niedziela, 23 czerwca 2013

Rolada biszkoptowa z jagodami

Ciasta z bita śmietaną są dość kaloryczne, ale nie można się im oprzeć.






Składniki:

Na biszkopt:

- 0,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

- 250 ml śmietany 30 %
- 1 śmietan-fix do śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
- pół szklanki jagód z soku domowego odsączonych na sitku - mogą być mrożone lub świeże

Przygotowanie:

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wylewamy na blachę posmarowaną margaryną i posypaną mąką. Pieczemy 15 minut w temp. 180 stopni. Wyjmujemy z formy jeszcze ciepłą zawijamy w ściereczkę formując roladę. Studzimy.

Krem:

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier pudem dalej ubijając, następnie dodajemy śmietan-fix  i miksujemy na sztywno. Dodajemy jagody i dobrze mieszamy.
Przygotowanym kremem smarujemy biszkopt i zwijamy. Dekorujemy według uznania. U mnie jest to pozostały krem i maliny z domowego soku.



Desery z Kremówką

3 komentarze:

  1. www.anielskieprzysmaki.pl-polecam mus jagodowy

    OdpowiedzUsuń
  2. proste a jakie smaczne! :) Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo smaczne. Polecam zrobić. Mój mąż nie mógł się opanować i rolada szybko znikła :)

      Usuń

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...