czwartek, 28 października 2021

Tortilla z kurczakiem

Dzisiaj na obiad przygotowałam tortillę z kurczaka. Jest to w miarę szybkie danie, w którym mogą pomóc dzieci i wybrać swoje składniki. Moje bardzo chętnie ją przygotowują. Mój mąż lubi bardziej ostre dania (ja czasami też) więc jemu polewam kilka kropli Siracha sos chili ostry.



 Składniki:

- opakowanie tortilli u mnie było 6 szt

- 1 duża pierś z kurczaka

- kilka liści sałaty lodowej

- ogórki konserwowe

- cebula u mnie biała, ale może być czerwona

- sezam

- pół żółtej papryki

- przyprawa gyros i papryka wędzona w proszku


Składniki na sos czosnkowy

- 3 łyżki majonezu

- 6 łyżki jogurtu naturalnego

- 3-4 ząbki czosnku

- sól i pieprz


Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą gyros oraz papryką wędzoną. Odstawiamy do lodówki aby się przegryzło. W tym czasie przygotowujemy sos czosnkowy. Majonez, jogurt naturalny przekładamy do miski, posypujemy solą, pieprzem i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i ewentualnie dodajemy soli lub pieprzu. Wszystko zależy od tego czy lubimy ostro czy bardziej łagodnie. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju pierś z kurczaka na złoty kolor. 

Składanie tortilli:

Placek tortilli smarujemy sosem czosnkowym, układamy liść sałaty, ogórek konserwowy pokrojony w paski, podsmażoną pierś z kurczaka, polewamy sosem czosnkowym, następnie cebulę pokrojoną w piórka, paprykę pokrojoną w kosteczkę. Na koniec posypujemy sezamem i zwijamy jak naleśnik. Tak przygotowaną tortillę podsmażamy na patelni grillowej aby się zrumieniła.








wtorek, 26 października 2021

Ciasteczka owsiane

 Na życzenie dzieci powstały dzisiaj ciasteczka owsiane, które bardzo lubią. Pomagałam córce w ich przygotowaniu. Wszytko praktycznie robiła ona, ja tylko rozpuściłam masło, upiekłam, no i pomogłam zjeść, bo są pyszne.



Składniki:

- 100 g masła

- 2 jajka

- 2 szkl. płatków owsianych

- 0,5 szkl. słonecznika łuskanego

- 0,5 szkl. cukru

- 0,5 szkl. sezamu

- 0,5 szkl. mąki

- 1 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli


Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie suche składniki - płatki owsiane, sezam, słonecznik, cukier, mąka, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli przekładamy do miski, mieszamy. Możemy dodać orzechy jeśli lubimy.  Następnie wlewamy rozpuszczone masło, wbijamy jajka i mieszamy na jednolita masę. Nabieramy około łyżkę ciasta , tworzymy kulkę i układamy spłaszczając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 20 minut.








piątek, 21 maja 2021

Płaty po żydowsku

 Nie długo zacznie się sezon na zaprawy, więc mam dla was przepis na bardzo smaczne ogórki. Dostałam go od koleżanki. W mojej rodzinie wszystkim smakują. Zalewa starcza na 5 słoików 0.5 litrowych.




Około 1,5 - 2 kg ogórków gruntowych

Składniki na zalewę:

- 5 szkl. wody
- 2 szkl. cukru
- 1 szkl. octu
- 2 płaskie łyżki soli

Składniki do każdego słoika:

- baldachim kopru
- liść pietruszki
- liść selera
- 2-3 plasterki marchwi
- plaster cebuli

Przygotowanie:

Składniki zalewy podgrzewamy, aż się cukier rozpuści.
Składniki do słoika układamy na dnie.
Ogórki obieramy i kroimy w plasterki, wkładamy do słoika. Zalewamy zalewą. Zamykamy i pasteryzujemy 5 minut.
Pasteryzację liczymy gdy woda zacznie bulgotać - gotować się.


niedziela, 18 kwietnia 2021

Sałatka z kurczakiem i sosem vinegrett

Polecam pyszną i lekką sałatkę na kolację. Sprawdzi się również jako śniadanie do pracy.


 Składniki:

- 1 pierś z kurczaka

- przyprawa do gyrosa

-  pół główki sałaty lodowej

- pęczek rzodkiewek

- pół pęczka szczypiorku

- 2 ogórki kiszone

- pół papryki czerwonej

- sól, pieprz

 sos vinegrett

- 1 łyżka musztardy 

- 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

- 1 łyżka octu lub soku z cytryny


Przygotowanie:

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą i usmażyć na złoty kolor. Odstawić do wystudzenia. Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Szczypiorek posiekać. Paprykę, ogórki i rzodkiewkę pokroić w kostkę. Wszystko przełożyć do miski, posypać solą i pieprzem.

Składniki sosu przekładamy do miseczki i mieszamy do jednolitej konsystencji. Polewamy sałatkę , mieszamy. Smacznego

wtorek, 13 kwietnia 2021

Zapiekanka bez mięsa

Kolejna propozycja na szybki obiad tym razem bez mięsa. Ja dodałam składniki akurat, które miałam w lodówce. Możecie dodać swoje ulubione lub to co wam zalega w lodówce, a nie wiecie co z tego przygotować. Trochę kalorii ma ta zapiekanka, ale raz nie zawsze.


 Składniki:

- 200 g ugotowanego makaronu świderki

- 4 łyżki kukurydzy

- 3 ogórki konserwowe

- 4 strąki papryki konserwowej

- 1 łyżka majonezu

- 1- 2 łyżki ketchupu

- 200 g żółtego startego sera




Przygotowanie:


Makaron układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy kukurydzę, paprykę i ogórki pokrojone w kostkę, połowę żółtego sera, majonez i mieszamy. Na wierzch polewamy ketchupem i przykrywamy pozostałym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20- 30 minut do roztopienia sera. Smacznego


piątek, 9 kwietnia 2021

Smoothie

 Polecam pyszne i zdrowe smoothie na przekąskę. Dzięki smoothie możemy przemycić szpinak dzieciom do diety.



Składniki:

- 1 garść szpinaku

- 1 banan

- 1 gruszka

- 1 kiwi

- 100 ml wody


Przygotowanie:

Owoce obrać, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do stojącego miksera (ja akurat taki mam, może być zwykły blender) dodać szpinak, wlać wodę i zmiksować. Smacznego

środa, 7 kwietnia 2021

Kurczak z sosem sojowym

Lubię szybkie dania w wykonaniu. Na dzisiejszy obiad polecam kolejne już u mnie szybkie danie z kurczaka z ryżem, możemy również użyć makaron chiński jeśli ktoś lubi.



Składniki:

- 1 pierś z kurczaka

- przyprawa do potraw chińskich

- 200 g warzyw mrożonych po chińsku

- 2 łyżki sosu sojowego

- pół szklanki wody

- 2 ząbki czosnku



Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę i posypać przyprawą do potraw chińskich. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka na złoty kolor, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy, dodajemy sos sojowy, mieszamy, dodajemy warzywa, podlewamy wodą, mieszamy i dusimy około 10 minut. Jeśli sosu sojowego będzie mało to jeszcze dodajmy na sam koniec. U mnie podałam z ryżem.  Smacznego.


poniedziałek, 5 kwietnia 2021

Jajko w papryce

 Na dzisiejsze śniadanie polecam jajko w krążku papryki. U mnie jest bardziej płynne, bo tak lubimy, ale możemy dłużej przysmażyć i będzie bardziej ścięte.



Składniki na 2 osoby:

- 2 krążki papryki czerwonej
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 3 rzodkiewki do dekoracji
- olej do smażenia


Przygotowanie:

Paprykę postarajmy się  równo ukroić, żeby później na patelni nam jajko nie wypłynęło. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy paprykę, następnie wbijamy jajko, posypujemy solą, pieprzem i smażymy około 3 minuty. Wersja bardziej ścięta. Delikatnie obracamy jeszcze chwilkę smażymy i delikatnie przekładamy na talerz. Posypujemy szczypiorkiem. Żeby jajko było płynne to smażymy na jednej stronie pod przykryciem, zaglądając czy jajko z góry się ścięło . Jeśli tak to delikatnie przekładamy na talerz, posypujemy szczypiorkiem. Smacznego.


czwartek, 1 kwietnia 2021

Gyros z kurczaka plus surówka

 Na dzisiejszy obiad polecam ulubione danie moich dzieci. Danie jest szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne. Można powiedzieć, że fit.




Składniki:
 
- 1 pierś z kurczaka 
- przyprawa do gyrosa
- olej do smażenia
 
- ryż

składniki na sałatkę:

- 4-5 listków sałaty lodowej
- pół puszki groszku konserwowego
- 3 ogórki konserwowe
1 łyżka majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz



Przygotowanie:

Pierś z kurczaka, kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

Sałatka:

Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Groszek odcedzamy z zalewy, ogórka kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy majonez, jogurt, posypujemy solą, pieprzem i mieszamy.

Smacznego



środa, 31 marca 2021

Zupa ogórkowa z boczkiem i kiełbasą


Na dzisiejszy obiad polecam zupę ogórkową, którą wzbogaciłam boczkiem i kiełbasą. 




Składniki:


- 1 udko z kurczaka
- około 2,5 l wody
- 5 średnich marchewek
- 5 dużych ziemniaków
- 8 ogórków kwaszonych
- 2 kiełbasy śląskie
- 100 g boczku wędzonego
- 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu
- sól, pieprz


Przygotowanie:


Udko myjemy i przekładamy do garnka. Wlewamy wodę, wkładamy udko, liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotujemy około 20 - 25 minut. Marchew kroimy w plasterki i wrzucamy do wywaru. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy gdy marchewka będzie na wpół miękka. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy gdy ziemniaki będą miękkie. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na rumiano na patelni i przekładamy do zupy. Kiełbasę również kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni gdzie smażyliśmy boczek. Dodajemy do zupy. Na koniec doprawiamy według własnego gustu. Smacznego.




Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...