wtorek, 12 listopada 2013

Karkówka z warzywami

Pyszna karkówka na spotkania z przyjaciółmi, na obiadek i nie tylko. Oryginalny przepis zaczerpnęłam tutaj



Składniki:

-1/2 kg karkówki
- 1/2 kg pieczarek
- 2 kolorowe papryki
- 2 średnie cebule
- 3-4 kiszone ogórki

Marynata:

- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 pokrojona papryczka chili
- 5 łyżek oleju
- słodka papryka
- pieprz cayenne
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Karkówkę pokroić w plastry i lekko rozbić. Składniki marynaty wymieszać, dodać mięso i dokładnie wymieszać z marynatą. Wstawić do lodówki, najlepiej na cała noc. Pieczarki pokroić w ćwiartki, cebulę w piórka, paprykę w paski, ogórki w plasterki.
Zamarynowane mięso i pokrojone warzywa włożyć do rękawa, posypać solą, pieprzem i papryką. Dokładnie wymieszać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni przez około godzinę.

poniedziałek, 11 listopada 2013

Kotlety mielone z indyka

Zapraszam na delikatne kotleciki z indyka. Do tego ziemniaczki i ulubiona surówka.




Składniki:

- 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy do mielonego
- sól i pieprz
- 1 bułka namoczona w mleku


Przygotowanie:

Mięso przekładamy do miski, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę pokrojoną w małą kosteczkę, bułkę odciśniętą z nadmiaru mleka, przyprawy. Mieszamy na jednolitą masę i formujemy kotleciki. Smażymy z obu stron.
Smacznego...

środa, 6 listopada 2013

Sałatka z nutą curry


Zapraszam na pyszną sałatkę z dodatkiem ogórków w curry. Do tej sałatki użyłam domowej roboty ogórków w curry  Idealna na przyjęcia jak i na kolacje.

Rady:

Jeżeli nie mamy ogórków w curry możemy użyć 3 ogórki konserwowe i do sałatki dodać odrobinę curry.


Składniki:

5 jajek
- por - biała część
- pół słoika ogórków w curry 
- sól i pieprz
- majonez

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Por i ogórki również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, posypujemy solą, pieprzem i dodajemy majonez. Mieszamy i podajemy.


Smacznego...
Śniadania do pracy/szkoły

czwartek, 31 października 2013

Zupa marchwiowo-ziemniaczana

Zapraszam na pyszną zupkę idealną za jesienne dni i nie tylko.


Składniki:

- 1 udko z kurczaka
- 5 marchewek
- 5 dużych ziemniaków
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 liść laurowy. 3 ziarenka pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól i pieprz
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki


 Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę, wkładamy umyte udko i zagotowujemy. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i gotujemy 20-30 minut. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do zupy oprócz ziemniaków. Gotujemy do miękkości warzyw i dodajemy ziemniaki. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki. Smacznego...


Babeczki z kokosem

Zapraszam na pyszne babeczki z kokosem, polewą czekoladową i płatkami migdałów. Doskonałe do niedzielnej lub świątecznej kawki. Babeczki biorą udział w konkursie na "Kreatywne babki". Zapraszam do głosowania.



Składniki na 12 babeczek:

- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki kokosu
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki oleju

Do dekoracji:

- gotowa polewa czekoladowa Dr. Oetker
- płatki migdałowe

Przygotowanie:

Suche składniki czyli: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i kokos połączyć w misce. Mokre składniki czyli mleko, jajko i olej rozmieszać w drugiej misce. Mokre przelać do suchych składników i wymieszać. 


Gotowe ciasto nakładamy do foremek silikonowych lub papierowych na 3/4 wysokości. 


Pieczemy w temp. 190 stopni przez 15 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły. Jak nie to trzymamy jeszcze chwilkę. Studzimy.

  Polewamy gotową polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego....




środa, 30 października 2013

Sernik na zimno

Zapraszam na sernik z użyciem galaretki bursztynowej, którą dostałam za wygranie konkursu "Jesienne smaki".


 Składniki:

-500 g serka waniliowego na serniki
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 galaretka bursztynowa
- 2 małe banany

Przygotowanie:

Truskawkowe galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, gdy będą tężeć połączyć z serkiem i wylać na tortownicę (26 cm - może być mniejsza, wtedy sernik będzie wyższy). Wstawić do lodówki, aby stężała. Galaretkę bursztynową rozpuścić w szklance wody. Banana obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na serniku, wylać tężejącą galaretkę i wstawić do lodówki, aby dobrze stężała. Smacznego...






Zupa cygańska


Zapraszam na zupkę wg czarrnej z PP. Zupka jest bardzo dobra i pożywna, a jeśli dodamy przyprawę chilli będzie miała ostrzejszy i rozgrzewający smak.



Składniki:

5 średnich ziemniaków
1 żółta papryka
1 cebula
2 duże pomidory
1 laska kiełbasy
2 łyżki keczupu
sól, pieprz
liść laurowy
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1 kostka rosołowa
zielenina do posypania

Przygotowanie:

Cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory. Gdy warzywa się rozsmażą dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę, podlać szklanką wody i smażyć jeszcze 10 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać liścia laurowego, ziele, pieprz i kostkę rosołową. Zagotować. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodać podsmażone warzywa, ketchup, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypane zieleniną.

wtorek, 29 października 2013

Potrawka z parówkami

Potrawkę wymyśliłam sama, zamiast tradycyjnego lecza. Bardzo nam smakowała, zrobiłam ją na ostro, ale możemy zrobić na łagodnie.

Składniki:

- 5 cienkich parówek np. Berlinki
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 mały słoik ketchupu Włocławek
- sól, pieprz, papryka ostra lub papryka słodka
- 1 szklanka wody
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Parówki pokroić w plasterki. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać, parówki, paprykę, chwilkę smażyć, podlać 1 szklanką wody i dusić pod przykryciem 10 minut. Posolić, posypać pieprzem i papryka ostrą, dodać ketchup, wszystko wymieszać i zagotować.
Podawać na ciepło z pieczywem.


Pasta z makreli

Zapraszam na pyszną pastę do chleba wg czarrnej. Jak nam się znudzi makrela możemy zrobić pastę i zjeść ze smakiem na piątkowe śniadanie lub kolację. 


Składniki:

1 średnia wędzona makrela
1 ogórek kiszony
2 jajka ugotowane na twardo
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
szczypiorek

Przygotowanie:

Rybkę obrać ze skóry i pozbawić ości, rozgnieść widelcem, ogórka pokroić w kostkę i odcisnąć, jajka zetrzeć na tarce o grubym oczku, szczypiorek posiekać. Dodać musztardę, majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Podawać z chlebem.





poniedziałek, 28 października 2013

Cynamonowe racuszki

Zapraszam na kolejny przetestowany przepis czarrnej z Prześlij Przepis. Przetestowałam kilka jej przepisów i postaram się wszystkie tutaj udostępnić. Placuszki są pyszne, cynamon dają im bardzo dobry smak.



Składniki:

- 1 mały jogurt naturalny
- 1 szklanka mleka
- ok 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru kryształu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyzki oleju + do smażenia
- 4-5 jabłek

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na racuszki wymieszać na jednolita masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jabłka pokroić w kostkę i dodać do masy. Racuszki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
Podawać posypane cukrem pudrem.

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...