Przepis na to ciasto znalazłam na PP. Jest bardzo pyszne i polecam wszystkim.
Biszkopt pierwszy:
- 8 żółtek
- 2 całe jajka
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt z makiem:
- 8 białek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 1/2 l. śmietany kremówki
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
Przygotowanie:
Biszkopt:
Żółtka i jajka zmiksować z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut
Biszkopt z makiem:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem. Upiec w piekarniki nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Masa:
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, tężejące dodawać do ubitej z cukrem śmietany.
Pierwsze ciasto biszkoptowe kroimy na pół. Smarujemy połową masy śmietanowej, kładziemy placek z makiem, następnie smarujemy druga połowa masy i ciasto biszkoptowe. Posypujemy cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Dzisiaj propozycja dla tych, którzy lubią leśne grzyby. Tarta jest bardzo smaczna, idealna na piątkowy obiad. Składniki: - 400 g le...
Pyszny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńAle piękne ciasto wygląda na takie pulchne :)
OdpowiedzUsuńMniam .... piękne zdjęcie.
Dziękuje :) ciasto jest po prostu pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacho. Wygląda tak delikatnie i baaardzo apetycznie :D
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczne, a smak galaretek możemy sobie zmienić na taki jaki lubimy :)
UsuńJaki rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuń36 x 25 cm mierzone u góry blaszki.
UsuńCzy z tym makiem trzeba wcześniej cos zrobić, np. ugotować, namoczyć?
OdpowiedzUsuńNic nie trzeba robić, sypiemy suchy.
Usuń