Składniki są na około 6 słoików po 500 ml. Zawsze podwajam porcje.
Składniki:
- 1 kapusta czerwona
- 4 cebule
- 4 jabłka
- sól
Zalewa:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- pół szklanki octu 10 %
- 7 łyżek cukru
- 1 łyżka soli
- 1,5 litra wody
Przygotowanie:
Z kapusty zdjąć wierzchnie liście i poszatkować. Sparzyć wrzącą wodą i odcedzić.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i posypujemy solą. Gdy zmięknie odciskamy z nadmiaru soku.
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Składniki zalewy zagotowujemy, wkładamy kapustę, cebulę i jabłka. Gotujemy 5 minut.
Sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut.