Dzisiaj propozycja na szybkie spaghetti.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju do smażenia
sos:
- 300 ml wody
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso mielone podsmażamy na rozgrzanym oleju przez 5 minut. Posypujemy przyprawą i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy jeszcze 5 minut.
W tym czasie łączymy wszystkie składniki sosu. Wylewamy na mięso i dusimy około 5 minut.
Podajemy z makaronem. Możemy również posypać startym żółtym serem. Smacznego...
środa, 20 maja 2015
poniedziałek, 18 maja 2015
Spiralki z kurczaka na grilla
Polecam pyszne spiralki z kurczaka w wersji łagodnej, moje dzieciaki przepadają za nimi.
Biorą patyczki do ręki i zajadają.
Składniki:
- 2 podwójne filety z kurczaka
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do grilla
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do kurczaka złocistej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli czosnkowej
- 1 łyżeczka rozmarynu
- szczypta pieprzu
- patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Przyprawy wsypujemy do miseczki i mieszamy.
Filety myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy wzdłuż na pół i potem na paski. Nakłuwamy spiralki, posypujemy mieszanką przypraw. Grillujemy na rozgrzanym grillu około 10-12 minut, przewracając co jakiś czas. Uważajmy aby się nam nie przypaliły.
Smacznego...
Biorą patyczki do ręki i zajadają.
Składniki:
- 2 podwójne filety z kurczaka
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do grilla
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do kurczaka złocistej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli czosnkowej
- 1 łyżeczka rozmarynu
- szczypta pieprzu
- patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Przyprawy wsypujemy do miseczki i mieszamy.
Filety myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy wzdłuż na pół i potem na paski. Nakłuwamy spiralki, posypujemy mieszanką przypraw. Grillujemy na rozgrzanym grillu około 10-12 minut, przewracając co jakiś czas. Uważajmy aby się nam nie przypaliły.
Smacznego...
niedziela, 3 maja 2015
Sałatka z sałaty mix z rukolą
Pyszna zdrowa przekąska lub jako dodatek do obiadu do drugiego dania.
Składniki:
- 1 opakowanie sałaty mix z rukolą
- 2 pomidory
- 1 zielony ogórek
- 2 marchewki
- zioła do sałatek gotowa mieszanka lub po pół łyżeczki bazylii, oregano, ziół prowansalskich
- odrobina soli
- pieprz czarny
- 2 łyżki oleju
- kilka kropel soku z cytryny
- ewentualnie 1 łyżeczka cukru, ale możemy pominąć
Przygotowanie:
Sałatę przesypujemy do większej miski, Pomidory i ogórki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i przekładamy do sałaty. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do warzyw. Posypujemy przyprawami, polewamy olejem, sokiem z cytryny i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, możemy schłodzić w lodówce.
Składniki:
- 1 opakowanie sałaty mix z rukolą
- 2 pomidory
- 1 zielony ogórek
- 2 marchewki
- zioła do sałatek gotowa mieszanka lub po pół łyżeczki bazylii, oregano, ziół prowansalskich
- odrobina soli
- pieprz czarny
- 2 łyżki oleju
- kilka kropel soku z cytryny
- ewentualnie 1 łyżeczka cukru, ale możemy pominąć
Przygotowanie:
Sałatę przesypujemy do większej miski, Pomidory i ogórki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i przekładamy do sałaty. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do warzyw. Posypujemy przyprawami, polewamy olejem, sokiem z cytryny i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, możemy schłodzić w lodówce.
czwartek, 30 kwietnia 2015
Zapiekanka z mięsa mielonego z kapustą kiszoną
Przepis na tę zapiekankę znalazłam u Anety. Bardzo nam zasmakowała jest taka jak lubimy. Smaku nadaje jej kapusta kiszona. Po prostu jest pyszna...
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 1 ogórek kiszony
- 100 g kapusty kiszonej
- 15 średnich ugotowanych ziemniaków
- 200 g żółtego sera
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżka ketchupu pikantnego
- pół łyżeczki soli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso mielone smażymy na 2 łyżkach oleju. Następnie obieramy cebulę, czosnek i kroimy w drobna kosteczkę. Paprykę oraz ogórka kiszonego również kroimy w małą kostkę. A kapustę kiszoną przelewamy 2 razy zimną woda, aby straciła nadmiar kwasu i kroimy na mniejsze kawałki.
Gdy mięso będzie usmażone dodajemy cebulę, czosnek i chwilkę smażymy. Następnie dodajemy ogórka, paprykę, kapustę dusimy około 15 minut. Po tym czasie doprawiamy, dodajemy ketchup i mieszamy.
Ziemniaki ugotowane kroimy w plasterki. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami - plasterki ugotowanych ziemniaków, połowę farszu, posypujemy połową startego sera i ponownie układamy plasterki ziemniaków, reszta farszu i sera.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Smacznego...
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 1 ogórek kiszony
- 100 g kapusty kiszonej
- 15 średnich ugotowanych ziemniaków
- 200 g żółtego sera
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżka ketchupu pikantnego
- pół łyżeczki soli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso mielone smażymy na 2 łyżkach oleju. Następnie obieramy cebulę, czosnek i kroimy w drobna kosteczkę. Paprykę oraz ogórka kiszonego również kroimy w małą kostkę. A kapustę kiszoną przelewamy 2 razy zimną woda, aby straciła nadmiar kwasu i kroimy na mniejsze kawałki.
Gdy mięso będzie usmażone dodajemy cebulę, czosnek i chwilkę smażymy. Następnie dodajemy ogórka, paprykę, kapustę dusimy około 15 minut. Po tym czasie doprawiamy, dodajemy ketchup i mieszamy.
Ziemniaki ugotowane kroimy w plasterki. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami - plasterki ugotowanych ziemniaków, połowę farszu, posypujemy połową startego sera i ponownie układamy plasterki ziemniaków, reszta farszu i sera.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Smacznego...
wtorek, 21 kwietnia 2015
Koktajl truskawkowo-gruszkowy
Pyszny koktajl na drugie śniadanie lub na przekąskę po południu. Samo zdrowie.
Składniki:
- 1 szklanka truskawek
- 4 małe dojrzałe gruszki
- 200 ml jogurtu greckiego
- 2 łyżki miodu płynnego
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, ściągamy szypułki i przekładamy do wysokiego naczynia. Gruszki myjemy, obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy do truskawek. Następnie do owoców dodajemy miód, jogurt grecki i miksujemy. Schładzamy i przelewamy do szklaneczek. Podajemy
Składniki:
- 1 szklanka truskawek
- 4 małe dojrzałe gruszki
- 200 ml jogurtu greckiego
- 2 łyżki miodu płynnego
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, ściągamy szypułki i przekładamy do wysokiego naczynia. Gruszki myjemy, obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy do truskawek. Następnie do owoców dodajemy miód, jogurt grecki i miksujemy. Schładzamy i przelewamy do szklaneczek. Podajemy
środa, 15 kwietnia 2015
Sałatka z Pesso
Polecam pyszną sałatkę z Pesso pszenno-gryczane . Sałatka jest smaczna, zdrowa, zawiera błonnik i jest lekko strawna.
Skład Pesso: mąka pszenna (74,3%), kaszka gryczana ( 24,7%), sól spożywcza
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna 357 kcal / 1515 kJ
Białko 11,6 g
Węglowodany 73,7 g
Tłuszcz 1,7 g
Błonnik pokarmowy 6,4 g
Składniki:
- pół opakowania Peso pszenno-gryczane
- 3/4 szklanki gorącej wody do Pesso
- puszka kukurydzy
- 1 ogórek zielony
- kawałek pora (biała i trochę zielonej części)
- sól, pieprz
- szczypta papryki ostrej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Pesso zalać gorącą wodą, wymieszać i przykryć. Po tym czasie dodać olej rzepakowy i wymieszać. Przełożyć do większej miski.
Por pokroić w pół księżyce, posypać solą i odłożyć na 15 minut aby zmiękł. Następnie dodać do pesso. Kukurydzę odsączyć z zalewy i również dodać do pesso. Ogórka umyć, obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Przyprawić solą, pieprzem i papryką ostrą, wymieszać i podawać.
wtorek, 14 kwietnia 2015
Gulasz z Pesso pszenno-gryczane Wodzisław
Jakiś czas temu dostałam produkty do testowania między innymi Pesso pszenno-gryczane Wodzisław . Dzisiaj wypróbowałam. W smaku jest bardzo dobre, jest lekko strawne bo zawiera błonnik. Idealne dla tych co dbają o linię.
Składniki:
- pół opakowania Pesso pszenno-gryczane Wodzisław
- pół kg mięsa na gulasz
- przyprawa do mięs czerwona Knorr
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1,5 szklanki wody + 2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Pesso zalać gorącą wodą, wymieszać i przykryć.
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w średnia kostkę i posypać przyprawą Knorr. Obsmażyć na oleju na rumiano (im lepiej podsmażone tym bardziej sos będzie ciemniejszy). Przełożyć do brytfanki. Na oleju na którym smażyliśmy mięso podsmażany cebule obraną i pokrojoną w kostkę oraz czosnek obrany i pokrojony w małą kosteczkę. Przekładamy do brytfanki podlewamy 2 szklankami wody i dusimy do miękkości. Oczywiście mieszając i dolewając wodą aby nam się nie przypaliło. Gdy mięso będzie miękkie zagęszczany zimną wodą rozmieszaną z mąką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gulasz podawać z Pesso pszenno-gryczanym.
Skład Pesso: mąka pszenna (74,3%), kaszka gryczana ( 24,7%), sól spożywcza
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna 357 kcal / 1515 kJ
Białko 11,6 g
Węglowodany 73,7 g
Tłuszcz 1,7 g
Błonnik pokarmowy 6,4 g
Składniki:
- pół opakowania Pesso pszenno-gryczane Wodzisław
- pół kg mięsa na gulasz
- przyprawa do mięs czerwona Knorr
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1,5 szklanki wody + 2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Pesso zalać gorącą wodą, wymieszać i przykryć.
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w średnia kostkę i posypać przyprawą Knorr. Obsmażyć na oleju na rumiano (im lepiej podsmażone tym bardziej sos będzie ciemniejszy). Przełożyć do brytfanki. Na oleju na którym smażyliśmy mięso podsmażany cebule obraną i pokrojoną w kostkę oraz czosnek obrany i pokrojony w małą kosteczkę. Przekładamy do brytfanki podlewamy 2 szklankami wody i dusimy do miękkości. Oczywiście mieszając i dolewając wodą aby nam się nie przypaliło. Gdy mięso będzie miękkie zagęszczany zimną wodą rozmieszaną z mąką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gulasz podawać z Pesso pszenno-gryczanym.
Surówka z marchewki
Bardzo smaczna surówka uwielbiana przez moją rodzinkę.
Składniki:
- 5 średnich marchewek
- sól, pieprz, odrobina cukru
- kilka kropel soku z cytryny
- 3 łyżki jogurtu naturalnego, greckiego lub śmietany
Przygotowanie:
Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, przełożyć do miski. Dodać przyprawy, śmietanę i dokładnie wymieszać. Podawać do drugiego dania.
Składniki:
- 5 średnich marchewek
- sól, pieprz, odrobina cukru
- kilka kropel soku z cytryny
- 3 łyżki jogurtu naturalnego, greckiego lub śmietany
Przygotowanie:
Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, przełożyć do miski. Dodać przyprawy, śmietanę i dokładnie wymieszać. Podawać do drugiego dania.
niedziela, 12 kwietnia 2015
Ciasto wiśniowe na kisielach niemieckich
Polecam pyszne ciasto, które podpatrzyłam u mojej koleżanki mamy. Jak byłam w Niemczech to kupiłam sobie te kisiele, ale widziałam je w Kauflandzie. Użyłam tych kisieli bo są bardzie gęste jak galaretka i ciasto się nie rozpada.
Składniki:
Na wierzch posypać czekoladę startą na średnich oczkach tarki.
Składniki:
biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- pół szklanki mąki tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka kakao
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- pół szklanki mąki tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka kakao
masa wiśniowa:
- 3 kisiele wiśniowe niemieckie - zdjęcie poniżej
- 3 kisiele wiśniowe niemieckie - zdjęcie poniżej
- 1,2 l kompotu wiśniowego razem z owocami bez pestek
masa śmietanowa:
- 400 ml śmietany 30 %
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 kostki czekolady gorzkiej lub mlecznej
Przygotowanie:
biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, wsypywać cukier i cukier waniliowy. Do piany dodać żółtka. Wsypać mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać.
Na blachę (36 x 24 cm) wyłożyć ciasto i piec 35 minut w temp 180 C.
masa wiśniowa:
Sok z kompotu przelać do garnka odlewając 1,5 szklanki aby rozpuścić kisiel. Zagotować i wlać rozmieszane kisiele, mieszając ugotować kisiel. Do gorącego dodać wiśnie bez pestek i wylać na biszkopta. Zostawić do zastygnięcia i wystudzenia.
bita śmietana:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder dalej mieszając. Następnie dodać żelatynę rozpuszczoną, wymieszać i wylać na masę wiśniową
- 400 ml śmietany 30 %
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 kostki czekolady gorzkiej lub mlecznej
Przygotowanie:
biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, wsypywać cukier i cukier waniliowy. Do piany dodać żółtka. Wsypać mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać.
Na blachę (36 x 24 cm) wyłożyć ciasto i piec 35 minut w temp 180 C.
masa wiśniowa:
Sok z kompotu przelać do garnka odlewając 1,5 szklanki aby rozpuścić kisiel. Zagotować i wlać rozmieszane kisiele, mieszając ugotować kisiel. Do gorącego dodać wiśnie bez pestek i wylać na biszkopta. Zostawić do zastygnięcia i wystudzenia.
bita śmietana:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder dalej mieszając. Następnie dodać żelatynę rozpuszczoną, wymieszać i wylać na masę wiśniową
Na wierzch posypać czekoladę startą na średnich oczkach tarki.
czwartek, 9 kwietnia 2015
Schab w ziołach z jabłkami
Polecam pyszny mięsko, które u nas gościło na świątecznym stole, ale oczywiście możemy je podać w każdy inny dzień.
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 0,5 kg twardych jabłek
- 1 cytryna
- kilka goździków
- 3 ząbki czosnku
- łyżka tymianku
- 2 łyżki majeranku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą, pieprzem, majerankiem oraz czosnkiem obranym i przeciśniętym przez praskę. Wciskamy goździki w różnych odstępach, przykrywamy i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Jabłka myjemy, kroimy na pół, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.
Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Cząstki jabłek skrapiamy sokiem z cytryny.
Następnie schab nacinamy głęboko, ale nie do końca co 2 cm. Nacięcia oprószamy tymiankiem i skórką z cytryny.
W nacięcia wkładamy plasterki jabłek. Schab mocno ściskamy i obwiązujemy bawełnianą nitką..
Schab wkładamy do rękawa foliowego, układamy na blasze i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 1 godzinę i 20 minut. Po upieczeniu usuwamy nici i kroimy wzdłuż nacięć na porcje. Podajemy na ciepło.
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 0,5 kg twardych jabłek
- 1 cytryna
- kilka goździków
- 3 ząbki czosnku
- łyżka tymianku
- 2 łyżki majeranku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą, pieprzem, majerankiem oraz czosnkiem obranym i przeciśniętym przez praskę. Wciskamy goździki w różnych odstępach, przykrywamy i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Jabłka myjemy, kroimy na pół, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.
Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Cząstki jabłek skrapiamy sokiem z cytryny.
Następnie schab nacinamy głęboko, ale nie do końca co 2 cm. Nacięcia oprószamy tymiankiem i skórką z cytryny.
W nacięcia wkładamy plasterki jabłek. Schab mocno ściskamy i obwiązujemy bawełnianą nitką..
Schab wkładamy do rękawa foliowego, układamy na blasze i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 1 godzinę i 20 minut. Po upieczeniu usuwamy nici i kroimy wzdłuż nacięć na porcje. Podajemy na ciepło.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Zapraw ogórków ciąg dalszy. Proponuję ogórki pikle z ketchupem. Z tej zalewy wyszło mi 20 słoików różnej wielkości np. od dżemu, majone...