Składniki:
- 30 dag ugotowanych ziemniaków
- 50 dag maki
- 0,5 szklanki mleka
- 2 dag drożdży
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- sól
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w małej ilości mleka z dodatkiem 1 łyżeczki mąki. Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub maszynkę, dodać do nich mąkę, rozpuszczone drożdż, sól i pieprz. Wyrobić na jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie caisto rozwałkować na grubość 1-2 cm i pokroic na kawałki. Smażyc na rozgrzanym oleju z obu stron.
ciekawy pomysł, nie jadłam nic takiego jeszcze:)
OdpowiedzUsuńdziękuję, są bardzo smaczne moje dzieciaki jadły z cukrem pudrem choć krokiety są z pieprzem :)
Usuń