Smaczne śliczki w smaku przypominają pączki hiszpańskie, ciasto jest bez cukru, słodkości daje im posypanie cukrem pudrem.
Składniki:
- 15 dag mąki
- 8 dag masła
- pół szklanki mleka
- 4 jaja
- półszklanki wody
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Do mleka dodac wodę, masło, sól i zagotować. Mieszajac powoli wsypywac mąkę i nadal gotować na małym ogniu. Gdy ciasto zacznie odstawać od garnka, przełozyć do miski i starannie utrzeć z jajkami (dodajemy po jednym jajku).
Napełnic szprycę cukierniczą ciastem i wyciskać ślimaczki na goracy olej. Smażyć z obu stron na rumiano. Przekładać na ręcznik papierowy aby ociekły z tuszczu. Posypać cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Dzisiaj propozycja dla tych, którzy lubią leśne grzyby. Tarta jest bardzo smaczna, idealna na piątkowy obiad. Składniki: - 400 g le...
dziękuje :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wyglądają! muszę kupić szprycę...
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam :)
UsuńAniu, ślimaczki wyszły cudowne! pewnie znikły z prędkością światła. Sama chętnie bym ukradła kilka sztuk :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę kolejnych smakowitych wypieków,
Olinka - Smakowy Raj
ps. poobserwuję Cię :))
dziękuję za miły komentarz i postaram się przygotowywać smaczne dania i wypieki:) pozdrawiam :)
Usuń