Dzisiaj do niedzielnej kawki proponuję pleśniaka. U mnie z marmoladą. Pyszności.
Składniki:
- kostka margaryny
- 3 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kakao
- 350 g marmolada owocowej lub innych owoców np dżem porzeczkowy, powidła śliwkowe, agrest z kompotu
Przygotowanie:
Margarynę, żółtka i pół szklanki cukru posiekać nożem, dodać proszek do pieczenia i mąkę. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Jedną część wyłożyć na blachę ( 25 x 40) posmarowaną tłuszczem.
Drugą część włożyć do zamrażalnika, a do trzeciej dodać kakao i wymieszać. Również włożyć do zamrażalnika. Na ciasto w formie wyłożyć marmoladę.
Potem jasne ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Z białek ubić pianę na sztywno dodając resztę cukru czyli 1 szklankę, wyłożyć na jasne ciasto.
Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciemne ciasto.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na 40 - 45 minut.
Studzimy ciasto.
niedziela, 28 kwietnia 2013
sobota, 27 kwietnia 2013
Wątróbka z cebulką.
U mnie dzisiaj drobiowa wątróbka z cebulką. Ulubione danie mojego męża.
Składniki:
- 0,5 kg wątróbki drobiowej
- 6 cebul
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Wątróbkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Usmażyć na oleju z obu stron ( uwaga bo wątróbka pryszcze). Nie solić. Solimy dopiero po smażeniu.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na osobnej patelni usmażyć cebulę dodać czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobniutko pokrojony w kostkę. Posypać solą i pieprzem.
W brytfance połączyć wątróbkę z cebulę, przyprawić solą, pieprzem i dusić pod przykryciem 5 minut.
Podawać z chlebem lub z ugotowanymi ziemniakami.
Smacznego....
Składniki:
- 0,5 kg wątróbki drobiowej
- 6 cebul
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Wątróbkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Usmażyć na oleju z obu stron ( uwaga bo wątróbka pryszcze). Nie solić. Solimy dopiero po smażeniu.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na osobnej patelni usmażyć cebulę dodać czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobniutko pokrojony w kostkę. Posypać solą i pieprzem.
W brytfance połączyć wątróbkę z cebulę, przyprawić solą, pieprzem i dusić pod przykryciem 5 minut.
Podawać z chlebem lub z ugotowanymi ziemniakami.
Smacznego....
Sałatka z owoców II
Bardzo dobre połączenie owoców i serka danio. Pyszne bardzo lubimy tą sałatkę.
Składniki:
- 1 jabłko
- 1 banan
- 1 brzoskwinia ( może być z puszki wtedy 2 połówki)
- 2 łyżki rodzynek
- serek danio 150 g ( ja użyłam 175 g, bo taki akurat był w sklepie )
Przygotowanie:
Owoce obieramy i kroimy w kostkę.
Rodzynki zalać wrzątkiem i moczyć 5 minut.
Owoce i osuszone ręcznikiem papierowym rodzynki wkładamy do miski i zalewamy serkiem danio, mieszamy i przekładamy do salaterek.
Składniki:
- 1 jabłko
- 1 banan
- 1 brzoskwinia ( może być z puszki wtedy 2 połówki)
- 2 łyżki rodzynek
- serek danio 150 g ( ja użyłam 175 g, bo taki akurat był w sklepie )
Przygotowanie:
Owoce obieramy i kroimy w kostkę.
Rodzynki zalać wrzątkiem i moczyć 5 minut.
Owoce i osuszone ręcznikiem papierowym rodzynki wkładamy do miski i zalewamy serkiem danio, mieszamy i przekładamy do salaterek.
piątek, 26 kwietnia 2013
Polędwiczki z dorsza
Dziś na obiad przygotowałam polędwiczki z dorsza. Do tego ziemniaczki z masłem i domowa surówka ze spiżarki. Rybkę najbardziej lubi moja starsza córeczka, druga za nią nie przepada.
Składniki:
- 3 polędwiczki z dorsza (mrożone)
- sól, pieprz, zioła prowansalskie - jak ktoś nie lubi można pominąć
- jajko
- mąka i bułka tarta do obtaczania po około 4 łyżki lub więcej
Przygotowanie:
Rybę odmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą, pieprzem i ewentualnie ziołami. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszaną z mąką.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, kilka razy obracając, bo ryba jest dość gruba.
Składniki:
- 3 polędwiczki z dorsza (mrożone)
- sól, pieprz, zioła prowansalskie - jak ktoś nie lubi można pominąć
- jajko
- mąka i bułka tarta do obtaczania po około 4 łyżki lub więcej
Przygotowanie:
Rybę odmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą, pieprzem i ewentualnie ziołami. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszaną z mąką.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, kilka razy obracając, bo ryba jest dość gruba.
Sałatka z owoców I
Pyszna sałatka owocowa idealna na przekąskę.
Składniki:
- 1 banan
- 1 jabłko
- 1 kiwi
- 2 połówki brzoskwini z puszki
- 2 łyżki soku z brzoskwini z puszki
Przygotowanie:
Banana, jabłko i kiwi obieramy i kroimy w kostkę. Brzoskwinię również kroimy w kostkę. Pokrojone owoce wkładamy do miski i dodajemy sok z brzoskwini, mieszamy. Przekładamy do salaterek.
Składniki:
- 1 banan
- 1 jabłko
- 1 kiwi
- 2 połówki brzoskwini z puszki
- 2 łyżki soku z brzoskwini z puszki
Przygotowanie:
Banana, jabłko i kiwi obieramy i kroimy w kostkę. Brzoskwinię również kroimy w kostkę. Pokrojone owoce wkładamy do miski i dodajemy sok z brzoskwini, mieszamy. Przekładamy do salaterek.
czwartek, 25 kwietnia 2013
Zupa ogórkowa
Pyszna zupka uwielbiana przez moją rodzinkę.
Składniki:
- udko z kurczaka
- 3 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- kawałek selera
- kawałek pora
- 3 duże ziemniaki
- 0,5 kg ogórków kwaszonych
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka pieprzu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę, seler obieramy i kroimy w kostkę. Por również kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do dużego garnka wkładamy udko zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i gotujemy 20 minut. Dodajemy warzywa, gdy będą miękkie dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Potem dodajemy ogórki, pietruszkę i gotujemy 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Składniki:
- udko z kurczaka
- 3 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- kawałek selera
- kawałek pora
- 3 duże ziemniaki
- 0,5 kg ogórków kwaszonych
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka pieprzu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę, seler obieramy i kroimy w kostkę. Por również kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do dużego garnka wkładamy udko zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i gotujemy 20 minut. Dodajemy warzywa, gdy będą miękkie dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Potem dodajemy ogórki, pietruszkę i gotujemy 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
środa, 24 kwietnia 2013
Roladki w galarecie
Pyszna przekąska na imprezę.
Składniki na mały półmisek:
- pojedynczy filet z kurczaka
- 2 słupki sera
- 2 słupki ogórka konserwowego
- 2 słupki papryki konserwowej
- 1 jajko do obtoczenia
- bułka tarta do obtoczenia
- sól, pieprz
- pół kostki rosołowej
- 2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka przekroić na pół i wyklepać. Posolić i posypać pieprzem. Na kotlecie układamy ser, ogórka, paprykę i zwijamy jak devolaja.
Obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
Po ostygnięciu kroimy w plastry i układamy na półmisku.
Kostkę rosołową zalewamy wrzątkiem (około 300 ml) dodajemy żelatynę i dokładanie mieszamy.
Zalewamy roladki i zostawiamy do stężenia. Po ostygnięciu galarety wkładamy do lodówki.
Wskazówki:
1. Do roladek w galarecie użyłam swoich ogórków konserwowych po kartusku, bo jest tam już papryka.
2. Na duży półmisek trzeba użyć podwójnej piersi z kurczaka.
Przepis na ogórki jest tutaj: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/2012/10/ogorki-po-kartusku.html
Publikacja w Książce Kucharskiej Kropki TV Biedronka
Składniki na mały półmisek:
- pojedynczy filet z kurczaka
- 2 słupki sera
- 2 słupki ogórka konserwowego
- 2 słupki papryki konserwowej
- 1 jajko do obtoczenia
- bułka tarta do obtoczenia
- sól, pieprz
- pół kostki rosołowej
- 2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka przekroić na pół i wyklepać. Posolić i posypać pieprzem. Na kotlecie układamy ser, ogórka, paprykę i zwijamy jak devolaja.
Obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
Po ostygnięciu kroimy w plastry i układamy na półmisku.
Kostkę rosołową zalewamy wrzątkiem (około 300 ml) dodajemy żelatynę i dokładanie mieszamy.
Zalewamy roladki i zostawiamy do stężenia. Po ostygnięciu galarety wkładamy do lodówki.
Wskazówki:
1. Do roladek w galarecie użyłam swoich ogórków konserwowych po kartusku, bo jest tam już papryka.
2. Na duży półmisek trzeba użyć podwójnej piersi z kurczaka.
Przepis na ogórki jest tutaj: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/2012/10/ogorki-po-kartusku.html
Publikacja w Książce Kucharskiej Kropki TV Biedronka
wtorek, 23 kwietnia 2013
Kanapki z pieczywa chrupkiego
poniedziałek, 22 kwietnia 2013
Zapiekanki
Jak zapiekanki to zrobione samemu.
Składniki:
- 3 bułki
- 200 g pieczarek
- pół czerwonej papryki
- 1 mała cebula
- 6 plasterków sera
- musztarda
- margaryna ( u mnie rama)
- ketchup
Przygotowanie:
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w paski.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, dodać pieczarki. Smażyć 5 minut, dodać paprykę i jeszcze chwilkę podsmażyć.
Bułki kroimy na pół. Smarujemy margaryną, musztardą i nakładamy farsz. Na to kładziemy ser.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 C i zapiekamy około 8-10 minut.
Składniki:
- 3 bułki
- 200 g pieczarek
- pół czerwonej papryki
- 1 mała cebula
- 6 plasterków sera
- musztarda
- margaryna ( u mnie rama)
- ketchup
Przygotowanie:
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w paski.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, dodać pieczarki. Smażyć 5 minut, dodać paprykę i jeszcze chwilkę podsmażyć.
Bułki kroimy na pół. Smarujemy margaryną, musztardą i nakładamy farsz. Na to kładziemy ser.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 C i zapiekamy około 8-10 minut.
sobota, 20 kwietnia 2013
Kopytka
To moje ulubione danie z dzieciństwa.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 20 dag mąki
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodajemy sól, mąkę i jajka. Zagniatamy i wyrabiamy.
Z ciasta formujemy cienkie, długie wałki i kroimy ukośnie co kawałek. Wrzucamy do posolonego wrzątku. Gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia kopytek. Wyjmujemy łyżką cedzakową żeby ociekły z nadmiaru wody i układamy na talerze.
Podajemy posypane cukrem lub jakimś sosem np. z gulaszu.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 20 dag mąki
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodajemy sól, mąkę i jajka. Zagniatamy i wyrabiamy.
Z ciasta formujemy cienkie, długie wałki i kroimy ukośnie co kawałek. Wrzucamy do posolonego wrzątku. Gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia kopytek. Wyjmujemy łyżką cedzakową żeby ociekły z nadmiaru wody i układamy na talerze.
Podajemy posypane cukrem lub jakimś sosem np. z gulaszu.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Tą sałatkę jadłam kiedyś na weselu, postanowiłam odtworzyć jej smak. Składniki: - 3 średnie ziemniaki - 5 jajek - 3-4 ogórki kon...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...