piątek, 27 grudnia 2013

Krokiety z pieczarkami i jajkami

Ten przepis podpatrzyłam u bratowej i od tamtej pory bardzo często go robię, a mój mąż za nimi przepada.... Pokrojone na 3 cm kawałki i nadziane na wykałaczkę będą fajna przekąską np. na sylwestra

Składniki:

na naleśniki:

- 2 jajka
- 1 szkl mleka
- 1 szkl wody ( ja używam gazowanej wtedy naleśniki są lepsze)
- 250 g mąki
- szczypta soli

na farsz:

- 0,5 kg pieczarek
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 jajko surowe
- 1 cebula
- sól i pieprz

- 1 jajko + bułka tarta do panierowania

Przygotowanie:

Naleśniki:

Do miski wbijamy całe jajka i szczyptę soli. Roztrzepujemy, wlewamy mleko mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy wodę i wszystko dobrze mieszamy. Smażymy naleśniki.

Farsz:

Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Jajka również kroimy w kostkę. Gdy pieczarki się wystudzą łączymy z jajkami, wbijamy surowe jajko, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Smażymy na oleju.





Podajemy ....Smacznego....


Naleśniki w każdej postaci Wigilia 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...