niedziela, 29 grudnia 2013

Ciasto biszkoptowe z makiem

Przepis na to ciasto znalazłam na PP. Jest bardzo pyszne i polecam wszystkim.




Biszkopt pierwszy:

- 8 żółtek
- 2 całe jajka
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Biszkopt z makiem:


- 8 białek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masa:


- 1/2 l. śmietany kremówki
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe


Przygotowanie:

Biszkopt:

 Żółtka i jajka zmiksować z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut

Biszkopt z makiem:

Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem. Upiec w piekarniki nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

Masa: 

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, tężejące dodawać do ubitej z cukrem śmietany.

Pierwsze ciasto biszkoptowe kroimy na pół. Smarujemy połową masy śmietanowej, kładziemy placek z makiem, następnie smarujemy druga połowa masy i ciasto biszkoptowe. Posypujemy cukrem pudrem.

9 komentarzy:

  1. Ale piękne ciasto wygląda na takie pulchne :)
    Mniam .... piękne zdjęcie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne ciacho. Wygląda tak delikatnie i baaardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo smaczne, a smak galaretek możemy sobie zmienić na taki jaki lubimy :)

      Usuń
  3. Jaki rozmiar blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy z tym makiem trzeba wcześniej cos zrobić, np. ugotować, namoczyć?

    OdpowiedzUsuń

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...