czwartek, 14 listopada 2013

Kurczak z warzywami

Lubię kurczaka w różnej postaci. Dzisiaj propozycja fileta z kurczaka z warzywami, troszkę na ostro.


Składniki:

- 1 filet z piersi kurczaka
- pół małej kapusty pekińskiej
- kawałek pora
- 1 marchew
- 1 papryka słodka Palermo - możemy użyć czerwonej papryki

- woda

Marynata:

- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka pieprzu, papryki słodkiej i ostrej
- pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Składniki marynaty wymieszać. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę i połączyć z marynatą. W tym czasie pokroić warzywa w kostkę.

Pierś z kurczaka smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu około 5 minut. Dodajemy marchew, wlewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem 5 minut. Dodajemy resztę warzyw, podlewamy wodą i dusimy kolejne 5 minut. Przekładamy na talerz i podajemy z ryżem.


Smacznego...

Ketchupowe żeberka z rękawa

Kolejny przetestowany przepis Martyna1991. Tym razem pyszne żeberka w marynacie ketchupowej. Do tego ziemniaczki i ulubiona surówka. Polecam.




Składniki:

- 10 żeberek czyli około 1.20 kg
- 5 łyżek ketchupu pikantnego
- 1 łyżka musztardy rosyjskiej
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka przyprawy do żeberek
- 1 łyżeczka soli i pieprzu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich

- 1 rękaw do pieczenia

Przygotowanie:

Żeberka myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym- wkładamy do rękawa. Do miseczki wlewamy ketchup, musztardę oliwę oraz przyprawy, mieszamy. Przelewamy do rękawa , "potrząsamy" by wszystkie żeberka zostały pokryte marynatą. 
Wkładamy do blaszki , pieczemy ok 60 min w 180 stopni. Po tym czasie otwieramy piekarnik i rozcinamy rękaw , pieczemy następne 15 min.

środa, 13 listopada 2013

Naleśniki z twarogiem i jagodami

Pyszne naleśniki z nadzieniem twarogu i jagód. Jak nie mamy pomysłu na obiad lub nawet na deser idealnie się sprawdzą.

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 250 g mąki
- szczypta soli

- kostka twarogu - 250 g
- 8 g cukru waniliowego
- 4 łyżeczki cukru
- 3 łyżki śmietany

- 1 szklanka jagód mrożonych





Przygotowanie:

Naleśniki:

Do miski wbijamy całe jajka i szczyptę soli. Roztrzepujemy, wlewamy mleko mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy wodę i wszystko dobrze mieszamy. Smażymy naleśniki.

Twaróg przekładamy do miski, ugniatamy widelcem dodajemy cukier, cukier waniliowy, śmietanę i mieszamy na jednolitą masę.

Gotowy naleśnik smarujemy twarogiem, posypujemy jagodami i składamy w trójkąt. Na wierzch również możemy posypać jagody.


Podajemy.

Smacznego...
Racuszki, placuszki, naleśniki, pancakes... Śniadania do pracy/szkoły

Diabelskie kawałki kurczaka

Od zeszłego tygodnia testuję przepisy kolejnej koleżanki z PP Martyna1991. A więc dzisiaj coś dla tych, którzy lubią ostrości. A z wytworzonego sosu przy pieczeniu możemy polać ziemniaczki. Pycha :)



Składniki:

- 4 kawałki z kurczaka ( u mnie udka i bioderka)

Marynata:

- 6 łyżek oliwy / oleju
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka chili
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka pikantnego ketchupu




 Przygotowanie:

Składniki marynaty łączymy razem, zalewamy kurczaka ułożonego w naczynie żaroodpornym , odstawiamy na ok godz. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 40 min co jakiś czas przekręcając i polewając wytworzonym sosem kurczaka . Podajemy np. z ziemniakami z koperkiem i buraczkami lub inną ulubioną surówką.

wtorek, 12 listopada 2013

Karkówka z warzywami

Pyszna karkówka na spotkania z przyjaciółmi, na obiadek i nie tylko. Oryginalny przepis zaczerpnęłam tutaj



Składniki:

-1/2 kg karkówki
- 1/2 kg pieczarek
- 2 kolorowe papryki
- 2 średnie cebule
- 3-4 kiszone ogórki

Marynata:

- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 pokrojona papryczka chili
- 5 łyżek oleju
- słodka papryka
- pieprz cayenne
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Karkówkę pokroić w plastry i lekko rozbić. Składniki marynaty wymieszać, dodać mięso i dokładnie wymieszać z marynatą. Wstawić do lodówki, najlepiej na cała noc. Pieczarki pokroić w ćwiartki, cebulę w piórka, paprykę w paski, ogórki w plasterki.
Zamarynowane mięso i pokrojone warzywa włożyć do rękawa, posypać solą, pieprzem i papryką. Dokładnie wymieszać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni przez około godzinę.

poniedziałek, 11 listopada 2013

Kotlety mielone z indyka

Zapraszam na delikatne kotleciki z indyka. Do tego ziemniaczki i ulubiona surówka.




Składniki:

- 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy do mielonego
- sól i pieprz
- 1 bułka namoczona w mleku


Przygotowanie:

Mięso przekładamy do miski, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę pokrojoną w małą kosteczkę, bułkę odciśniętą z nadmiaru mleka, przyprawy. Mieszamy na jednolitą masę i formujemy kotleciki. Smażymy z obu stron.
Smacznego...

środa, 6 listopada 2013

Sałatka z nutą curry


Zapraszam na pyszną sałatkę z dodatkiem ogórków w curry. Do tej sałatki użyłam domowej roboty ogórków w curry  Idealna na przyjęcia jak i na kolacje.

Rady:

Jeżeli nie mamy ogórków w curry możemy użyć 3 ogórki konserwowe i do sałatki dodać odrobinę curry.


Składniki:

5 jajek
- por - biała część
- pół słoika ogórków w curry 
- sól i pieprz
- majonez

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Por i ogórki również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, posypujemy solą, pieprzem i dodajemy majonez. Mieszamy i podajemy.


Smacznego...
Śniadania do pracy/szkoły

czwartek, 31 października 2013

Zupa marchwiowo-ziemniaczana

Zapraszam na pyszną zupkę idealną za jesienne dni i nie tylko.


Składniki:

- 1 udko z kurczaka
- 5 marchewek
- 5 dużych ziemniaków
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 liść laurowy. 3 ziarenka pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól i pieprz
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki


 Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę, wkładamy umyte udko i zagotowujemy. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i gotujemy 20-30 minut. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do zupy oprócz ziemniaków. Gotujemy do miękkości warzyw i dodajemy ziemniaki. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki. Smacznego...


Babeczki z kokosem

Zapraszam na pyszne babeczki z kokosem, polewą czekoladową i płatkami migdałów. Doskonałe do niedzielnej lub świątecznej kawki. Babeczki biorą udział w konkursie na "Kreatywne babki". Zapraszam do głosowania.



Składniki na 12 babeczek:

- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki kokosu
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki oleju

Do dekoracji:

- gotowa polewa czekoladowa Dr. Oetker
- płatki migdałowe

Przygotowanie:

Suche składniki czyli: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i kokos połączyć w misce. Mokre składniki czyli mleko, jajko i olej rozmieszać w drugiej misce. Mokre przelać do suchych składników i wymieszać. 


Gotowe ciasto nakładamy do foremek silikonowych lub papierowych na 3/4 wysokości. 


Pieczemy w temp. 190 stopni przez 15 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły. Jak nie to trzymamy jeszcze chwilkę. Studzimy.

  Polewamy gotową polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego....




środa, 30 października 2013

Sernik na zimno

Zapraszam na sernik z użyciem galaretki bursztynowej, którą dostałam za wygranie konkursu "Jesienne smaki".


 Składniki:

-500 g serka waniliowego na serniki
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 galaretka bursztynowa
- 2 małe banany

Przygotowanie:

Truskawkowe galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, gdy będą tężeć połączyć z serkiem i wylać na tortownicę (26 cm - może być mniejsza, wtedy sernik będzie wyższy). Wstawić do lodówki, aby stężała. Galaretkę bursztynową rozpuścić w szklance wody. Banana obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na serniku, wylać tężejącą galaretkę i wstawić do lodówki, aby dobrze stężała. Smacznego...






Zupa cygańska


Zapraszam na zupkę wg czarrnej z PP. Zupka jest bardzo dobra i pożywna, a jeśli dodamy przyprawę chilli będzie miała ostrzejszy i rozgrzewający smak.



Składniki:

5 średnich ziemniaków
1 żółta papryka
1 cebula
2 duże pomidory
1 laska kiełbasy
2 łyżki keczupu
sól, pieprz
liść laurowy
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1 kostka rosołowa
zielenina do posypania

Przygotowanie:

Cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory. Gdy warzywa się rozsmażą dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę, podlać szklanką wody i smażyć jeszcze 10 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać liścia laurowego, ziele, pieprz i kostkę rosołową. Zagotować. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodać podsmażone warzywa, ketchup, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypane zieleniną.

wtorek, 29 października 2013

Potrawka z parówkami

Potrawkę wymyśliłam sama, zamiast tradycyjnego lecza. Bardzo nam smakowała, zrobiłam ją na ostro, ale możemy zrobić na łagodnie.

Składniki:

- 5 cienkich parówek np. Berlinki
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 mały słoik ketchupu Włocławek
- sól, pieprz, papryka ostra lub papryka słodka
- 1 szklanka wody
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Parówki pokroić w plasterki. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać, parówki, paprykę, chwilkę smażyć, podlać 1 szklanką wody i dusić pod przykryciem 10 minut. Posolić, posypać pieprzem i papryka ostrą, dodać ketchup, wszystko wymieszać i zagotować.
Podawać na ciepło z pieczywem.


Pasta z makreli

Zapraszam na pyszną pastę do chleba wg czarrnej. Jak nam się znudzi makrela możemy zrobić pastę i zjeść ze smakiem na piątkowe śniadanie lub kolację. 


Składniki:

1 średnia wędzona makrela
1 ogórek kiszony
2 jajka ugotowane na twardo
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
szczypiorek

Przygotowanie:

Rybkę obrać ze skóry i pozbawić ości, rozgnieść widelcem, ogórka pokroić w kostkę i odcisnąć, jajka zetrzeć na tarce o grubym oczku, szczypiorek posiekać. Dodać musztardę, majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Podawać z chlebem.





Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...