niedziela, 28 kwietnia 2013

Pleśniak

Dzisiaj do niedzielnej kawki proponuję pleśniaka. U mnie z marmoladą. Pyszności.



Składniki:

- kostka margaryny
- 3 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kakao

- 350 g marmolada owocowej lub innych owoców np dżem porzeczkowy, powidła śliwkowe, agrest z kompotu

Przygotowanie:

Margarynę, żółtka i pół szklanki cukru posiekać nożem, dodać proszek do pieczenia i mąkę. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Jedną część wyłożyć na blachę ( 25 x 40) posmarowaną tłuszczem.

 Drugą część włożyć do zamrażalnika, a do trzeciej dodać kakao i wymieszać. Również włożyć do zamrażalnika. Na ciasto w formie wyłożyć marmoladę.

 Potem jasne ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach.


Z białek ubić pianę na sztywno dodając resztę cukru czyli 1 szklankę, wyłożyć na jasne ciasto.


Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciemne ciasto.



Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na 40 - 45 minut.


Studzimy ciasto.

3 komentarze:

  1. Pleśniak ze świeżymi śliwkami to smak mojego dzieciństwa. ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. O pleśniak ... uwielbiam to ciasto i jeszcze z twardą marmoladą pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też lubię z marmoladą, a czasami piekę z dżemem porzeczkowym wtedy jest taki troszkę kwaskowaty również dobry ;-)

    OdpowiedzUsuń

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...