Przepis na tę zapiekankę znalazłam u Anety. Bardzo nam zasmakowała jest taka jak lubimy. Smaku nadaje jej kapusta kiszona. Po prostu jest pyszna...
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 1 ogórek kiszony
- 100 g kapusty kiszonej
- 15 średnich ugotowanych ziemniaków
- 200 g żółtego sera
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżka ketchupu pikantnego
- pół łyżeczki soli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso mielone smażymy na 2 łyżkach oleju. Następnie obieramy cebulę, czosnek i kroimy w drobna kosteczkę. Paprykę oraz ogórka kiszonego również kroimy w małą kostkę. A kapustę kiszoną przelewamy 2 razy zimną woda, aby straciła nadmiar kwasu i kroimy na mniejsze kawałki.
Gdy mięso będzie usmażone dodajemy cebulę, czosnek i chwilkę smażymy. Następnie dodajemy ogórka, paprykę, kapustę dusimy około 15 minut. Po tym czasie doprawiamy, dodajemy ketchup i mieszamy.
Ziemniaki ugotowane kroimy w plasterki. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami - plasterki ugotowanych ziemniaków, połowę farszu, posypujemy połową startego sera i ponownie układamy plasterki ziemniaków, reszta farszu i sera.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Smacznego...
czwartek, 30 kwietnia 2015
wtorek, 21 kwietnia 2015
Koktajl truskawkowo-gruszkowy
Pyszny koktajl na drugie śniadanie lub na przekąskę po południu. Samo zdrowie.
Składniki:
- 1 szklanka truskawek
- 4 małe dojrzałe gruszki
- 200 ml jogurtu greckiego
- 2 łyżki miodu płynnego
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, ściągamy szypułki i przekładamy do wysokiego naczynia. Gruszki myjemy, obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy do truskawek. Następnie do owoców dodajemy miód, jogurt grecki i miksujemy. Schładzamy i przelewamy do szklaneczek. Podajemy
Składniki:
- 1 szklanka truskawek
- 4 małe dojrzałe gruszki
- 200 ml jogurtu greckiego
- 2 łyżki miodu płynnego
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, ściągamy szypułki i przekładamy do wysokiego naczynia. Gruszki myjemy, obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy do truskawek. Następnie do owoców dodajemy miód, jogurt grecki i miksujemy. Schładzamy i przelewamy do szklaneczek. Podajemy
środa, 15 kwietnia 2015
Sałatka z Pesso
Polecam pyszną sałatkę z Pesso pszenno-gryczane . Sałatka jest smaczna, zdrowa, zawiera błonnik i jest lekko strawna.
Skład Pesso: mąka pszenna (74,3%), kaszka gryczana ( 24,7%), sól spożywcza
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna 357 kcal / 1515 kJ
Białko 11,6 g
Węglowodany 73,7 g
Tłuszcz 1,7 g
Błonnik pokarmowy 6,4 g
Składniki:
- pół opakowania Peso pszenno-gryczane
- 3/4 szklanki gorącej wody do Pesso
- puszka kukurydzy
- 1 ogórek zielony
- kawałek pora (biała i trochę zielonej części)
- sól, pieprz
- szczypta papryki ostrej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Pesso zalać gorącą wodą, wymieszać i przykryć. Po tym czasie dodać olej rzepakowy i wymieszać. Przełożyć do większej miski.
Por pokroić w pół księżyce, posypać solą i odłożyć na 15 minut aby zmiękł. Następnie dodać do pesso. Kukurydzę odsączyć z zalewy i również dodać do pesso. Ogórka umyć, obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Przyprawić solą, pieprzem i papryką ostrą, wymieszać i podawać.
wtorek, 14 kwietnia 2015
Gulasz z Pesso pszenno-gryczane Wodzisław
Jakiś czas temu dostałam produkty do testowania między innymi Pesso pszenno-gryczane Wodzisław . Dzisiaj wypróbowałam. W smaku jest bardzo dobre, jest lekko strawne bo zawiera błonnik. Idealne dla tych co dbają o linię.
Składniki:
- pół opakowania Pesso pszenno-gryczane Wodzisław
- pół kg mięsa na gulasz
- przyprawa do mięs czerwona Knorr
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1,5 szklanki wody + 2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Pesso zalać gorącą wodą, wymieszać i przykryć.
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w średnia kostkę i posypać przyprawą Knorr. Obsmażyć na oleju na rumiano (im lepiej podsmażone tym bardziej sos będzie ciemniejszy). Przełożyć do brytfanki. Na oleju na którym smażyliśmy mięso podsmażany cebule obraną i pokrojoną w kostkę oraz czosnek obrany i pokrojony w małą kosteczkę. Przekładamy do brytfanki podlewamy 2 szklankami wody i dusimy do miękkości. Oczywiście mieszając i dolewając wodą aby nam się nie przypaliło. Gdy mięso będzie miękkie zagęszczany zimną wodą rozmieszaną z mąką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gulasz podawać z Pesso pszenno-gryczanym.
Skład Pesso: mąka pszenna (74,3%), kaszka gryczana ( 24,7%), sól spożywcza
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna 357 kcal / 1515 kJ
Białko 11,6 g
Węglowodany 73,7 g
Tłuszcz 1,7 g
Błonnik pokarmowy 6,4 g
Składniki:
- pół opakowania Pesso pszenno-gryczane Wodzisław
- pół kg mięsa na gulasz
- przyprawa do mięs czerwona Knorr
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1,5 szklanki wody + 2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Pesso zalać gorącą wodą, wymieszać i przykryć.
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w średnia kostkę i posypać przyprawą Knorr. Obsmażyć na oleju na rumiano (im lepiej podsmażone tym bardziej sos będzie ciemniejszy). Przełożyć do brytfanki. Na oleju na którym smażyliśmy mięso podsmażany cebule obraną i pokrojoną w kostkę oraz czosnek obrany i pokrojony w małą kosteczkę. Przekładamy do brytfanki podlewamy 2 szklankami wody i dusimy do miękkości. Oczywiście mieszając i dolewając wodą aby nam się nie przypaliło. Gdy mięso będzie miękkie zagęszczany zimną wodą rozmieszaną z mąką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gulasz podawać z Pesso pszenno-gryczanym.
Surówka z marchewki
Bardzo smaczna surówka uwielbiana przez moją rodzinkę.
Składniki:
- 5 średnich marchewek
- sól, pieprz, odrobina cukru
- kilka kropel soku z cytryny
- 3 łyżki jogurtu naturalnego, greckiego lub śmietany
Przygotowanie:
Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, przełożyć do miski. Dodać przyprawy, śmietanę i dokładnie wymieszać. Podawać do drugiego dania.
Składniki:
- 5 średnich marchewek
- sól, pieprz, odrobina cukru
- kilka kropel soku z cytryny
- 3 łyżki jogurtu naturalnego, greckiego lub śmietany
Przygotowanie:
Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, przełożyć do miski. Dodać przyprawy, śmietanę i dokładnie wymieszać. Podawać do drugiego dania.
niedziela, 12 kwietnia 2015
Ciasto wiśniowe na kisielach niemieckich
Polecam pyszne ciasto, które podpatrzyłam u mojej koleżanki mamy. Jak byłam w Niemczech to kupiłam sobie te kisiele, ale widziałam je w Kauflandzie. Użyłam tych kisieli bo są bardzie gęste jak galaretka i ciasto się nie rozpada.
Składniki:
Na wierzch posypać czekoladę startą na średnich oczkach tarki.
Składniki:
biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- pół szklanki mąki tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka kakao
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- pół szklanki mąki tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka kakao
masa wiśniowa:
- 3 kisiele wiśniowe niemieckie - zdjęcie poniżej
- 3 kisiele wiśniowe niemieckie - zdjęcie poniżej
- 1,2 l kompotu wiśniowego razem z owocami bez pestek
masa śmietanowa:
- 400 ml śmietany 30 %
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 kostki czekolady gorzkiej lub mlecznej
Przygotowanie:
biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, wsypywać cukier i cukier waniliowy. Do piany dodać żółtka. Wsypać mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać.
Na blachę (36 x 24 cm) wyłożyć ciasto i piec 35 minut w temp 180 C.
masa wiśniowa:
Sok z kompotu przelać do garnka odlewając 1,5 szklanki aby rozpuścić kisiel. Zagotować i wlać rozmieszane kisiele, mieszając ugotować kisiel. Do gorącego dodać wiśnie bez pestek i wylać na biszkopta. Zostawić do zastygnięcia i wystudzenia.
bita śmietana:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder dalej mieszając. Następnie dodać żelatynę rozpuszczoną, wymieszać i wylać na masę wiśniową
- 400 ml śmietany 30 %
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 kostki czekolady gorzkiej lub mlecznej
Przygotowanie:
biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, wsypywać cukier i cukier waniliowy. Do piany dodać żółtka. Wsypać mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać.
Na blachę (36 x 24 cm) wyłożyć ciasto i piec 35 minut w temp 180 C.
masa wiśniowa:
Sok z kompotu przelać do garnka odlewając 1,5 szklanki aby rozpuścić kisiel. Zagotować i wlać rozmieszane kisiele, mieszając ugotować kisiel. Do gorącego dodać wiśnie bez pestek i wylać na biszkopta. Zostawić do zastygnięcia i wystudzenia.
bita śmietana:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder dalej mieszając. Następnie dodać żelatynę rozpuszczoną, wymieszać i wylać na masę wiśniową
Na wierzch posypać czekoladę startą na średnich oczkach tarki.
czwartek, 9 kwietnia 2015
Schab w ziołach z jabłkami
Polecam pyszny mięsko, które u nas gościło na świątecznym stole, ale oczywiście możemy je podać w każdy inny dzień.
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 0,5 kg twardych jabłek
- 1 cytryna
- kilka goździków
- 3 ząbki czosnku
- łyżka tymianku
- 2 łyżki majeranku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą, pieprzem, majerankiem oraz czosnkiem obranym i przeciśniętym przez praskę. Wciskamy goździki w różnych odstępach, przykrywamy i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Jabłka myjemy, kroimy na pół, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.
Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Cząstki jabłek skrapiamy sokiem z cytryny.
Następnie schab nacinamy głęboko, ale nie do końca co 2 cm. Nacięcia oprószamy tymiankiem i skórką z cytryny.
W nacięcia wkładamy plasterki jabłek. Schab mocno ściskamy i obwiązujemy bawełnianą nitką..
Schab wkładamy do rękawa foliowego, układamy na blasze i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 1 godzinę i 20 minut. Po upieczeniu usuwamy nici i kroimy wzdłuż nacięć na porcje. Podajemy na ciepło.
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 0,5 kg twardych jabłek
- 1 cytryna
- kilka goździków
- 3 ząbki czosnku
- łyżka tymianku
- 2 łyżki majeranku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą, pieprzem, majerankiem oraz czosnkiem obranym i przeciśniętym przez praskę. Wciskamy goździki w różnych odstępach, przykrywamy i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Jabłka myjemy, kroimy na pół, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.
Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Cząstki jabłek skrapiamy sokiem z cytryny.
Następnie schab nacinamy głęboko, ale nie do końca co 2 cm. Nacięcia oprószamy tymiankiem i skórką z cytryny.
W nacięcia wkładamy plasterki jabłek. Schab mocno ściskamy i obwiązujemy bawełnianą nitką..
Schab wkładamy do rękawa foliowego, układamy na blasze i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 1 godzinę i 20 minut. Po upieczeniu usuwamy nici i kroimy wzdłuż nacięć na porcje. Podajemy na ciepło.
wtorek, 7 kwietnia 2015
Sernik na zimno na biszkopcie
Moja rodzina bardzo lubi serniki na zimno, więc nie mogło się obejść bez niego. W te święta Wielkanocne sernik na biszkopcie z twarogu z wiaderka.
Składniki:
biszkopt:
- 2 duże jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
masa serowa:
- 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego we wiaderku
- 3 galaretki niebieskie Wodzisław
galaretka:
- 3- 4 połówki brzoskwiń z puszki
- 1 galaretka gruszkowa
Przygotowanie:
Biszkopt:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody. Z białek ubić sztywną pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy, wymieszać. Ciasto wylać do okrągłej formy (24 cm) wysmarowanej tłuszczem, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temp. 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Wystudzić.
Masa serowa:
Trzy galaretki rozpuszczamy w półtorej szklanki gorącej wody, zostawiamy aby wystygła, gry zacznie lekko tężeć mieszamy stopniowo z twarogiem. Wylewamy na wystudzony biszkopt. Wkładamy do lodówki aby stężało.
Galaretka:
Gruszkową galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i studzimy. Brzoskwinie kroimy w plasterki i układamy na stężonej masie serowej i zalewamy tężejącą gruszkową galaretkę. Ponownie wkładamy do lodówki aby stężało.
Składniki:
biszkopt:
- 2 duże jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
masa serowa:
- 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego we wiaderku
- 3 galaretki niebieskie Wodzisław
galaretka:
- 3- 4 połówki brzoskwiń z puszki
- 1 galaretka gruszkowa
Przygotowanie:
Biszkopt:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody. Z białek ubić sztywną pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy, wymieszać. Ciasto wylać do okrągłej formy (24 cm) wysmarowanej tłuszczem, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temp. 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Wystudzić.
Masa serowa:
Trzy galaretki rozpuszczamy w półtorej szklanki gorącej wody, zostawiamy aby wystygła, gry zacznie lekko tężeć mieszamy stopniowo z twarogiem. Wylewamy na wystudzony biszkopt. Wkładamy do lodówki aby stężało.
Galaretka:
Gruszkową galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i studzimy. Brzoskwinie kroimy w plasterki i układamy na stężonej masie serowej i zalewamy tężejącą gruszkową galaretkę. Ponownie wkładamy do lodówki aby stężało.
sobota, 4 kwietnia 2015
Tort urodzinowy
Dzisiaj jeszcze propozycja na smaczny tort, który zrobiłam dla brata na urodziny.
Składniki:
na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek wody
- 1 cukier waniliowy
- 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
masa śmietanowa:
- 1 litr śmietany 30 %
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- pół szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
- puszka brzoskwiń - 2 połówki odkładamy do dekoracji
dodatkowo:
- dżem truskawkowy - mały słoik
- 1 kiwi do dekoracji
- pół tabliczki białej i gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
biszkopt:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec 1/4 szklanki cukru.
Ubitą pianę włożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy, startą skórkę z cytryny i lekko wymieszać.
Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 20 - 25 minut w temp. 180 stopni.
Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę, a te odłożone do dekoracji w pasterki. Kiwi obrać, przekroić na pół i potem w plasterki
Śmietanę ubić na sztywno, dodając cukier puder i zimną żelatynę. Podzielić na 3 części.
Biszkopt przekroić na trzy części. Pierwszą część posmarować dżemem truskawkowych i posmarować 1 częścią masy śmietanowej. Przykryć drugą częścią biszkopta. Drugą część masy wymieszać z pokrojonymi brzoskwiniami i wyłożyć na drugą część biszkopta. Przykryć trzecią częścią biszkopta. Trzecią częścią masy smarujemy wierzch tortu, boki i robimy różyczki. Układamy kiwi i brzoskwinie. A boki obsypujemy startą na dużych oczkach tarki czekoladą białą i gorzką.
Składniki:
na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek wody
- 1 cukier waniliowy
- 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
masa śmietanowa:
- 1 litr śmietany 30 %
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- pół szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
- puszka brzoskwiń - 2 połówki odkładamy do dekoracji
dodatkowo:
- dżem truskawkowy - mały słoik
- 1 kiwi do dekoracji
- pół tabliczki białej i gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
biszkopt:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec 1/4 szklanki cukru.
Ubitą pianę włożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy, startą skórkę z cytryny i lekko wymieszać.
Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 20 - 25 minut w temp. 180 stopni.
Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę, a te odłożone do dekoracji w pasterki. Kiwi obrać, przekroić na pół i potem w plasterki
Śmietanę ubić na sztywno, dodając cukier puder i zimną żelatynę. Podzielić na 3 części.
Biszkopt przekroić na trzy części. Pierwszą część posmarować dżemem truskawkowych i posmarować 1 częścią masy śmietanowej. Przykryć drugą częścią biszkopta. Drugą część masy wymieszać z pokrojonymi brzoskwiniami i wyłożyć na drugą część biszkopta. Przykryć trzecią częścią biszkopta. Trzecią częścią masy smarujemy wierzch tortu, boki i robimy różyczki. Układamy kiwi i brzoskwinie. A boki obsypujemy startą na dużych oczkach tarki czekoladą białą i gorzką.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Tą sałatkę jadłam kiedyś na weselu, postanowiłam odtworzyć jej smak. Składniki: - 3 średnie ziemniaki - 5 jajek - 3-4 ogórki kon...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...