Składniki:
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
- proszek do pieczenia 4 g
- cukier wanilinowy
na sernik:
- 1 kg sera trzykrotnie mielonego we wiaderku
- 6 jajek
- 2 szklanki cukru pudru
- 15 dag masła
- 2 galaretki cytrynowe lub inne żółte
- 2 galaretki różowe
- 4 połówki brzoskwiń z puszki
Przygotowanie:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z połową cukru pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec resztę cukru.
Ubitą pianę włożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy, startą skórkę z cytryny i lekko wymieszać.
Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temp. 160 stopni. Wystudzić.
Sernik:
Cytrynowe galaretki rozpuścić w szklance wody. Wystudzić. Masło utrzeć z 1 szklanką cukru na puch, dodajemy cały czas miksując, po jednym żółtku oraz pozostały cukier. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy ser z wiaderka, następnie pianę ubitą z białek na sztywno oraz tężejącą galaretkę. Dokładnie mieszamy i wylewamy na biszkopt.
Różowe galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
Brzoskwinie kroimy w plasterki, układamy na serniku i zalewamy tężejącą galaretka. Schładzamy w lodówce.
Smacznego...
Prześliczny Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuń