środa, 18 grudnia 2013

Sałatka konserwowa

Uwielbiam sałatki jeść i przygotowywać. Ta jest wymyślona z produktów, które miałam akurat w lodówce. Zasmakowała nawet mężowi, który nie zawsze ma ochotę na sałatkę...



Składniki:

- pół puszki kukurydzy
- 4 średnie ogórki konserwowe
- pół słoika papryki konserwowej
- 1 mała cebula
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Kukurydzę odsączyć z zalewy, paprykę i ogórka pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Składniki połączyć, przyprawić solą i pieprzem, dodać majonez i wymieszać.

Smacznego...


Piernikowa chatka

Pierwszy raz zrobiłam chatkę z piernika. Było z nim troszkę pracy, bo najpierw trzeba zrobić szablony, potem zagnieść ciasto, wyciąć z ciasta poszczególne elementy domku według szablonów, upiec i na koniec utworzyć domek. Chodź pracy dużo, potem widok uśmiechniętych buzi dzieci bezcenny......








Składniki:

- 50 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru
- 1 proszek do pieczenia
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 1 przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu

lukier:

- 1 białko
- 200 g cukru pudru

Przygotowanie:

Przygotować szablony z kartki papieru.

Wymiary:

Podstawa co najmniej 12x17 cm jak chcemy płotek umieścić i inne dekoracje ułożyć na podstawce to zróbmy większą podstawkę np. 30x30.
Sciana boczna 10x15 cm - 2 sztuki wycinamy 2 okna
Dach 7x17 cm - 2 sztuki
Przód i tył 10x10x5 cm w jednej wycinamy drzwi i okrągłe okno
Płotek robiłam na oko. Z pozostałego ciasta wyciąć dekoracje, gwiazdki choinki itd.




Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, przyprawa, cynamonem. Posiekać z masłem, zagnieść z jajkiem na jednolity kolor. Schłodzić i rozwałkować ciasto. Wyciąć domek z szablonów i upiec w 200 stopniach 10 minut.

Z białka i cukru ubić likier. Skleić domek. Trzeba czekać aż wyschnie, trzeba mieć trochę cierpliwości.

poniedziałek, 16 grudnia 2013

Makaron z warzywami i szynką

Zapraszam na obiadek dla miłośników makaronu. Dzisiejsza propozycja to makaron z warzywami i szynka. Nie potrzebujemy zbyt dużo czasu na przygotowanie, a danie jest smaczne.


Składniki:

- pół opakowania makaronu do spahgetti
- 5 plastrów szynki konserwowej lub innej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- kawałek selera
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- pół łyżeczki papryki słodkiej i curry


Przygotowanie:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę lub słupki. Szynkę również kroimy w słupki.
Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy warzywa oprócz papryki, podlewamy odrobiną wody i dusimy, co jakiś czas mieszając i podlewając wodą aby sie nie przypaliło. Jak marchew będzie na wpół miękka dodajemy paprykę, szynkę i dalej dusimy podlewając woda do miękkości warzyw. Przyprawiamy, dodajemy makaron, mieszamy i chwilkę smażymy.
Podajemy........ Smacznego..........

piątek, 13 grudnia 2013

Ciasto z masą na mleku

Zapraszam na ciasto do kawki. Jest to połączenie biszkoptu z masą z mleka. Przepis znalazłam ze starych wycinków mojej kolekcji.

 Składniki:

na ciasto:

- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu winnego

na masę:

- szklanka śmietany 18 % zagęszczonej
- 4 jajka
- 1 litr mleka
- 25 dag margaryny lub masła
- 3/4 szklanki cukru pudru

- polewa czekoladowa

Przygotowanie:

ciasto:

Białka ubić na sztywną pianę, dalej ubijając wsypywać cukier. Następnie stopniowo dodawać po 1 żółtku oraz przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ocet, delikatnie lecz dokładnie wymieszać, ale nie ubijać. Przełożyć do dwóch form ( 25 x 40) wyłożonych papierem i upiec w temp. 180 stopni przez około 20 - 30 minut. Zależy od piekarnika, trzeba zaglądać.


Masa:

Mleko wlać do garnka i zagotować. Śmietanę i jaja rozbić trzepaczką, następnie wlać do mleka i dalej gotować, aż utworzą się grudki serka. Margarynę rozetrzeć z cukrem pudrem. Dodać przestudzony i schłodzony w lodówce serek i ucierać, aż powstanie puszysta masa. Przełożyć nią ciasto. Wierch oblać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi lub kokosem.







piątek, 6 grudnia 2013

Smażone ziemniaki z kiełbasą i cebulą

Jak zostają mi ziemniaki z obiadu to przygotowuję smażone z kiełbaską i cebulą. Pyszne... Idealnie się sprawdzą dla głodnego mężczyzny...


Składniki:

- ziemniaki ugotowane z obiadu (około 4 średnie )
- 1 cebula
- 20 dag kiełbasy - taką jaką mamy akurat w lodówce ( a jak nie mamy to może być śląska, podwawelska itd)
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. W tym czasie pokroić kiełbasę w kostkę i dodać do cebuli. Smażyć około 5 minut i dodać pokrojone w plastry ziemniaki. Posypać solą, pieprzem i smażyć jakieś 10 minut. Podawać na gorąco z ogórkiem kiszonym lub bez.

środa, 4 grudnia 2013

Szybkie domowe zapiekanki

Dzisiaj propozycja na szybkie zapiekanki, z wędliną, cebulą i serem.....



Składniki na 2 bułki:

- 2 bułki
- 4 plastry wędliny
- 1 cebula pokrojona w plastry
- 4 plastry sera
- ketchup
- margaryna lub masło do posmarowania bułek

Przygotowanie:

Bułki przekroić na pół, posmarować margaryną lub masłem, położyć plaster wędliny, 2 plastry cebuli  i plaster sera. Zapiekać 5 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni.
Polać ketchupem i zajadamy....





poniedziałek, 2 grudnia 2013

Babeczki z makiem

Zapraszam na babeczki z makiem. Idealnie sprawdzą się na święta. Jak nie lubimy dużo piec makowców czy strucli to możemy upiec sobie babeczki, a i przy okazji dzieci będą zadowolone...




Składniki na 12 babeczek:

- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki maku 
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki oleju

Przygotowanie:

Suche składniki czyli: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mak połączyć w misce. Mokre składniki czyli mleko, jajko i olej rozmieszać w drugiej misce. Mokre przelać do suchych składników i wymieszać. Nakładamy do foremek na 3/4 wysokości.


Pieczemy w temp. 190 stopni przez 15 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły. Jak nie to trzymamy jeszcze chwilkę. Studzimy.



Posypujemy cukrem pudrem.





niedziela, 1 grudnia 2013

Placuszki z dyni i ziemniaków

Wczoraj dostałam dynię więc trzeba było z niej coś wyczarować, a że była już zupka z dyni to przyszedł czas na placuszki. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym.



Składniki:

- kawałek dyni - około 0,5 kg
- 6 średnich ziemniaków
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
- sól

na sos czosnkowy:

- 2 czubate łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany słodkiej 18 %
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Dynię i ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę, sól i dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor.

Sos:

Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, posypać solą, pieprzem i wymieszać. Polać placuszki..... smacznego....

sobota, 30 listopada 2013

Ryż zapiekany z serem na patelni

Chodziło za mną coś zapiekanego, a tak dokładnie nie wiedziałam co. Więc wpadłam na pomysł ryżu zapiekanego na patelni z warzywami i serem. Strzał w dziesiątkę, bo bardzo nam smakowało....

Składniki:

- pół woreczka ryżu brązowego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 ogórek konserwowy
- sól, pieprz papryka słodka
- ser około 15 dag
- olej do smażenia
- ketchup do polania

Przygotowanie:

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Warzywa obieramy i kroimy w słupki. Ogórka kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni na oleju smażymy warzywa do miękkości, potem dodajemy ryż i podlewamy wodą, aby nam się nie przypaliło. Chwilkę smażymy, dodajemy ogórka, przyprawy i jeszcze chwilę smażymy, posypujemy startym serem na dużych oczkach i smażymy aż ser się rozpuści. Przekładamy na talerz i polewamy ketchupem. Jeśli nie lubimy ketchupu to polewamy ulubionym sosem.





"Każdy z nas może być Superbohaterem. 

Wystarczy w dniach od 29 listopada do 1 grudnia 2013 roku 
przekazać część swoich zakupów wolontariuszom 
Banków Żywności w jednym z niemal 3500 sklepów spożywczych 
na terenie całego kraju. Podarowane produkty jeszcze przed 
Świętami Bożego Narodzenia zostaną przekazane osobom potrzebującym.”

Gulasz z szynki

Taki gulasz robi moja mama. Jest pyszny i bardzo go lubię..... A za sosem przepada moja córka, a najbardziej mąż.

Składniki:

- 0,7 kg mięsa z szynki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- pół szklanki wody + 2 płaskie łyżki mąki do zrobienia sosu



Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę (lub pokrojony w kosteczkę) i cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilę podsmażyć i przełożyć do brytfanki. Podlać wodą i dusić do miękkości. Co jakiś czas podlewając woda. Zrobić sos zagęszczając go rozmieszaną wodą z mąką.
Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Surówka z kapusty pekińskiej

Mam dla Was kolejny przetestowany przepis Capri, a mianowicie pyszną surówkę do obiady. Przepełniona dużą ilością warzyw i witamin....Polecam.





Składniki:

0,5 kapusty pekińskiej
1/4 pora
1 czerwona papryka
1 marchewka
pomidor (opcjonalnie)
sól, pieprz
sos:
1 kopiasta łyżka majonezu+2 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany


Przygotowanie:

Kapustę i pora drobno szatkujemy, solimy i odstawiamy, by puściły soki. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i pomidora oraz starta na grubych oczkach marchewkę, doprawiamy, składniki sosu mieszamy ze sobą, wlamy do surówki, mieszamy wszystko razem dokładnie.
Podajemy....

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...