sobota, 28 grudnia 2013

Sernik na biszkopcie z galaretką

Sernik jest pyszny, rozpływa się w ustach....



 Składniki:

- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
- proszek do pieczenia 4 g
- cukier wanilinowy

na sernik:

- 1 kg sera trzykrotnie mielonego we wiaderku
- 6 jajek
- 2 szklanki cukru pudru
- 15 dag masła
- 2 galaretki cytrynowe lub inne żółte
- 2 galaretki różowe
- 4 połówki brzoskwiń z puszki

Przygotowanie:

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z połową cukru pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec resztę cukru.
Ubitą pianę włożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy, startą skórkę z cytryny i lekko wymieszać.
Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temp. 160 stopni. Wystudzić.

Sernik:

Cytrynowe galaretki rozpuścić w szklance wody. Wystudzić. Masło utrzeć z 1 szklanką cukru na puch, dodajemy cały czas miksując, po jednym żółtku oraz pozostały cukier. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy ser z wiaderka, następnie pianę ubitą z białek na sztywno oraz tężejącą galaretkę. Dokładnie mieszamy i wylewamy na biszkopt.
Różowe galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
Brzoskwinie kroimy w plasterki, układamy na serniku i zalewamy tężejącą galaretka. Schładzamy w lodówce.



Smacznego...

2 komentarze:

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...