piątek, 11 października 2013

Tanie danie jednogarnkowe - a'la zupa

Z obiadu został mi wędzony boczek i tak myślałam co by tu wymyślić. Wpadłam na pomysł jednogarnkowego dania, ze składników które miałam w lodówce. Nawet możemy wlać zupę do słoików i za pasteryzować 10 minut i będziemy mieli na inny dzień na obiad lub kolację.



Składniki:

- 20 dag boczku wędzonego
- 2 cebule
- 3 średnie ziemniaki
- 1 mała kiełbasa np śląska
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól

Przygotowanie:

Boczek kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Gdy się dobrze zrumieni przekładamy do garnka. Na tym samym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilkę smażymy i przekładamy do boczku. Kiełbasę również kroimy w kostkę i smażymy na tym samym oleju. Smażymy 4 minuty i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą tak aby zakryć składniki. Dodajemy liść laurowy, ziele, pieprz, pieprz ziołowy, paprykę słodką, szczyptę soli i zagotowujemy.Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Gdy będą na wpół miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. W razie potrzeby doprawiamy.
Jeśli chcemy żeby potrawa była bardziej ostra dodajemy chilli wg uznania.




Zastąp słoik pysznym daniem - edycja I

poniedziałek, 7 października 2013

Najlepsza sałatka

Zapraszam na pyszną sałatkę idealną na imprezę i nie tylko. Sałatkę znalazłam tutaj


Składniki:

- 1 czerwona papryka
- 1 puszka kukurydzy
- 20 dag żółtego sera
- 1 średnia cebula
- pęczek natki pietruszki
- 4-5 łyżek majonezu
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Oczyszczoną paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kukurydze odsączamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez i mieszamy. doprawiamy sola i pieprzem.


Mielone a'la zrazy

Na dzisiejszy obiad przygotowałam mielone z nadzieniem z cebulki i ogórka kiszonego. Zawsze to jakieś urozmaicenie od tradycyjnego klopsa mielonego.


Składniki:

- 40 dag mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia bułki
- sól i pieprz

- tarta bułka do obtaczania

- 1 cebula
- 1 kwaszony ogórek

- olej do smażenia

Przygotowanie:

Czerstwą bułkę moczymy w mleku aż zmięknie. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i odciśniętą bułkę. Mieszamy na jednolitą masę. Formujemy średniej wielkości kulki. Cebulę obieramy i kroimy w paski. Ogórka również kroimy w paski.
Kotlecika spłaszczamy, układamy ogórka oraz cebulę, zawijamy . Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. U mnie buraczki.







poniedziałek, 30 września 2013

Sałatka z groszkiem

Jak mam ochotę na sałatkę to robię właśnie tą. Wymyśliłam ją bardzo dawno temu. Jest szybka w wykonaniu, doskonała jak mamy niespodziewanych gości.


Składniki:

- 4 jajka
- 3 ogórki konserwowe
- por około 10 cm od białej części
- puszka groszku konserwowanego
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Por i ogórki również kroimy w kostkę. Groszek odcedzamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, doprawiamy i dokładnie mieszamy.


czwartek, 26 września 2013

Jabłka z cynamonem

Ten pyszny mus z cynamonem możemy użyć do szarlotki, naleśników.


Składniki:

- 2 kg po obraniu
- 1 czubata szklanka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy środki i kroimy w paseczki. Przekładamy do garnka, wlewamy odrobinę wody, wsypujemy cukier, cynamon, przykrywany pokrywką i dusimy. Co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Dusimy do momentu aż się zrobi mus. Przekładamy do słoików, zakręcamy pokrywki i pasteryzujemy 15 minut. 

środa, 25 września 2013

Żeberka w kapuście

Mam dla Was pyszną propozycję na obiad. Kruchutkie żeberka i rozpływająca się w ustach kapusta. Oryginalny przepis znalazłam tutaj. Zachęcam do wypróbowania.


Składniki:

- 60 dag żeberek
- 1/4 główki kapusty
- łyżeczka przyprawy do bigosu
- sól
- 2 łyżki oleju
- kostka bulionowa
- natka pietruszki
- cebula
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- kilka ziaren kolendry

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Żeberka myjemy, osuszamy i podsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Wlewamy 3/4 szklanki wody. Dodajemy cebulę, kostkę bulionową, kolendrę i ziele angielskie. Mięso dusimy na małym ogniu.
Z kapusty usuwamy wierzchnie liście i szatkujemy. Wkładamy na chwilę do wrzątku, dokładnie odcedzamy i wykładamy na żeberka. Solimy, posypujemy przyprawą do bigosu i dusimy do miękkości.
Podajemy z ziemniakami i kapustą.

sobota, 21 września 2013

Placuszki z kabaczka

Dzisiaj dostałam kabaczka i postanowiłam zrobić placuszki. W tej wersji kabaczka jeszcze nie jadłam. Placuszki są bardzo dobre.



Składniki:

- 1 średni kabaczek
- 1 jajko
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz ziołowy

Przygotowanie:

Kabaczka obrać, wyciąć środek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i zostawić na 10 minut żeby zmiękło. Po tym czasie odsączyć z powstałego soku, dodać jajko mąkę, pieprz ziołowy i wszystko wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron na rumiano. Podawać na gorąco.

piątek, 20 września 2013

Fileciki rybne w delikatesowym sosie

Przepis znalazłam w książce kucharskiej Kuchnia Polska. Nie byłam do niego przekonana, ale jak posmakowałam to okazało się że danie jest rewelacyjne. Możemy podać je nawet na imprezę urodzinową lub inną.


 Składniki:

- 6 średniej wielkości filetów z białej ryby ( ja użyłam Tilapię)
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- sól, pieprz
- olej do smażenia

sos:

- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała papryka czerwona
- 5 dużych pieczarek
- 3 łyżki cukru
- pół szklanki octu 10 %
- płaska łyżeczka imbiru mielonego i białego pieprzu

Przygotowanie:

Filety moczymy 20 minut w wodzie z mlekiem, osuszamy i nacieramy solą i pieprzem. Smażymy na głębokim oleju rumieniąc z obu stron. Odsączmy na ręczniku papierowym.


Sos:

Pozostały tłuszcz ze smażenia ryb uzupełniamy, smażymy na nim cebulę pokrojoną w piórka i czosnkiem posiekanym w małą kosteczkę. Gdy składniki się zeszklą, dodajemy pokrojone w paski pieczarki i paprykę.Smażymy 3 minuty, dodajemy przyprawy, cukier, ocet, zagotowujemy i trzymamy na ogniu jeszcze 3 minuty, często mieszając. Do gorącego sosu wkładamy filety, gotujemy 1 minutę. Przykrywamy naczynie i odstawiamy w chłodne miejsce - nawet do następnego dnia.
Porcję ryby podajemy na zimno, lekko polane sosem.




wtorek, 17 września 2013

Medaliony we własnym sosie

Na dzisiejszy obiadek przygotowałam medaliony, które polecam mięsko jest przepyszne. Oryginalny przepis zaczerpnęłam tutaj.



Składniki:

- 600 g wieprzowiny z łopatki
- 1 cebula
- sól, pieprz
- kolendra
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- olej

Przygotowanie:

Mięso pokroić w plastry, kolendrę utłuc z pieprzem, posypać z obu stron mięso. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, mięso smażyć z obu stron do zrumienienia. Cebulę pokroić w plastry, dodać do mięsa, chwilkę podsmażyć, podlać wodą około 3/4 szklanki, przykryć pokrywą i dusić do miękkości podlewając wodą w razie potrzeby. Na koniec zagęścić sos mąką kukurydzianą. Medaliony podawać z ziemniakami i surówką.

sobota, 14 września 2013

Placek serowo-cytrynowy

Zapraszam na pyszną placek, z dodatkiem serka homogenizowanego. Dzięki serkowi ciasto nie jest suche tylko wilgotne i nie jest mocno słodki. Zachęcam do wypróbowania.



Składniki:

- 250 g mąki
- 20 g cukru
- 150 g margaryny
- 1 serek waniliowy (200 g)
- 1 kisiel cytrynowy
- 1 cukier waniliowy
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z połowy cytryny

- lukier
- kolorowa posypka

Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy miękką margarynę i wszystko miksujemy.
Ciągle mieszając dodajemy po łyżce przesianej mąki z kisielem i proszkiem do pieczenia.
Dodajemy cukier waniliowy, sok z cytryny i ponownie miksujemy.
Dodajemy serek waniliowy i dokładnie mieszamy łyżką.
Ciasto wykładamy do posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą tortownicy (28 cm)
Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po wystudzeniu polać ciasto lukrem i posypać posypką.






Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...