Mój mąż przepada za wątróbką i dzisiaj zażyczył sobie na obiad. Dzisiaj w wersji z papryką. Możemy ja podać na obiad z ziemniakami lub na kolacje z chlebem.
Składniki:
- 0,7 kg wątróbki drobiowej
- 5 cebul
- 1 papryka czerwona
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Wątróbkę umyć i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym, bo będzie mocno strzelać olej na patelni.
Pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć na rozgrzanym oleju.
Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek podsmażyć na osobnej patelni, posolić i posypać pieprzem.
Wątróbkę przełożyć wraz z olejem do brytfanki, dodać cebulę i dusić pod przykryciem 10 minut. Można podlać odrobiną wody, aby się nie przypaliło. Po tym czasie dodać papryką pokrojona w paseczki i dusić jeszcze 10 minut. Mieszajmy co jakiś czas aby się nie przypaliło.
Podawać z ziemniakami lub chlebem.
czwartek, 6 lutego 2014
środa, 5 lutego 2014
Makaron z owocami - sałatka
Zapraszam na smaczną sałatkę, którą możemy podać jako śniadanie. W roli głównej z makaronem, owocami, miodem i jogurtem naturalnym. Deser nie jest mocno słodki, dlatego wybierajmy w miarę słodką kiwi, bo jak nie będzie zbyt dojrzała ta sałatkę będzie gorzkawa. Wtedy dodajmy więcej miodu lub po prostu doprawmy cukrem.
Składniki:
- 100 g makaronu gwiazdki
- 2 dojrzałe kiwi + 1 do dekoracji
- 1 duży banan
- 1-2 łyżki płynnego miodu
- jogurt naturalny 150 g
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić.
Jogurt naturalny wymieszać z miodem.
Kiwi i banana obrać i pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać, przełożyć do salaterki.
Kiwi obrać pokroić w plasterki i za pomocą foremki do ciastek wyciąć serduszko i ustroić sałatkę.
Smacznego...
Składniki:
- 100 g makaronu gwiazdki
- 2 dojrzałe kiwi + 1 do dekoracji
- 1 duży banan
- 1-2 łyżki płynnego miodu
- jogurt naturalny 150 g
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić.
Jogurt naturalny wymieszać z miodem.
Kiwi i banana obrać i pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać, przełożyć do salaterki.
Kiwi obrać pokroić w plasterki i za pomocą foremki do ciastek wyciąć serduszko i ustroić sałatkę.
Smacznego...
wtorek, 4 lutego 2014
Jabłuszkowy smakołyk
Smaczny deserek dla dwojga...
Składniki:
- 2 słodkie jabłka
- 2 łyżeczki miodu
- 1 mały banan
- 200 g serka waniliowego
- posypka czekoladowa do dekoracji
Przygotowanie:
Jabłka umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Wydrążyć środek tak aby utworzyła się łódka. Banana rozgnieść widelcem, wydrążone jabłuszka posiekać nożem, przełożyć do miseczki, dodać miód, serek waniliowy i wszystko wymieszać. Napełnić łódkowe jabłuszka i posypać czekoladową posypką za pomocą foremki do ciastek.
Składniki:
- 2 słodkie jabłka
- 2 łyżeczki miodu
- 1 mały banan
- 200 g serka waniliowego
- posypka czekoladowa do dekoracji
Przygotowanie:
Jabłka umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Wydrążyć środek tak aby utworzyła się łódka. Banana rozgnieść widelcem, wydrążone jabłuszka posiekać nożem, przełożyć do miseczki, dodać miód, serek waniliowy i wszystko wymieszać. Napełnić łódkowe jabłuszka i posypać czekoladową posypką za pomocą foremki do ciastek.
poniedziałek, 3 lutego 2014
Makaron z sosem pieczarkowym
Dzisiejsza propozycja jest doskonała alternatywą na piątkowy obiad i nie tylko. Prosto, tanio i szybko...
Składniki:
- 200 g makaron penne
- 20 dag pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz, vegeta
- 1 szklanka wody + pół szklanki wody do zagęszczenia
- 1 łyżka mąki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Pieczarki obieramy i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pieczarki i smażymy 5 minut. Wlewamy 1 szklankę wody i zagotowujemy. W pozostałej wodzie mieszamy mąkę. Wlewamy do pieczarek zagotowujemy, dodajemy przyprawy, mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minuty. Polewamy makaron.
Składniki:
- 200 g makaron penne
- 20 dag pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz, vegeta
- 1 szklanka wody + pół szklanki wody do zagęszczenia
- 1 łyżka mąki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Pieczarki obieramy i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pieczarki i smażymy 5 minut. Wlewamy 1 szklankę wody i zagotowujemy. W pozostałej wodzie mieszamy mąkę. Wlewamy do pieczarek zagotowujemy, dodajemy przyprawy, mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minuty. Polewamy makaron.
sobota, 1 lutego 2014
Roladki ze schabu
Zapraszam na smaczny obiadek :) z nadzieniem papryki, ogórka kwaszonego i sera.
Składniki:
na dwie osoby
- 2 plastry schabu
- 2 paski sera żółtego
- 1/4 czerwonej papryki
- pół ogórka kwaszonego
- sól, pieprz
do obtaczania:
- jajko
- bułka tarta
Przygotowanie:
Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem.
Na każdym plastrze ułożyć paser sera, papryki i ogórka.
Lekko zagiąć rogi do środka i zwinąć w roladkę.
Obtoczyć w jajku, bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Podawać z ziemniakami i surówką.
Składniki:
na dwie osoby
- 2 plastry schabu
- 2 paski sera żółtego
- 1/4 czerwonej papryki
- pół ogórka kwaszonego
- sól, pieprz
do obtaczania:
- jajko
- bułka tarta
Przygotowanie:
Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem.
Na każdym plastrze ułożyć paser sera, papryki i ogórka.
Lekko zagiąć rogi do środka i zwinąć w roladkę.
Obtoczyć w jajku, bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Podawać z ziemniakami i surówką.
piątek, 31 stycznia 2014
Dorsz w sosie słodko-kwaśnym
Dorsz w tej odsłonie gości u mnie zawsze na Wigilię, ale możemy podać ją na obiad lub inną okazję.
Składniki:
- 3 lub 4 filety z dorsza ( może być inna ryba wg upodobania)
Składniki na zalewę:
- 1 szklana oleju
- 1 szklanka wody
- 5 łyżek ketchupu
- mały przecier pomidorowy w puszce
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki octu
oprócz tego:
- papryka konserwowa
- ogórek konserwowy
- cebula
Przygotowanie:
Rybę usmażyć. Wszystkie składniki z zalewy zagotować. Warzywa pokroić w słupki. Rybę z warzywami przekładać w naczyniu żaroodpornym i zalać zalewą. Podgrzać w piekarniku aż sos zacznie się gotować. Najlepsze na drugi dzień.
Składniki:
- 3 lub 4 filety z dorsza ( może być inna ryba wg upodobania)
Składniki na zalewę:
- 1 szklana oleju
- 1 szklanka wody
- 5 łyżek ketchupu
- mały przecier pomidorowy w puszce
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki octu
oprócz tego:
- papryka konserwowa
- ogórek konserwowy
- cebula
Przygotowanie:
Rybę usmażyć. Wszystkie składniki z zalewy zagotować. Warzywa pokroić w słupki. Rybę z warzywami przekładać w naczyniu żaroodpornym i zalać zalewą. Podgrzać w piekarniku aż sos zacznie się gotować. Najlepsze na drugi dzień.
czwartek, 30 stycznia 2014
Gulasz z naturalną mieszanka przypraw
Dzisiejsza propozycja na obiad to bardzo smaczny gulasz z mieszanką przypraw firmy ROYAL BAND, który wygrałam w konkursie "jesienne smaki". Dzięki tej przyprawie w domu roznosi się intensywny zapach ziół. W smaku jest lekko ostry.
Składniki:
- 0,70 kg mięsa szynki, łopatki lub gulaszowe
- mieszanka przypraw do gulaszu ROYAL BAND
- sól, pieprz
sos:
- 3/4 szklanki zimnej wody
- 2 płaskie łyżki mąki
Przygotowanie:
Mieszankę przypraw wsypać do kubka (250 ml) i zalać zimną woda. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem i usmażyć na rumiano. Przełożyć do brytfanki, wlać 1 szklankę wody, mieszankę przypraw ii dusić do miękkości mięsa. Od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą. Zagęścić mąką rozmieszaną wodą i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Skład mieszanki do gulaszu: cebula, czosnek, liść laurowy, natka pietruszki, goździki, pieprz kolorowy, tymianek, lubczyk, rozmaryn, por, kapusta, seler, marchew, kalafior, kalarepa.
Składniki:
- 0,70 kg mięsa szynki, łopatki lub gulaszowe
- mieszanka przypraw do gulaszu ROYAL BAND
- sól, pieprz
sos:
- 3/4 szklanki zimnej wody
- 2 płaskie łyżki mąki
Przygotowanie:
Mieszankę przypraw wsypać do kubka (250 ml) i zalać zimną woda. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem i usmażyć na rumiano. Przełożyć do brytfanki, wlać 1 szklankę wody, mieszankę przypraw ii dusić do miękkości mięsa. Od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą. Zagęścić mąką rozmieszaną wodą i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Skład mieszanki do gulaszu: cebula, czosnek, liść laurowy, natka pietruszki, goździki, pieprz kolorowy, tymianek, lubczyk, rozmaryn, por, kapusta, seler, marchew, kalafior, kalarepa.
środa, 29 stycznia 2014
Legumina z serka waniliowgo
Jak byłam nastolatką to uwielbiałam ten deser. Nie długo Walentynki więc możemy przygotować taki deser dla swojego partnera.... Z tej porcji wyjdzie jedna pełna miseczka, ale możemy podzielić je na dwie małe miseczki.
Składniki:
- opakowanie serka waniliowego - 150 g
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki wody do żelatyny
- pół opakowania truskawkowej galaretki
-3/4 szklanki wrzącej wody
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie, wylać do płaskiego naczynia, zostawić do stężenia żeby później można było wyciąć serduszka, gwiazdki lub pociąć w kostkę.
Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Mleko zagotować, dodać napęczniałą żelatynę, cukier, wymieszać i zostawić do wystudzenia. Serek wymieszać z zimnym mlekiem przełożyć do miseczek i wstawić do lodówki.
Z galaretki wyciąć foremkami serduszka, gwiazdki i udekorować leguminę. Jak nie mamy foremek to galaretkę możemy pokroić w kostkę i udekorować wg swojego pomysłu.
Składniki:
- opakowanie serka waniliowego - 150 g
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki wody do żelatyny
- pół opakowania truskawkowej galaretki
-3/4 szklanki wrzącej wody
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie, wylać do płaskiego naczynia, zostawić do stężenia żeby później można było wyciąć serduszka, gwiazdki lub pociąć w kostkę.
Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Mleko zagotować, dodać napęczniałą żelatynę, cukier, wymieszać i zostawić do wystudzenia. Serek wymieszać z zimnym mlekiem przełożyć do miseczek i wstawić do lodówki.
Z galaretki wyciąć foremkami serduszka, gwiazdki i udekorować leguminę. Jak nie mamy foremek to galaretkę możemy pokroić w kostkę i udekorować wg swojego pomysłu.
wtorek, 28 stycznia 2014
Zapiekanka z kurczakiem i kalafiorem
Zapraszam na pyszną zapiekankę z kalafiorem. Jest po prostu wyśmienita.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- mały kalafior
- 25 dag pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz
- papryka słodka
- przyprawa do kurczaka
- olej do smażenia + do wysmarowania naczynia
- 10 dag sera
- pół pęczka szczypiorku
- mały kalafior
- 25 dag pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz
- papryka słodka
- przyprawa do kurczaka
- olej do smażenia + do wysmarowania naczynia
- 10 dag sera
- pół pęczka szczypiorku
sos:
- 2 jajka
- 150 ml śmietany
- sól, pieprz, odrobina chili
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka umyć, wysuszyć, pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, papryką ostrą i przełożyć do naczynia żaroodpornego lekko wysmarowanym tłuszczem.
- Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie al' dente. Odcedzić i ułożyć na mięsku.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w paski. Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę z pieczarkami i doprawionymi solą i pieprzem. Przełożyć na kalafior.
- Sos: Jajka mieszamy ze śmietaną i przyprawami. Polewamy zapiekankę.
-
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 30 minut. Po ty czasie wyjmujemy zapiekankę posypujemy serem startym na tarce o dużych oczkach i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Zapiekamy do rozpuszczenia sera około 5-10 minut
Kalafior z jajkami a'la jajecznica
Mam dla was dzisiaj pyszna propozycje z kalafiora. Mianowice możemy podać go jako jajecznicę z chlebem lub jako danie na piątkowy obiad z ziemniakami.
Składniki:
- mały kalafior
- 2 cebule
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kalafior podzielić na małe różyczki, umyć i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić.
Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Podsmażyć na maśle, włożyć różyczki kalafiora i podsmażyć. Jajka rozmieszać w osobnej misce, doprawić solą i pieprzem i wylać na kalafior. Smażyć mieszając aż się zetną jajka.
Podawać z chlebem lub z ziemniakami.
Składniki:
- mały kalafior
- 2 cebule
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kalafior podzielić na małe różyczki, umyć i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić.
Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Podsmażyć na maśle, włożyć różyczki kalafiora i podsmażyć. Jajka rozmieszać w osobnej misce, doprawić solą i pieprzem i wylać na kalafior. Smażyć mieszając aż się zetną jajka.
Podawać z chlebem lub z ziemniakami.
poniedziałek, 27 stycznia 2014
Ciasto szampańskie
Zapraszam na smaczne ciasto z szampanem, który daje ciastu wilgotności, w smaku nie czuć szampana. Przepis znalazłam z wycinków gazet, które wycinałam dawno temu.
Składniki:
- 4 jajka
- 2,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki oleju
- 1 czubata szklanka cukru
- 3/4 szklanki szampana
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- forma do keksówki 35 cm
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, olej, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szampana. Wszystko zmiksować na jednolitą masą. Białka ubić na sztywna pianę, dodać do ciasta i dobrze wymieszać.
Formę wysmarować masłem i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut, po czym włączyć termoobieg i piec około 15-20 minut.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Rada:
Każdy piekarnik jest inny, więc gdy ciasto będzie się piekło z termoobiegiem trzeba pilnować aby się nie przypaliło i sprawdzać patyczkiem czy się upiekło.
Składniki:
- 4 jajka
- 2,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki oleju
- 1 czubata szklanka cukru
- 3/4 szklanki szampana
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- forma do keksówki 35 cm
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, olej, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szampana. Wszystko zmiksować na jednolitą masą. Białka ubić na sztywna pianę, dodać do ciasta i dobrze wymieszać.
Formę wysmarować masłem i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut, po czym włączyć termoobieg i piec około 15-20 minut.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Rada:
Każdy piekarnik jest inny, więc gdy ciasto będzie się piekło z termoobiegiem trzeba pilnować aby się nie przypaliło i sprawdzać patyczkiem czy się upiekło.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Zapraw ogórków ciąg dalszy. Proponuję ogórki pikle z ketchupem. Z tej zalewy wyszło mi 20 słoików różnej wielkości np. od dżemu, majone...