poniedziałek, 28 października 2013

Cynamonowe racuszki

Zapraszam na kolejny przetestowany przepis czarrnej z Prześlij Przepis. Przetestowałam kilka jej przepisów i postaram się wszystkie tutaj udostępnić. Placuszki są pyszne, cynamon dają im bardzo dobry smak.



Składniki:

- 1 mały jogurt naturalny
- 1 szklanka mleka
- ok 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru kryształu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyzki oleju + do smażenia
- 4-5 jabłek

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na racuszki wymieszać na jednolita masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jabłka pokroić w kostkę i dodać do masy. Racuszki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
Podawać posypane cukrem pudrem.

niedziela, 27 października 2013

Sałatka na szybko

Szybko, tanio i smacznie. Idealna sałatka dla niespodziewanych gości, na śniadanie i kolację.





Składniki:

- 1 słoik mieszanki groszku, marchewki, kukurydzy
- 5 jajek
- majonez
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Mieszankę warzyw odcedzić. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Składniki przełożyć do miski, dodać musztardę, majonez, sól, pieprz i wszystko wymieszać.

 

sobota, 19 października 2013

Tarta z pieczarkami

Zapraszam na przepyszną tartę wg czarrnej z Prześlij Przepis. Połączenie kruchego ciasta, nadzienia jak do pizzy i sosu jak jajecznica. Smak tej tarty jest rewelacyjny i godny polecenia. Zachęcam do wypróbowania, a kto jeszcze nie robił niech spróbuje, na pewno nie pożałuje. 


Składniki:

ciasto:

200 g mąki
100 g margaryny
1 jajko
duża szczypta soli
2-3 łyżki zimnej wody

nadzienie:

20 dkg pieczarek
1 większa cebula
3-4 plasterki szynki
2 jajka
100 g gęstej śmietany
100 g sera żółtego
sól, pieprz

słodka papryka

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki.

 W tym czasie zeszklić cebulę, dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż odparuje sok. Dodać pokrojoną w kostkę wędlinę, doprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty. Na tak przygotowany spód wyłożyć farsz.


 Jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną i startym na tarce o drobnym oczku żółtym serem. Doprawić solą i pieprzem. Wylać na farsz.

 Posypać słodką papryką. Zapiekać 30 minut. W temp 200 stopni.




Smacznego.....

piątek, 18 października 2013

Tilapia na warzywach

Zapraszam na pyszną rybkę tilapię. Nie dawno ją odkryłam, nie wiedziałam że ma tak dobry smak. Do tego warzywka i pyszny piątkowy obiadek z głowy.


Składniki:

- 4 filety ryby tilapia (mrożona)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju do warzyw + do smażenia ryby
- sól
- pieprz ziołowy
- jajko do obtoczenia
- bułka tarta do obtoczenia
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka wody

Przygotowanie:

Tilapie rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody, posolić. Obtoczyć w jajku, bułce tartej i usmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchew, seler, pietruszkę obieramy i kroimy w słupki, por również kroimy w słupki. Do mniejszego garnka wlewamy olej, dodajemy cebulę, chwilkę smażymy i dodajemy warzywa podlewamy szklanką wody i dusimy do miękkości. W razie potrzeby podlewamy wodą. Jak warzywa będą już miękkie to dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz ziołowy i zagotowujemy. Gorące warzywa układamy na talerzu, na to gorącą rybkę

czwartek, 17 października 2013

Ciasteczka amoniaczki

Zapraszam na pyszne ciasteczka do kawki i na świąteczny stół. Amoniak kupiłam jakiś czas temu, ale teraz znalazłam chwilę żeby je upiec. Ciasteczka są pyszne, lekkie i puszyste.



Składniki:

- 0,5 kg mąki
- 150 g cukru
- 100 g margaryny
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- pół szklanki mleka
- 2 łyżeczki amoniaku
- odrobinę soli

- cukier puder do posypania ciasteczek

Przygotowanie:

Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, odrobinę soli, cukier waniliowy, mąkę, i amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę i odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkujemy ciasto na około 5 mm i wykrawamy ciasteczka. Ciasta układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce i pieczemy w 200 stopniach na złoty kolor. Około 15-20 minut.
Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.




Smacznego........

niedziela, 13 października 2013

Placek z jabłkami i cynamonem

Dzisiaj chodziło za mną coś słodkiego więc postanowiłam zrobić placek z jabłkami, a miałam ich dużo. Kompoty i marmolady mam już zrobione wiec przyszła pora na ciasto.


Składniki:

- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 budyń śmietankowy
- niespełna pół szklanki oleju
- 2 duże jabłka
- cynamon

- cukier puder do posypania ciasta

- kwadratowa forma 23 cm do pieczenia

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w plastry i układamy na blaszce. Posypujemy cynamonem.



Jajka wbijamy do miski i ubijamy, dodajemy cukier i dalej ubijamy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, budyń, olej i dalej miksujemy do otrzymania jednolitej masy.
Ciasto wylewamy na jabłka i pieczemy 25 -30 minut w temperaturze 180 stopni.

Wyjmujemy i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.





Sos pieczarkowy

Gdy nam zostaną pieczarki z przygotowania innego dania możemy zrobić sos pieczarkowy do ziemniaków lub makaronu.



Składniki:

- 20 dag pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz, vegeta
- 1 szklanka wody + pół szklanki wody do zagęszczenia
- 1 łyżka mąki
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pieczarki i smażymy 5 minut. Wlewamy 1 szklankę wody i zagotowujemy. W pozostałej wodzie mieszamy mąkę. Wlewamy do pieczarek zagotowujemy, dodajemy przyprawy, mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minuty. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub makaronem.


sobota, 12 października 2013

Indyk w słodkim sosie

Zapraszam na pyszne mięsko z indyka, które przygotowałam na konkurs kulinarny na Prześlij Przepis. Idealne na świąteczny stół.


Składniki:


- 400 g fileta z indyka w plastrach

- 3 buraki
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g suszonych śliwek
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielski
- 3 ziarenka pieprzu
- 1 łyżeczka vegety
- 1 szklanka wody
- 50 g słodkiej śmietany 18 %
- sól, pieprz,
- cukier
- ocet
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, posypujemy pieprzem i smażymy na oleju na rumiano. Przekładamy do brytfanki, wlewamy 1 szklankę wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i dusimy 10 minut. W tym czasie kroimy orzechy i śliwki na mniejsze kawałki. Dodajemy do mięsa i dusimy 40 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą. Wlewamy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem jeśli jeszcze trzeba.
Buraki gotujemy, ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach i doprawiamy odrobina soli, cukru i octu. Możemy doprawić według własnego gustu.
Mięso wykładamy na talerz, polewamy sosem i nakładamy buraczki.

piątek, 11 października 2013

Tanie danie jednogarnkowe - a'la zupa

Z obiadu został mi wędzony boczek i tak myślałam co by tu wymyślić. Wpadłam na pomysł jednogarnkowego dania, ze składników które miałam w lodówce. Nawet możemy wlać zupę do słoików i za pasteryzować 10 minut i będziemy mieli na inny dzień na obiad lub kolację.



Składniki:

- 20 dag boczku wędzonego
- 2 cebule
- 3 średnie ziemniaki
- 1 mała kiełbasa np śląska
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól

Przygotowanie:

Boczek kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Gdy się dobrze zrumieni przekładamy do garnka. Na tym samym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilkę smażymy i przekładamy do boczku. Kiełbasę również kroimy w kostkę i smażymy na tym samym oleju. Smażymy 4 minuty i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą tak aby zakryć składniki. Dodajemy liść laurowy, ziele, pieprz, pieprz ziołowy, paprykę słodką, szczyptę soli i zagotowujemy.Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Gdy będą na wpół miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. W razie potrzeby doprawiamy.
Jeśli chcemy żeby potrawa była bardziej ostra dodajemy chilli wg uznania.




Zastąp słoik pysznym daniem - edycja I

poniedziałek, 7 października 2013

Najlepsza sałatka

Zapraszam na pyszną sałatkę idealną na imprezę i nie tylko. Sałatkę znalazłam tutaj


Składniki:

- 1 czerwona papryka
- 1 puszka kukurydzy
- 20 dag żółtego sera
- 1 średnia cebula
- pęczek natki pietruszki
- 4-5 łyżek majonezu
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Oczyszczoną paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kukurydze odsączamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez i mieszamy. doprawiamy sola i pieprzem.


Mielone a'la zrazy

Na dzisiejszy obiad przygotowałam mielone z nadzieniem z cebulki i ogórka kiszonego. Zawsze to jakieś urozmaicenie od tradycyjnego klopsa mielonego.


Składniki:

- 40 dag mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia bułki
- sól i pieprz

- tarta bułka do obtaczania

- 1 cebula
- 1 kwaszony ogórek

- olej do smażenia

Przygotowanie:

Czerstwą bułkę moczymy w mleku aż zmięknie. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i odciśniętą bułkę. Mieszamy na jednolitą masę. Formujemy średniej wielkości kulki. Cebulę obieramy i kroimy w paski. Ogórka również kroimy w paski.
Kotlecika spłaszczamy, układamy ogórka oraz cebulę, zawijamy . Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. U mnie buraczki.







Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...