razie potrzeby podlewać wodą.



Pieczarki obrać i pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, dodać pieczarki, posypać solą, pieprzem i smażyć 5 minut.



Pieczarki przełożyć do mięsa i dusić jeszcze 10 minut. Zrobić zasmażkę z wody i mąki. Wlać do mięsa. Wymieszać, doprawić w razie potrzeby. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.




 Smacznego....




poniedziałek, 6 maja 2013

Szaszłyki z kiełbasy na bogato

Polecam szaszłyki z kiełbasy. Smak upieczonych pieczarek i papryki na ruszcie rewelacyjny.


Składniki:

- 8 kiełbas na grilla u mnie regionalna z Biedronki
- 25 dag pieczarek
- 5-6 cebul
- 1 papryka
- przyprawa do grilla u mnie Kamis pikantna
- patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

Kiełbasę kroimy na 5 części, pieczarki kroimy na pół, paprykę w dużą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Nabijamy na patyczek kolejno kiełbasa, cebula, papryka itd. Posypać przyprawą.
Piec na rozgrzanym ruszcie około 10 minut z każdej strony.


niedziela, 5 maja 2013

Masło czosnkowe na chleb na grilla.

Chleb z masełkiem czosnkowym po upieczeniu na grillu jest rewelacyjny. Wszyscy w naszym otoczeniu przepadają za tym chlebkiem czosnkowym.



Składniki:

- pół kostki masła
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
- 2 czubate łyżeczki przyprawy Ziarenka Smaku Ziołowe

Przygotowanie:

Masło rozetrzeć z przyprawą. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i koperek. Dobrze wymieszać.
Cienko smarować kawałki chleba masłem i opiekać na grillu około 5 minut.

Rady:

1. Chleb można układać na pieczonej kiełbasie czy karkówce żeby nie zajmować miejsca na grillu.
2. Ta porcja masła starczyła mi na cały bochenek chleba.

Karkówka po amerykańsku na grilla

Karkówka w tej paście cebulowej jest naprawdę dobra. Polecam.



Składniki:

- 5 plastrów karkówki
- 2 łyżki ketchupu
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Cebulę drobno posiekać, wymieszać z olejem i ketchupem.
Karkówkę lekko rozbić, oprószyć solą, pieprzem i nasmarować pasta cebulową. Piec na rozgrzanym ruszcie 15 - 20 minut. Często obracając.


.

sobota, 4 maja 2013

Szaszłyki z kiełbaski

Idealne szaszłyki jak się nie ma w domu mięsa z kurczaka czy wieprzowiny. Z góry przepraszam za brak zdjęcia po upieczeniu na grillu, ale jak chciałam je zrobić to szaszłyki już zniknęły ze stołu.


Składniki:

- 5 kiełbas na grilla u mnie śląska
- 4-5 średnich cebul
- przyprawa do grilla u mnie kamis pikantna
- 5 patyczków do szaszłyków

Przygotowanie:

Kiełbasę pokroić na cztery części. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Nakłuwać na patyku na przemian kiełbasę i cebulę. Posypać przyprawą i piec na grillu około 10 minut z każdej strony co jakiś czas przewracając żeby się nie spaliły.

Surówka ze świeżej kapusty czosnkowa

Pyszna surówka na grilla. Przepadam za nią.








Składniki:

- mała główka kapusty
- 3 ząbki czosnku
- mały majonez
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Kapustę poszatkować, przełożyć do miski i posypać solą żeby zmiękła. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Posypać pieprzem dodać majonez i wymieszać.

Rady:

Surówkę można zrobić z kapusty pekińskiej.

czwartek, 2 maja 2013

Sernik na zimno pina colada - blue

Pyszne połączenie dwóch nowych galaretek Winiary. Moje dzieciaczki zachwycone.


Składniki:

- 1 galaretka Winiary Pina Colada
- 1 galaretka Blue Curacoa
- 2 serki homogenizowane po 200 g
- 4 połówki brzoskwini z puszki

Przygotowanie:

Galaretkę Pina Colada rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
Brzoskwinie kroimy w paski.

Jedną połówkę brzoskwini układamy w formie i zalewamy połową szklanki galaretki Pina Colada. Wkładamy do lodówki aby stężała.
Resztę galaretki mieszamy z serkiem homogenizowanym i wylewamy na pierwszą część. Wkładamy do lodówki aby stężała.
Galaretkę Blue Curacoa rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
Resztę brzoskwini układamy na drugiej warstwie.

Zalewamy połową szklanki galaretki Blue Curacoa i wstawiamy do lodówki aby stężała. Resztę galaretki mieszamy z drugim serkiem homogenizowanym i wylewamy na trzecią warstwę. Wstawiamy do lodówki aby stężała.


Odwracamy formę i delikatnie wyjmujemy sernik.



Smacznego

Liebster blog award


Liebster blog award


Zostałam nominowana przez: http://www.cosiedziwgarnku.blogspot.co.uk/
Za co bardzo dziękuję.







Nominacja do Liebster jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za "dobrze wykonaną robotę". Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.

Pytania które otrzymałam:

1. Skąd pomysł na bloga?
Jestem na urlopie wychowawczym i jest to jakaś rozrywka dla mnie.
2. Ulubiona potrawa?

Kotlety z fileta kurczaka.
3. Kto jest Twoim kulinarnym idolem?

Nie mam kulinarnego idola podpatruję różnych kucharzy.
4. Co robisz gdy nie gotujesz?

Zajmuję się dziećmi.
5. Ulubiony kolor?

Niebieski.
6. Kawa czy herbata?

Herbata
7. Ulubione ciasto?

Sernik obojętnie jaki.
8. Co sprawia że się uśmiechasz?

Uśmiech zadowolonych i szczęśliwych dzieci.
9. Skąd czerpiesz inspiracje kulinarne? 

Z przepisów ze starego zeszytu, od mamy, internetu i telewizji.
10. Największe marzenie (takie które nie jest tajemnicą oczywiście)?

Wyjechać na fajne wakacje - to takie normalne marzenie.
11. Dla kogo najczęściej gotujesz?

Dla męża i dzieci.

Moje pytania:

1. Co lubisz najbardziej gotować?
2. Drób czy wieprzowina?
3. Ulubiona sałatka?
4. Ulubiony film?
5. Biszkopt czy kruche ciasto?
6.Czy lubisz jajecznicę?
7. Makaron razowy czy zwykły?
8.Co byś ugotował/a z ryżu?
9.Ulubione narzędzie w kuchni?
10.Wakacje nad morzem czy w górach?
11.Ulubione danie z dzieciństwa?


Blogi które nominuję:

1.http://pod-zielonym-niebem.blogspot.com
2. http://gotujsiektomoze.blogspot.com
3.http://pococipiekarnik.blogspot.de/
4.http://thelifetastesgreat.blogspot.com/
5.http://www.ciastco.blogspot.com/
6.http://katerinamakaryk.blogspot.com/
7.http://karamka.blogspot.com
8.http://przepisyzsercem.blogspot.com/
9.http://poprostupyszne.blogspot.com/
10.http://deliture.blogspot.com/
11.http://wonder-food-land.blogspot.com/


środa, 1 maja 2013

Krokiety z kapustą i grzybami

Domowe krokiety są najlepsze. Pyszności.


Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

- 2 jajka
- 1 szkl mleka
- 1 szkl wody ( ja używam gazowanej wtedy naleśniki są lepsze)
- 250 g mąki
- szczypta soli

Farsz:

- 250 g kapusty kwaszonej
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- sól i pieprz

Dodatkowo:

- jajko do obtoczenia
- bułka tarta do obtoczenia

Przygotowanie:

Farsz:

Cebulę, pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę kroimy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę dodajemy pieczarki i chwilkę smażymy. Dodajemy kapustę i dusimy pod przykryciem około 25 minut.


Naleśniki:

Do miski wbijamy całe jajka i szczyptę soli. Roztrzepujemy, wlewamy mleko mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy wodę i wszystko dobrze mieszamy. Smażymy naleśniki.



Farsz zawijamy w naleśniki. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Smażymy na oleju.


Smacznego ...

Czas na piknik z home&you - półmetek!

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...