Składniki:
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- olej i smalec do smażenia pół na pół
ciasto:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 szklanka kefiru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ciasto:
Jogurt łączymy z kefirem i żółtkami, dodajemy olej, przyprawy, mieszamy dodajemy mąkę i dobrze mieszamy, odstawiamy.
Wystudzone pieczarki dodajemy do ciasta, mieszamy
Ubijamy pianę z białek, dodajemy do ciasta i mieszamy.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz nakładamy łyżką małe porcje ciasta, rumieniąc z obu stron.
Po odsączeniu z tłuszczu układamy na półmisku. Podajemy ciepłe.
Uwielbiam i placuszki i pieczarki. Bardzo fajne połączenie, takich racuszków jeszcze nie jadłam, zawsze króluje jednak słodka wersja, więc tej tym bardziej jestem ciekawa.
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w mojej akcji.
Pozdrawiam,
Moje Kulinarne Rozterki
Dziękuje za miłe słowa. Racuszki są naprawdę dobre. Warte wypróbowania.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)