Przepis na te pikle znalazłam dawno temu w Wielkiej Księdze Kucharskiej - Pani Domu. Ogórki są pyszne. Od tamtej pory robię je co roku.
Składniki:
- 3 kg ogórków średniej wielkości
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- gorczyca
Na zalewę:
- szklanka octu
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- łyżka miodu
- 2 łyżki soli
- 6 łyżek musztardy
Przygotowanie:
Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na 4 części, usunąć pestki, ułożyć w słoikach. Do każdego słoika włożyć po 2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz po 5 ziarenek gorczycy.
Zalewa:
Podane składniki zalewy połączyć z 5 szklankami wody, zagotować, a następnie ostudzić. Zimną zalewą zalać pikle. Pasteryzować 7 minut.
sobota, 8 czerwca 2013
środa, 5 czerwca 2013
Naleśniki z dżemem brzoskwiniowym i jagodami
Dzisiaj nie miałam pomysłu na obiadek, aż w końcu wpadły mi na myśl naleśniki. Uwielbiam je z twarogiem lub serkiem waniliowym, a że w domu nie miałam ani jednego, ani drugiego to zrobiłam z dżemem. Z dodatkiem jagód były pyszne.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 250 g mąki
- szczypta soli
Dodatkowo:
- dżem brzoskwiniowy
- jagody z domowej spiżarki - mogą być mrożone
Przygotowanie:
Naleśniki:
Do miski wbijamy całe jajka i szczyptę soli. Roztrzepujemy, wlewamy mleko mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy wodę i wszystko dobrze mieszamy. Smażymy naleśniki.
Usmażone naleśniki smarujemy dżemem, zwijamy w rulon i nakładamy jagody.
Smacznego ...
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 250 g mąki
- szczypta soli
Dodatkowo:
- dżem brzoskwiniowy
- jagody z domowej spiżarki - mogą być mrożone
Przygotowanie:
Naleśniki:
Do miski wbijamy całe jajka i szczyptę soli. Roztrzepujemy, wlewamy mleko mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy wodę i wszystko dobrze mieszamy. Smażymy naleśniki.
Usmażone naleśniki smarujemy dżemem, zwijamy w rulon i nakładamy jagody.
Smacznego ...
wtorek, 4 czerwca 2013
Nominacja do Liebster Blog Award
Nominacja do Liebster jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za "dobrze wykonaną robotę". Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.
Zostałam nominowana przez: http://deliciousjourneyy.blogspot.com/.
Jet to moja druga nominacja więc nie będę nominowała 11 blogów tylko 3. Jeszcze raz dziękuję.
3. http://mkgotuje.blogspot.com/
Moje pytania:
1. Na wakacje w kraju czy za granicą?
Zostałam nominowana przez: http://deliciousjourneyy.blogspot.com/.
Jet to moja druga nominacja więc nie będę nominowała 11 blogów tylko 3. Jeszcze raz dziękuję.
Pytania na które odpowiadam:
- Kawa czy herbata ? - Herbata
- Ulubiony rodzaj kuchni? - Polska
- Smak dzieciństwa? - kopytka
- Znienawidzone danie ? - Makaron ze szpinakiem
- Co Ci się kojarzy z latem ? - czereśnie
- Jaki był pierwszy posiłek, który sama zrobiłaś? - sałatka jarzynowa
- Dwie najważniejsze rzeczy w kuchni ? - nóż, łyżka
- Bez czego nie wyobrażasz sobie zacząć dnia? - śniadania
- Najważniejszy posiłek w ciągu dnia to..? - śniadanie
- Co byś zrobiła jakbyś wygrała milion? - wyjechała na wycieczkę
- Ulubiony owoc? - truskawki
Blogi które nominuję:
Moje pytania:
1. Na wakacje w kraju czy za granicą?
2. Słońce czy deszcz?
3. Skąd czerpiesz inspiracje kulinarne?
4. Czym zajmujesz się poza prowadzeniem bloga?
5. Na śniadanie najchętniej jem...?
6. Ulubione warzywo?
7. Czy lubisz czekoladę?
8. Spodnie czy spódnica?
9. Słodko czy wytrawnie?
10. Czego nigdy nie zjesz?
11. Ulubiona przyprawa?
3. Skąd czerpiesz inspiracje kulinarne?
4. Czym zajmujesz się poza prowadzeniem bloga?
5. Na śniadanie najchętniej jem...?
6. Ulubione warzywo?
7. Czy lubisz czekoladę?
8. Spodnie czy spódnica?
9. Słodko czy wytrawnie?
10. Czego nigdy nie zjesz?
11. Ulubiona przyprawa?
Zupa z kurczaka
Zapraszam na zupkę według pani Danuty Kozień.
Składniki:
- 2 duże ćwiartki z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 pomidory
- cebula
- ząbek czosnku
- 1/2 szklanki ryżu
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- 2 łyżki śmietany 30 %
Przygotowanie:
Ćwiartki myjemy i kroimy na pół, wkładamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy na wolnym ogniu . Po tym czasie dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki, wypłukany ryz, posiekaną cebulę, obranego ze skórki i posiekanego pomidora oraz roztarty z solą czosnek. Gotować, zbierając powstające szumowiny. Gotujemy do miękkości warzyw, doprawiamy solą i pieprzem. Wlać śmietanę, wymieszać. Porcję kurczaka wykładać na talerze, zalewać zupą i posypać natką pietruszki.
Składniki:
- 2 duże ćwiartki z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 pomidory
- cebula
- ząbek czosnku
- 1/2 szklanki ryżu
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- 2 łyżki śmietany 30 %
Przygotowanie:
Ćwiartki myjemy i kroimy na pół, wkładamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy na wolnym ogniu . Po tym czasie dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki, wypłukany ryz, posiekaną cebulę, obranego ze skórki i posiekanego pomidora oraz roztarty z solą czosnek. Gotować, zbierając powstające szumowiny. Gotujemy do miękkości warzyw, doprawiamy solą i pieprzem. Wlać śmietanę, wymieszać. Porcję kurczaka wykładać na talerze, zalewać zupą i posypać natką pietruszki.
poniedziałek, 3 czerwca 2013
Surówka z marchewki i selera
Polecam pyszną surówkę do obiadu. To jest porcja dla 2 osób, dla większej liczby osób porcję trzeba powiększyć.
Składniki:
- 2 marchewki
- kawałek selera
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki śmietany - ja użyłam rzadkiej, jeśli używamy zagęszczonej to wystarczy jedna łyżka
Przygotowanie:
Marchewkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Przełożyć do miski, doprawić, dodać śmietanę i wymieszać.
Składniki:
- 2 marchewki
- kawałek selera
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki śmietany - ja użyłam rzadkiej, jeśli używamy zagęszczonej to wystarczy jedna łyżka
Przygotowanie:
Marchewkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Przełożyć do miski, doprawić, dodać śmietanę i wymieszać.
sobota, 1 czerwca 2013
Surówka z rzodkiewek
Dzisiaj zaglądając do lodówki z myślą o surówce wpadłam na pomysł surówki z rzodkiewką. Wyszła wyśmienita.
Składniki:
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 duży pomidor
- szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich
- kilka kropel oliwy
- 1 łyżka majonezu - zamiast majonezu można użyć śmietany lub jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Rzodkiewki umyć i pokroić na cząstki. Pomidora umyć i pokroić na kawałki. Warzywa przełożyć do miski, doprawić, dodać oliwę, majonez i wymieszać.
Składniki:
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 duży pomidor
- szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich
- kilka kropel oliwy
- 1 łyżka majonezu - zamiast majonezu można użyć śmietany lub jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Rzodkiewki umyć i pokroić na cząstki. Pomidora umyć i pokroić na kawałki. Warzywa przełożyć do miski, doprawić, dodać oliwę, majonez i wymieszać.
piątek, 31 maja 2013
Gulasz drobiowy z warzywami
Zapraszam na pyszny obiadek. Kalafior jadłam tylko z bułką tartą, ale połączony w gulaszu z mięskiem jest bardzo dobry. Przepis według Małgorzaty Caprari.
Składniki:
- 50 dag piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 1 mały kalafior
- kawałek selera
- 10 pieczarek
- 200 ml śmietany
- sok z cytryny
- vegeta
- 1 żółtko
- sól, pieprz
- gałka muszkatałowa
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki zieleniny - koperek, natka pietruszki, bazylia, oregano
Przygotowanie:
Mięso umyć i natrzeć sokiem z cytryny i vegetą. Zakryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Mięso obtoczyć w mące i obrumienić z obu stron.
Selera obrać i pokroić w słupki, skropić sokiem z cytryny. Kalafiora oczyścić i podzielić na różyczki. Pieczarki obrać i pokroić wzdłuż, skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu.
Wszystkie jarzyny przekładamy do podsmażonego kurczaka, zalewamy wodą tak aby mięso było przykryte. Dusimy do miękkości warzyw.
Śmietanę mieszamy z żółtkiem, 1 łyżką mąki i szczyptą gałki muszkatałowej. Dodajemy do mięsa i podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje, nie dopuszczając do wrzenia. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypać zieleniną. Podawać z ziemniakami.
Smacznego...
Składniki:
- 50 dag piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 1 mały kalafior
- kawałek selera
- 10 pieczarek
- 200 ml śmietany
- sok z cytryny
- vegeta
- 1 żółtko
- sól, pieprz
- gałka muszkatałowa
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki zieleniny - koperek, natka pietruszki, bazylia, oregano
Przygotowanie:
Mięso umyć i natrzeć sokiem z cytryny i vegetą. Zakryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Mięso obtoczyć w mące i obrumienić z obu stron.
Selera obrać i pokroić w słupki, skropić sokiem z cytryny. Kalafiora oczyścić i podzielić na różyczki. Pieczarki obrać i pokroić wzdłuż, skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu.
Wszystkie jarzyny przekładamy do podsmażonego kurczaka, zalewamy wodą tak aby mięso było przykryte. Dusimy do miękkości warzyw.
Smacznego...
środa, 29 maja 2013
Surówka z kapusty
Nie długo zacznie się zaprawianie w słoiki więc chce Wam zaproponować pyszną surówkę do obiadu. Przepis znalazłam kiedyś w internecie. Jest pyszna.
Składniki:
- 1 kg kapusty
- 1/2 kg cebuli
- 1/2 kg papryki czerwonej
- 1/2 kg marchwi
Zalewa:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka octu 10%
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki pieprzu ziołowego
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę oczyszczamy, wykrawamy głąba. Szatkujemy. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
ZALEWA:
Wszystkie składniki mieszamy i zalewamy warzywa. Odstawiamy na 12 godzin. Chwilę gotujemy i wkładamy do słoików. Pasteryzujemy ok. 20 minut.
niedziela, 26 maja 2013
Szybki obiadek z kurczaka
Zapraszam na pieczone podudzia z kurczaka. Bez żadnych marynat tylko z przyprawą do kurczaka żeby było szybko i prosto jak nie mamy czasu na siedzenie w kuchni.
Składniki:
- 4 podudzia
- przyprawa do kurczaka
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mięso umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem i posypać przyprawą. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i ułożyć w nim kurczaka. Zapiekać 1 godzinę pod pokrywą w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zdjąć pokrywę, zlać powstały wywar i piec jeszcze 15 minut żeby skórka się spiekła.
Z powstałego wywaru możemy zrobić sos. Do tego potrzebujemy 3/4 szklanki wody i 2 łyżki mąki.
Wywar wlewamy na patelnię. Zagotowujemy. Wodę mieszamy z mąką tak żeby nie było klusek i wlewamy do wywaru, dokładnie mieszamy, doprawiamy i zagotowujemy.
Składniki:
- 4 podudzia
- przyprawa do kurczaka
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mięso umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem i posypać przyprawą. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i ułożyć w nim kurczaka. Zapiekać 1 godzinę pod pokrywą w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zdjąć pokrywę, zlać powstały wywar i piec jeszcze 15 minut żeby skórka się spiekła.
Wywar wlewamy na patelnię. Zagotowujemy. Wodę mieszamy z mąką tak żeby nie było klusek i wlewamy do wywaru, dokładnie mieszamy, doprawiamy i zagotowujemy.
sobota, 25 maja 2013
Surówka z porą
Pyszna surówka do obiadu. Uwielbiana przez moją rodzinkę.
Składniki:
- 1 jabłko
- 1 marchewka
- 1 por
- sól i pieprz
- 1 łyżka majonezu
Przygotowanie:
Jabłko i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w pół księżyce. Wszystko przekładamy do miski doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majonez i wszystko dokładnie mieszamy.
Smacznego...
Składniki:
- 1 jabłko
- 1 marchewka
- 1 por
- sól i pieprz
- 1 łyżka majonezu
Przygotowanie:
Jabłko i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w pół księżyce. Wszystko przekładamy do miski doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majonez i wszystko dokładnie mieszamy.
Smacznego...
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Tą sałatkę jadłam kiedyś na weselu, postanowiłam odtworzyć jej smak. Składniki: - 3 średnie ziemniaki - 5 jajek - 3-4 ogórki kon...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...