Posty

Szybka surówka do obiadu

Obraz
U mnie znowu surówka, bo my je lubimy, a zwłaszcza ze świeżych warzyw. Składniki: - pęczek rzodkiewek - 2 pomidory - 1 ogórek zielony - 1 łyżka śmietany - sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Rzodkiewki umyć, wysuszyć i pokroić na 4 części. Pomidora umyć, wysuszyć i pokroić w średnią kostkę. Ogórka umyć, wysuszyć, obrać i pokroić w kostkę. Składniki przełożyć do miski, posypać solą, pieprzem, dodać śmietanę i wszystko wymieszać. Smacznego..

Surówka z kapusty pekińskiej

Obraz
Sezon na świeże warzywa zaczęty więc zapraszam na pyszną surówkę. Składniki: - połowa małej kapusty pekińskiej - 1 ogórek kiszony - 1 cebula - sól Sos: - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżeczka soku z cytryny - pół łyżeczki cukru Przygotowanie: Kapustę umyć, wysuszyć i poszatkować. Cebulę i ogórka obrać i pokroić w małą kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Sos: Olej łączymy z musztardą, sokiem z cytryny, cukrem i dokładnie mieszamy. Polewamy surówkę i mieszamy.

Pikle w zalewie musztardowej

Obraz
Przepis na te pikle znalazłam dawno temu w Wielkiej Księdze Kucharskiej -  Pani Domu. Ogórki są pyszne. Od tamtej pory robię je co roku. Składniki: - 3 kg ogórków średniej wielkości - pieprz ziarnisty - ziele angielskie - gorczyca Na zalewę: - szklanka octu - 1 i 1/3 szklanki cukru - łyżka miodu - 2 łyżki soli - 6 łyżek musztardy Przygotowanie: Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na 4 części, usunąć pestki, ułożyć w słoikach. Do każdego słoika włożyć po 2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz po 5 ziarenek gorczycy. Zalewa: Podane składniki zalewy połączyć z 5 szklankami wody, zagotować, a następnie ostudzić. Zimną zalewą zalać pikle. Pasteryzować 7 minut.

Naleśniki z dżemem brzoskwiniowym i jagodami

Obraz
 Dzisiaj nie miałam pomysłu na obiadek, aż w końcu wpadły mi na myśl naleśniki. Uwielbiam je z twarogiem lub serkiem waniliowym, a że w domu nie miałam ani jednego, ani drugiego to zrobiłam z dżemem. Z dodatkiem jagód były pyszne. Składniki: Ciasto naleśnikowe: - 2 jajka - 1 szklanka mleka - 1 szklanka wody - 250 g mąki - szczypta soli Dodatkowo: - dżem brzoskwiniowy - jagody z domowej spiżarki - mogą być mrożone Przygotowanie: Naleśniki: Do miski wbijamy całe jajka i szczyptę soli. Roztrzepujemy, wlewamy mleko mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy wodę i wszystko dobrze mieszamy. Smażymy naleśniki. Usmażone naleśniki smarujemy dżemem, zwijamy w rulon i nakładamy jagody. Smacznego ...

Nominacja do Liebster Blog Award

Obraz
Nominacja do Liebster jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za "dobrze wykonaną robotę". Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował. Zostałam nominowana przez:  http://deliciousjourneyy.blogspot.com/ . Jet to moja druga nominacja więc nie będę nominowała 11 blogów tylko 3. Jeszcze raz dziękuję. Pytania na które odpowiadam: Kawa czy herbata ? - Herbata Ulubiony rodzaj kuchni? - Polska Smak dzieciństwa? - kopytka Znienawidzone danie ? - Makaron ze szpinakiem Co Ci się kojarzy z latem ? - czereśnie Jaki był pierwszy posiłek, który sama zrobiłaś? - sałatka jarzynowa Dwie najważniejsze rzeczy w kuchni ? - nóż, łyżka Bez czego nie wyobrażasz...

Zupa z kurczaka

Obraz
Zapraszam na zupkę według pani Danuty Kozień. Składniki: - 2 duże ćwiartki z kurczaka - 2 marchewki - 2 pomidory - cebula - ząbek czosnku - 1/2 szklanki ryżu - 2 łyżki siekanej natki pietruszki - sól i pieprz - 2 łyżki śmietany 30 % Przygotowanie: Ćwiartki myjemy i kroimy na pół, wkładamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy na wolnym ogniu . Po tym czasie dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki, wypłukany ryz, posiekaną cebulę, obranego ze skórki i posiekanego pomidora oraz roztarty z solą czosnek. Gotować, zbierając powstające szumowiny. Gotujemy do miękkości warzyw, doprawiamy solą i pieprzem. Wlać śmietanę, wymieszać. Porcję kurczaka wykładać na talerze, zalewać zupą i posypać natką pietruszki.

Surówka z marchewki i selera

Obraz
Polecam pyszną surówkę do obiadu. To jest porcja dla 2 osób, dla większej liczby osób porcję trzeba powiększyć. Składniki: - 2 marchewki - kawałek selera - szczypta soli i pieprzu - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżki śmietany - ja użyłam rzadkiej, jeśli używamy zagęszczonej to wystarczy jedna łyżka Przygotowanie: Marchewkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Przełożyć do miski, doprawić, dodać śmietanę i wymieszać.

Surówka z rzodkiewek

Obraz
Dzisiaj zaglądając do lodówki z myślą o surówce wpadłam na pomysł surówki z rzodkiewką. Wyszła wyśmienita. Składniki: - 1 pęczek rzodkiewek - 1 duży pomidor - szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich - kilka kropel oliwy - 1 łyżka majonezu - zamiast majonezu można użyć śmietany lub jogurtu naturalnego Przygotowanie: Rzodkiewki umyć i pokroić na cząstki. Pomidora umyć i pokroić na kawałki. Warzywa przełożyć do miski, doprawić, dodać oliwę, majonez i wymieszać.

Gulasz drobiowy z warzywami

Obraz
Zapraszam na pyszny obiadek. Kalafior jadłam tylko z bułką tartą, ale połączony w gulaszu z mięskiem jest bardzo dobry. Przepis według Małgorzaty Caprari. Składniki: - 50 dag piersi z kurczaka - 2 cebule - 1 mały kalafior - kawałek selera - 10 pieczarek - 200 ml śmietany - sok z cytryny - vegeta - 1 żółtko - sól, pieprz - gałka muszkatałowa - 1 łyżka mąki - 3 łyżki zieleniny - koperek, natka pietruszki, bazylia, oregano Przygotowanie: Mięso umyć i natrzeć sokiem z cytryny i vegetą. Zakryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Mięso obtoczyć w mące i obrumienić z obu stron. Selera obrać i pokroić w słupki, skropić sokiem z cytryny. Kalafiora oczyścić i podzielić na różyczki. Pieczarki obrać i pokroić wzdłuż, skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Wszystkie jarzyny przekładamy do podsmażonego kurczaka, zalewamy wodą tak aby mięso było przykryte. Dusimy do miękkości warzyw. Śmietanę mieszamy z żółtkiem...

Surówka z kapusty

Obraz
Nie długo zacznie się zaprawianie w słoiki więc chce Wam zaproponować pyszną surówkę do obiadu. Przepis znalazłam kiedyś w internecie. Jest pyszna. Składniki: - 1 kg kapusty - 1/2 kg cebuli - 1/2 kg papryki czerwonej - 1/2 kg marchwi Zalewa: - 1 szklanka cukru - 1 szklanka oleju - 1 szklanka octu 10% - 2 łyżki soli - 2 łyżki pieprzu ziołowego PRZYGOTOWANIE: Kapustę oczyszczamy, wykrawamy głąba. Szatkujemy. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. ZALEWA: Wszystkie składniki mieszamy i zalewamy warzywa. Odstawiamy na 12 godzin. Chwilę gotujemy i wkładamy do słoików. Pasteryzujemy ok. 20 minut.