Dzisiaj do niedzielnej kawki proponuję pleśniaka. U mnie z marmoladą. Pyszności.
Składniki:
- kostka margaryny
- 3 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kakao
- 350 g marmolada owocowej lub innych owoców np dżem porzeczkowy, powidła śliwkowe, agrest z kompotu
Przygotowanie:
Margarynę, żółtka i pół szklanki cukru posiekać nożem, dodać proszek do pieczenia i mąkę. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Jedną część wyłożyć na blachę ( 25 x 40) posmarowaną tłuszczem.
Drugą część włożyć do zamrażalnika, a do trzeciej dodać kakao i wymieszać. Również włożyć do zamrażalnika. Na ciasto w formie wyłożyć marmoladę.
Potem jasne ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Z białek ubić pianę na sztywno dodając resztę cukru czyli 1 szklankę, wyłożyć na jasne ciasto.
Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciemne ciasto.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na 40 - 45 minut.
Studzimy ciasto.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Dzisiaj propozycja dla tych, którzy lubią leśne grzyby. Tarta jest bardzo smaczna, idealna na piątkowy obiad. Składniki: - 400 g le...
Pleśniak ze świeżymi śliwkami to smak mojego dzieciństwa. ;))
OdpowiedzUsuńO pleśniak ... uwielbiam to ciasto i jeszcze z twardą marmoladą pychotka :)
OdpowiedzUsuńJa też lubię z marmoladą, a czasami piekę z dżemem porzeczkowym wtedy jest taki troszkę kwaskowaty również dobry ;-)
OdpowiedzUsuń