środa, 15 stycznia 2014

Brukselka w sosie paprykowym

Z brukselki zawsze robiłam zupę, a dzisiaj mam dla Was pyszną propozycję z przepisów Benki z PP można zjeść ją na obiad z ziemniakami lub na kolację z chlebem.


Składniki:

- 80 dag brukselki
- 1 większa cebula
- 25 dag cienkiej kiełbasy(jedna dłuższa laska)
- duży ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka (z małym czubkiem) mąki ziemniaczanej
- rosół około 0,5 l (może być z kostki) 
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 4 łyżki śmietany 18%
-  sól, cukier,

- papryka ostra


 Przygotowanie:

Brukselkę obrać z wierzchnich listków, umyć, ponacinać głąby na krzyż, aby się równomiernie ugotowała. Sparzyć wrzątkiem, w ten sposób pozbędziemy się goryczki.
Cebulę i czosnek obrać, umyć i drobno posiekać.
Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w plasterki.
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem i kiełbasą, dodać osączoną brukselkę, wlać gorący rosół. Doprowadzić szybko do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem.
Śmietanę wymieszać z mąką i papryką słodką, zaciągnąć nią sos, zagotować, doprawić solą cukrem i ostrą papryką.




Placuszki serowe

Te pyszne placuszki są również w zbiorze Benki. Są bardzo smaczne, pulchne i smakują dzieciom.



Składniki:

- 40 dag mąki
- 25 dag sera półtłustego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- śmietana 18% ok.200 ml
- cukier waniliowy
- 1 łyżka cukru

Przygotowanie:


Mąkę przesiewamy,robimy wgłębienie, wkruszamy do niego ser ,dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto o konsystencji jak na pierogi. Wałkujemy na grubość 0,5 - 0,7 cm(placuszki nie mogą być za cienkie),wycinamy szklanką lub foremką do ciastek dowolne kształty,smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z miodem,dżemem jak kto lubi.



Smacznego...

wtorek, 14 stycznia 2014

Zupa pieczarkowa wg Benki

Bardzo lubię zupę pieczarkową, a odpowiedni przepis znalazłam u Benki Jest bardzo smaczna, polecam zrobić. 




Składniki:

- 25 dag pieczarek

- 1 średnia marchewka
- 1 mała pietruszka (korzeń)
- 1 średnia cebula
- 2 kostki bulionowe (drobiowa i grzybowa)
- 1,5 litra wody
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- listek,ziele
- pieprz i sól do smaku
- natka pietruszki 

Kluseczki:

- duże jajko
- kopiasta łyżka mąki pszennej

lub ziemniaki


Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle przez chwilę,marchewkę,pietruszkę i połowę pieczarek zetrzeć na grubych oczkach ,dodać do cebuli i podsmażyć 3-4 minuty. Zagotować wodę z kostkami (można użyć wywaru mięsnego lub rosołu). Dodać warzywa z patelni i resztę pieczarek pokrojonych w plasterki, gotować 20 min. Zrobić ciasto na lane kluski.Jajko wbić do kubeczka dodać mąkę i mieszać widelcem na gładką masę. Gdy warzywa będą miękkie wlewać łyżką ciasto i ugotować lane kluski,dodać śmietanę,doprawić.Przed podaniem posypać natką.




Rada:

Jeśli chcemy żeby zupa była bardzie sycąca dodajmy do niej ziemniaki pokrojone w kostkę.

Pizza z kiełbasą, ogórkami kwaszonymi

Kolejna propozycja na farsz do pizzy. Wyszła smaczna.



Przepis na ciasto do pizzy. Z tej porcji zrobiłam pizze na dwie standardowe formy do ciasta (23x38 cm).
Ja podaję składniki na jedną porcję pizzy, bo drugą zrobiłam z samymi usmażonymi pieczarkami i kiełbasa.

Składniki na jedną pizze: 

- 25 dag pieczarek
- 1 cebula
- 1 laska kiełbasy np. podwawelskiej, śląskiej lub innej
- 3 paski papryki konserwowej
- 2 ogórki kwaszone
- ser starty na grubych oczkach tarki ilość wedle uznania
- olej do smażenia

sos:

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju

Wymieszać i posmarować ciasto.

Przygotowanie:

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy, kroimy w paski. Cebule i pieczarki podsmażamy na oleju aż odparuje woda z pieczarek, uważajmy aby się nie przypaliły za mocno. Ogórki kroimy w plasterki, a paprykę w kostkę.

Wyrobić ciasto na pizzę, posmarować sosem i nałożyć składniki, posypać solą aby pizza nie była mdła. Posypać startym serem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut.


poniedziałek, 13 stycznia 2014

Koktajl jagaodowo-bananowy

Pyszny pożywny koktajl na śniadanie, kolację lub na przekąskę między posiłkami.





Składniki:

- 2 banany
- 1 szklanka jagód - u mnie mrożone
- 250 ml mleka
- 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Banany obrać, pokroić w plastry i przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać, jagody, cukier, wlać mleko i dobrze zmiksować. Podawać schłodzone.


Zupa ogórkowa ze śmietaną

Pomysł na szybką i smaczną ogórkową.




Składniki:

- 1 udko z kurczaka
- około 2,5 l wody
- 5 średnich marchewek
- 5 dużych ziemniaków
- 8 ogórków kwaszonych
- 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu
- sól, pieprz
- 200 ml śmietany 18 % do zupy
- koperek

Przygotowanie:

Udko myjemy i przekładamy do garnka. Wlewamy wodę, wkładamy udko, liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotujemy około 20 - 25 minut. Marchew kroimy w plasterki i wrzucamy do wywaru. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy gdy marchewka będzie miękka. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy gdy ziemniaki będą miękkie. Gotujemy 5 minut. Do śmietany wlewamy troszkę zupy, aby się nie zaważyła i przelewamy do całości, mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem. Na talerzu posypać koperkiem.

Smacznego.....



piątek, 10 stycznia 2014

Pasta z makreli z ogórkiem

Przepis na tą pastę znalazłam w przepisach Benki jest szybka, prosta i smaczna. Świetny pomysł na zwykłą makrelę.



Składniki:

-makrela wędzona
-2-3 ogórki konserwowe
-łyżka musztardy
-łyżeczka majonezu

Przygotowanie:

Makrelę obieramy ze skóry,oczyszczamy z ości,przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem,ogórki kroimy w drobną kostkę, dodajemy musztardę, majonez. Mieszamy i smarujemy chlebek. 

Smacznego...

czwartek, 9 stycznia 2014

Surówka z białej kapusty z majonezem

Idealna do obiadu jak i na przekąskę.


Składniki:

- 400 g białej kapusty
- 1 duża marchewka
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Kapustę drobno poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Składniki przełożyć do miski, dodać przyprawy, majonez i wymieszać.

poniedziałek, 6 stycznia 2014

Surówka z białej kapusty z marchewką

Surówki są bardzo smaczne i zdrowe, zachęcam do wypróbowania.


Składniki:

- 400 g białej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Kapustę drobno poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Składniki przełożyć do miski, dodać przyprawy, oliwę, wymieszać i można zajadać do obiadu lub na przekąskę.

Zrazy z suszonymi pomidorami

Na dzisiejszy świąteczny obiadek proponuję pyszne zrazy z mięsa wieprzowego, a dokładnie z szynki z suszonymi pomidorami, do tego surówka i ziemniaczki.





Składniki:

- 0,7 kg mięsa z szynki
- suszone pomidory
- sól, pieprz

- wykałaczki

 Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem jak na kotlety. Posolić, posypać pieprzem. Suszone pomidory pokroić w plastry, ułożyć na mięsie i zwinąć w zrazy, spinając wykałaczkami.

Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z każdej strony. Przełożyć do brytfanki lub garnka, podlać 1 szklanką wody i dusić do miękkości mięsa. Od czasu do czasu podlewając wodą i obracając na drugą stronę zrazy.



Rada: 

Z powstałego wywaru ze zrazów możemy zrobić sos zagęszczając go wodą z rozmieszaną z mąką - pół szklanki wody i 2 łyżki mąki.

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...