sobota, 16 sierpnia 2014

Surówka na grilla

Pyszna i zdrowa surówka na grilla, do obiadu lub jako samodzielna przekąska.




Składniki:

- 1 kapusta pekińska
- 1 czerwona cebula
- 1 ogórek wężowy
- 1 czerwona papryka
- pół pęczka koperku
- sos sałatkowy koperkowo-ziołowy

Przygotowanie:

Kapustę poszatkować. Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Cebulę czerwoną i paprykę również pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Sos przygotować według przepisu na opakowaniu, polać warzywa, wymieszać. Podawać do dań z grilla lub do obiadu.


czwartek, 31 lipca 2014

Orzeźwiający deser arbuzowo-jagodowy

Pyszny, orzeźwiający deser idealny na tak mocne upały.






Składniki:

- 2 serki homogenizowane naturalne
- 1 galaretka arbuzowa
- 1 galaretka jagodowa
- 0,5 kg arbuza ze skórą
- 1 szklanka jagód

Przygotowanie:

Galaretkę arbuzową rozpuścić 3/4 szklanki wody. Z arbuza odkroić czerwoną część i oczyścić z pestek, zmiksować, połączyć z 1 serkiem homogenizowanym i tężejącą galaretką. Wylać do formy. Ja użyłam silikonowej. Możemy użyć okrągłej tortownicy. Wstawić do lodówki aby stężało.
Galaretkę jagodową rozpuścić w 1 szklance wody. Jagody połączyć z drugim serkiem i tężejącą galaretką. Wylać na pierwszą warstwę. Ponownie wstawić do lodówki aby stężało. Gdy dobrze zastygnie wyjąć z formy i podawać.

  Lekkie desery bez piekarnika vol 2 Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!

środa, 30 lipca 2014

Warstwowa sałatka

Wyjeżdżam na wakacje i muszę opróżnić lodówkę, więc postanowiłam zrobić sałatkę, wyszła bardzo smaczna.


Składniki:

- pół kapusty pekińskiej
- pół puszki kukurydzy
- por biała część
- 4 jajka
- pęczek rzodkiewek
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Kapustę poszatkować, kukurydzę odsączyć z zalewy, por pokroić w kostkę, jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę, rzodkiewki pokroić w kostkę. W szklanej miseczce układamy kolejno, kapustę, kukurydzę, por, jajka, rzodkiewki. Ketchup łączymy z majonezem doprawiając sola i pieprzem. Polewamy na wierzch sałatki. Ja udekorowałam szczypiorkiem i posypałam pieprzem. Przed podaniem możemy wymieszać. Smacznego...





Lato w pełni! Kukurydziane wariacje III Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

poniedziałek, 28 lipca 2014

Warzywne placki z cukinią

Dzisiaj na obiadek zrobiłam pyszne placuszki z cukinią. Jedne z moich ulubionych.
Moje placki biorą udział w konkursie biedronki, zagłosujecie: http://www.zostanmistrzemkuchni.pl/przepis,warzywne-placki-z-cukinia,id-491


Składniki:

- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Cukinię, marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać jajka, mąkę, doprawić i wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawać na gorąco lub zimno z ulubionym sosem lub bez. Smacznego.





Tydzień z cukinią Cukinia 2014

Dżem porzeczkowy

Jeszcze nie robiłam dżemu z porzeczek, bo są kwaskowate, ale w tym roku postanowiłam zrobić i dżem
wyszedł bardzo smaczny.



 Składniki:

- 1 kg porzeczek
- 0,5 kg cukru
- 1 żelfix 3:1

Przygotowanie:

Porzeczki myjemy, oczyszczamy, przekładamy do garnka i miksujemy blenderem. Włączamy gaz, wsypujemy żelfix i mieszamy do zagotowania. Następnie wsypujemy cukier gotujemy 2 minuty. Gorący dżem przekładamy do mniejszych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem (aby się dobrze zamknęły) do wystygnięcia.



Przetwory

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...