piątek, 3 kwietnia 2015

Ciasteczka kruche - kakaowe

Polecam pyszne ciasteczka kruche i kakaowe. Możemy zrobić je na różne okazje. U nas głównie w motywach świątecznych.


Składniki:

ciasteczka jasne:
- 100 g margaryny Kasia
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka maki i 2 łyżki

ciasteczka kakaowe:
- 100 g margaryny Kasia
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru
- 1 szklanka maki i 2 łyżki
- 1 łyżka kakao

dekoracja:
- cukier puder
- woda
- kolorowe posypki

Przygotowanie:

Składniki na ciasteczka jasne zagniatamy i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąka i wycinamy ciasteczka za pomocą foremek. Układamy na blaszce posmarowanej tłuszczem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 12-15 minut.

Składniki na ciasteczka kakaowe zagniatamy i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąka i wycinamy ciasteczka za pomocą foremek. Układamy na blaszce posmarowanej tłuszczem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 12-15 minut.

Wystudzone ciasteczka lukrujemy i posypujemy kolorowa posypką










Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki

Mazurek paryski

Przepis na ten mazurek znalazłam w starych wycinkach gazet. Nie jest aż tak pracochłonny, za to bardzo smaczny.







Składniki:

ciasto kruche:
- 110 g mąki
- 70 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka

ciasto maślane:
- 60 g mąki
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 50 g masła
- 2 jajka

- mały słoik dżemu u mnie czereśniowy

dekoracja:
- kolorowa posypka
- skórka pomarańczowa
- biały lukier gotowy lub zrobiony z cukru pudru i odrobiny wody

- forma kwadratowa 20 cm

Przygotowanie:

Ciasto kruche: wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Ciasto maślane: Masło ucieramy z cukrem, dodając po jednym jajku. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy na jednolita masę.

Następnie formę kwadratową smarujemy masłem i posypujemy mąką. Z kruchego ciasta odkładamy kawałek aby zrobić brzeg, jajka i bazie na wierzchu mazurka. Resztę ciasta rozwałkowujemy i układamy w formie. Następnie smarujemy dżemem, a na dżem smarujemy delikatnie ciastem maślanym. Na bokach układamy brzeg z ciasta kruchego, robimy bazie i jajka w rogach.





 Tak przygotowanego mazurka wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy mazurka na około 10 minut aby lekko ostygł i wtedy wyciągamy. Zostawiamy aby wystygł i dekorujemy według gustu.




Smacznego...
Wielkanocne Wypieki Wielkanocne Smaki - edycja V

Babeczki do koszyczka

Przepis na te babeczki znalazłam u Karoli. Ja niestety nie mam foremek do babeczek z kominkiem, dlatego użyłam zwykłych silikonowych. Smaku na pewno im to nie zmieni, a do koszyczka Wielkanocnego w sam raz.





Składniki:

- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- pół kostki margaryny (125 g)
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

lukier:
- cukier puder około 0,5 szklanki
- odrobina wody około 2 łyżeczki
- kilka kropel aromatu cytrynowego lub innego

Przygotowanie:

Margarynę rozpuszczamy w rondelku, studzimy. Następnie ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, budyń waniliowy, jajka, aromat waniliowy, mleko i wszystko miksujemy.
Ciasto nakładamy do foremek na babeczki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut. Ja piekłam 22 minuty. Upieczone babeczki wyciągamy z foremek i studzimy na kratce np tej z piekarnika.
Gdy babeczki wystygną polewamy lukrem. Cukier puder mieszamy z wodą i aromatem cytrynowym.


sobota, 21 marca 2015

Ciasto z kokosem

Polecam smaczne i szybkie ciasto z kokosem do kawy lub herbaty.






Składniki:

- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 3 jajka
- 200 g mąki
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok i skórka z połowy cytryny

lukier:
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- odrobina wody
- kolorowa posypka

Przygotowanie:

Jajka wbijamy do miski i miksujemy na puch, następnie dodajemy cukier i dalej miksujemy, kolejno dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sok i skórkę otartą z cytryny dalej miksują, na koniec dodajemy kokos i mieszamy.
Ciasto wylewamy do silikonowej formy o wymiarach 25 x 7 cm lub do metalowej podłużnej formy o podobnych wymiarach
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 30 minut.
Ciasto studzimy, lukrujemy i posypujemy posypką.








piątek, 20 marca 2015

Śledź w śmietanie z jabłkiem

Polecam smaczny piątkowy obiadek. Do śledzików ciepłe ziemniaczki...hmmm Takie śledzie zawsze przygotowuję rano aby się przegryzły do pory obiadowej.



Składniki

- 1 słoik (400 g) śledzi w occie Bismarck
- 2 cebule
- 1 duże słodkie jabłko
- 330 ml śmietany 18%

- koperek do dekoracji

Przygotowanie:

Ze śledzi ściągamy skórkę i kroimy w paseczki, przekładamy do miski.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, przekładamy do śledzi . Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w kostkę również przekładamy do śledzi. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Schładzamy w lodówce.








Wielki Post 2015

Twaróg z rzodkiewką na chleb

Polecam pyszny twaróg z rzodkiewką na chleb, na pewno jest lepszy niż te gotowe dostępne w sklepach...


Składniki:

- 200 g twarogu chudego
- 3 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
- pęczek rzodkiewek
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Twaróg przełożyć do miski rozgnieść widelcem, dodać śmietanę lub jogurt, posypać przyprawami i wymieszać..
Rzodkiewkę myjemy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do twarogu, mieszamy doprawiamy według gustu i podajemy.




środa, 18 marca 2015

Ciasto z jabłkami

Polecam pyszne ciasto z jabłkami. Ostatnio dostałam dużo jabłek i teraz je wykorzystuje. Bliżej weekendu zapraszam na kolejne ciasto z jabłkami.

Składniki:

- 2 duże jajka
- pół szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 budyń o smaku toffi
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki

- 2 średnie jabłka

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w plastry i układamy na blaszce.


Jajka wbijamy do miski i dobrze ubijamy, dodajemy cukier i dalej ubijamy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, budyń, olej i dalej miksujemy do otrzymania jednolitej masy.
Ciasto wylewamy na jabłka i pieczemy 22-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyjmujemy i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.









Wielkanocne Wypieki Wielkanocne Smaki - edycja V

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...