czwartek, 16 maja 2013

Kapuśniak

Kiedyś nie lubiłam kapuśniaku, ale ten przepis na zupkę dostałam dawno temu od koleżanki i jem go z przyjemnością do dzisiaj. 








Składniki:

- duże udko z kurczaka
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 pietruszka korzeń
- kawałek pora
- 6 średnich ziemniaków
- mała główka kapusty

- 1 cebula
- 2 laski kiełbasy
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 3 ziarenka pieprzu
- sól i pieprz

- maggi do smaku

Przygotowanie:


Udko zalać 3 litrami wody dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i gotować 20 minut.Marchew, pietruszkę, seler obieramy i kroimy w kostkę. Por również kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę siekamy. Do gotującego wywaru dodajemy marchew, seler, pietruszkę i por. Gotujemy do miękkości warzyw i dodajemy ziemniaki. Gdy ziemniaki będą na wpół twarde dodajemy kapustę. Gotujemy aż kapusta będzie miękka. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Kiełbasę również kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę, dodajemy kiełbasę, smażymy około 5 minut i    przekładamy do gotującej się zupy. Chwilkę gotujemy i doprawiamy solą, pieprzem i maggi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...