Idealna do obiadu jak i na przekąskę.
Składniki:
- 400 g białej kapusty
- 1 duża marchewka
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Składniki przełożyć do miski, dodać przyprawy, majonez i wymieszać.
czwartek, 9 stycznia 2014
poniedziałek, 6 stycznia 2014
Surówka z białej kapusty z marchewką
Surówki są bardzo smaczne i zdrowe, zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
- 400 g białej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Składniki przełożyć do miski, dodać przyprawy, oliwę, wymieszać i można zajadać do obiadu lub na przekąskę.
Składniki:
- 400 g białej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Składniki przełożyć do miski, dodać przyprawy, oliwę, wymieszać i można zajadać do obiadu lub na przekąskę.
Zrazy z suszonymi pomidorami
Na dzisiejszy świąteczny obiadek proponuję pyszne zrazy z mięsa wieprzowego, a dokładnie z szynki z suszonymi pomidorami, do tego surówka i ziemniaczki.
Składniki:
- 0,7 kg mięsa z szynki
- suszone pomidory
- sól, pieprz
- wykałaczki
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem jak na kotlety. Posolić, posypać pieprzem. Suszone pomidory pokroić w plastry, ułożyć na mięsie i zwinąć w zrazy, spinając wykałaczkami.
Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z każdej strony. Przełożyć do brytfanki lub garnka, podlać 1 szklanką wody i dusić do miękkości mięsa. Od czasu do czasu podlewając wodą i obracając na drugą stronę zrazy.
Rada:
Z powstałego wywaru ze zrazów możemy zrobić sos zagęszczając go wodą z rozmieszaną z mąką - pół szklanki wody i 2 łyżki mąki.
niedziela, 5 stycznia 2014
Bitki w kapuście
Zapraszam na pyszny obiadek.
Składniki:
- 0,7 kg szynki wieprzowej
- pół główki małej kapusty
- puszka pomidorów w puszce bez skórki
- 1 cebula
- liść laurowy, 2 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu
- sól, pieprz, papryka słodka, ziarenka smaku ziołowe
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Szynkę umyć, wysuszyć, pokroić na mniejsze plastry. Lekko rozbić, posypać sola i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Przełożyć do brytfanki. Na oleju ze smażenia mięska podsmażyć cebulę pokrojona w kostkę. Przełożyć do bitek, wlać szklankę wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i dusić. Od czasu do czasu mieszając i podlewać wodą. W tym czasie poszatkować kapustę i dodać do mięsa jak już będzie prawie miękkie. Następnie dodać pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem, ziarenkami smaku i papryką słodką. Dusić jeszcze 5 minut. Podawać z ziemniakami.
Składniki:
- 0,7 kg szynki wieprzowej
- pół główki małej kapusty
- puszka pomidorów w puszce bez skórki
- 1 cebula
- liść laurowy, 2 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu
- sól, pieprz, papryka słodka, ziarenka smaku ziołowe
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Szynkę umyć, wysuszyć, pokroić na mniejsze plastry. Lekko rozbić, posypać sola i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Przełożyć do brytfanki. Na oleju ze smażenia mięska podsmażyć cebulę pokrojona w kostkę. Przełożyć do bitek, wlać szklankę wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i dusić. Od czasu do czasu mieszając i podlewać wodą. W tym czasie poszatkować kapustę i dodać do mięsa jak już będzie prawie miękkie. Następnie dodać pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem, ziarenkami smaku i papryką słodką. Dusić jeszcze 5 minut. Podawać z ziemniakami.
piątek, 3 stycznia 2014
Śledź w śmietanie na słodko
Mój mąż dzisiaj na obiad poprosił o śledzie, ale w wersji na słodko....
Składniki:
- 2 (podwójne) płaty śledzi marynowanych
- 3 średnie cebule
- 300 ml śmietany 18 % zagęszczonej
- 2 łyżki octu
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Ze śledzi zdjąć skórę i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Przełożyć do śledzi. W osobnym naczyniu połączyć śmietanę z octem i cukrem. Wymieszać posmakować, jakby było za mało słodkie dosypać cukru. Wlać do śledzi z cebulką i wymieszać. Schodzić w lodówce godzinę aby się przegryzło. Podawać z ziemniakami.
Składniki:
- 2 (podwójne) płaty śledzi marynowanych
- 3 średnie cebule
- 300 ml śmietany 18 % zagęszczonej
- 2 łyżki octu
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Ze śledzi zdjąć skórę i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Przełożyć do śledzi. W osobnym naczyniu połączyć śmietanę z octem i cukrem. Wymieszać posmakować, jakby było za mało słodkie dosypać cukru. Wlać do śledzi z cebulką i wymieszać. Schodzić w lodówce godzinę aby się przegryzło. Podawać z ziemniakami.
czwartek, 2 stycznia 2014
Oszukane chilli con carne - potrawka
Nie miałam mięsa mielonego, tylko kiełbasę śląska i resztę składników pasujących do tej właśnie potrawy i wyszła równie ostro i smacznie.
Składniki:
- 1 cebula
- 3 małe kiełbasy śląskie
- 30 dag pieczarek
- puszka fasoli czerwonej
- puszka kukurydzy
- sól, pieprz
- przyprawa chilli
- koncentrat pomidorowy 190 g + 100 ml ciepłej wody
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę również pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w paseczki.
Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę, dodać kiełbasę i chwilkę smażyć, dodać pieczarki i smażyć aż puszczą sok. Następnie dodać fasolę, kukurydzę, przyprawy i chwilkę smażyć. Dodać koncentrat wymieszany z wodą i dusić 4 minuty. Doprawić jeśli trzeba żeby było na ostro. Podawać na ciepło z pieczywem.
Składniki:
- 1 cebula
- 3 małe kiełbasy śląskie
- 30 dag pieczarek
- puszka fasoli czerwonej
- puszka kukurydzy
- sól, pieprz
- przyprawa chilli
- koncentrat pomidorowy 190 g + 100 ml ciepłej wody
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę również pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w paseczki.
Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę, dodać kiełbasę i chwilkę smażyć, dodać pieczarki i smażyć aż puszczą sok. Następnie dodać fasolę, kukurydzę, przyprawy i chwilkę smażyć. Dodać koncentrat wymieszany z wodą i dusić 4 minuty. Doprawić jeśli trzeba żeby było na ostro. Podawać na ciepło z pieczywem.
środa, 1 stycznia 2014
Jajka faszerowane rzodkiewkami
Smaczna przekąska na imprezę lub na Wielkanocny stół.
Składniki:
- 6 rzodkiewek + 2 do dekoracji
- 6 jajek
- pół pęczka szczypiorku + pół pęczka do dekoracji
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy na pół i wyciągamy żółtka. Rzodkiewkę i szczypiorek kroimy w kostkę. Żółtka rozgniatamy z majonezem, dodajemy rzodkiewkę, szczypiorek, sól, pieprz i mieszamy. Farsz nakładamy na jajka i układamy na półmisku.
Z rzodkiewek wycinamy kwiatki. Na półmisku posypujemy szczypiorek i układamy kwiatki z rzodkiewek.
Składniki:
- 6 rzodkiewek + 2 do dekoracji
- 6 jajek
- pół pęczka szczypiorku + pół pęczka do dekoracji
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy na pół i wyciągamy żółtka. Rzodkiewkę i szczypiorek kroimy w kostkę. Żółtka rozgniatamy z majonezem, dodajemy rzodkiewkę, szczypiorek, sól, pieprz i mieszamy. Farsz nakładamy na jajka i układamy na półmisku.
Z rzodkiewek wycinamy kwiatki. Na półmisku posypujemy szczypiorek i układamy kwiatki z rzodkiewek.
wtorek, 31 grudnia 2013
Sałatka gyros z sosem czosnkowym
Po prostu pyszna...
Składniki:
- 4 połówki piersi z kurczaka
- przyprawa kebab-gyros
- średnia kapusta pekińska
- słoik ogórków konserwowych
- 2 cebule
- olej
- kilka łyżek ketchupu
Sos:
- szklanka majonezu
- 4 łyżki śmietany
- 5 ząbków czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą gyros, wymieszać, przykryć i odstawić na 2 godz. do lodówki. Następnie usmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do miski i polać ketchupem. Kapustę umyć, osuszyć i posiekać. Połowę ułożyć w misce, potem ułożyć mięso. Na tej warstwie ułożyć pokrojone w kostkę korniszony, a następnie pokrojoną w plasterki i rozdrobnione w palcach cebulę. Przykryć wszystko pozostałą kapustą, zalać sosem przygotowanym z podanych składników i wszystko wymieszać. Naczynie z sałatką przykryć i na 3 godz. wstawić do lodówki.
Składniki:
- 4 połówki piersi z kurczaka
- przyprawa kebab-gyros
- średnia kapusta pekińska
- słoik ogórków konserwowych
- 2 cebule
- olej
- kilka łyżek ketchupu
Sos:
- szklanka majonezu
- 4 łyżki śmietany
- 5 ząbków czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą gyros, wymieszać, przykryć i odstawić na 2 godz. do lodówki. Następnie usmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do miski i polać ketchupem. Kapustę umyć, osuszyć i posiekać. Połowę ułożyć w misce, potem ułożyć mięso. Na tej warstwie ułożyć pokrojone w kostkę korniszony, a następnie pokrojoną w plasterki i rozdrobnione w palcach cebulę. Przykryć wszystko pozostałą kapustą, zalać sosem przygotowanym z podanych składników i wszystko wymieszać. Naczynie z sałatką przykryć i na 3 godz. wstawić do lodówki.
poniedziałek, 30 grudnia 2013
Kokosanki
Jako dziecko bardzo lubiłam kokosanki i udało mi się znaleźć przepis wg Capri, który idealnie spełnił moje oczekiwania.
Składniki:
- 200 gram wiórków kokosowych
- 2 białka z jaj (dużych)
- 50 gram masła
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mleka
- 0,5 szklanki cukru
Przygotowanie:
Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier i mieszamy, żeby powstała jednolita masa, dodajemy wiórki, mleko, mieszamy wyłączamy gaz. Masę odstawiamy do ostudzenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę ubijamy, żeby mąka się ładnie rozprowadziła. Do białek dodajemy ostudzoną masę kokosową i dokładnie mieszamy łyżką.
Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej natłuszczonym masłem lub olejem pergaminem, leciutko spłaszczamy (naprawdę niewiele). Pieczemy w termoobiegu na 160 stopni około 15 minut aż się zarumienią lub w temperaturze 170 stopni w funkcji góra-dół.
Składniki:
- 200 gram wiórków kokosowych
- 2 białka z jaj (dużych)
- 50 gram masła
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mleka
- 0,5 szklanki cukru
Przygotowanie:
Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier i mieszamy, żeby powstała jednolita masa, dodajemy wiórki, mleko, mieszamy wyłączamy gaz. Masę odstawiamy do ostudzenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę ubijamy, żeby mąka się ładnie rozprowadziła. Do białek dodajemy ostudzoną masę kokosową i dokładnie mieszamy łyżką.
Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej natłuszczonym masłem lub olejem pergaminem, leciutko spłaszczamy (naprawdę niewiele). Pieczemy w termoobiegu na 160 stopni około 15 minut aż się zarumienią lub w temperaturze 170 stopni w funkcji góra-dół.
niedziela, 29 grudnia 2013
Ciasto biszkoptowe z makiem
Przepis na to ciasto znalazłam na PP. Jest bardzo pyszne i polecam wszystkim.
Biszkopt pierwszy:
- 8 żółtek
- 2 całe jajka
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt z makiem:
- 8 białek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 1/2 l. śmietany kremówki
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
Przygotowanie:
Biszkopt:
Żółtka i jajka zmiksować z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut
Biszkopt z makiem:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem. Upiec w piekarniki nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Masa:
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, tężejące dodawać do ubitej z cukrem śmietany.
Pierwsze ciasto biszkoptowe kroimy na pół. Smarujemy połową masy śmietanowej, kładziemy placek z makiem, następnie smarujemy druga połowa masy i ciasto biszkoptowe. Posypujemy cukrem pudrem.
Biszkopt pierwszy:
- 8 żółtek
- 2 całe jajka
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt z makiem:
- 8 białek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 1/2 l. śmietany kremówki
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
Przygotowanie:
Biszkopt:
Żółtka i jajka zmiksować z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut
Biszkopt z makiem:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem. Upiec w piekarniki nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Masa:
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, tężejące dodawać do ubitej z cukrem śmietany.
Pierwsze ciasto biszkoptowe kroimy na pół. Smarujemy połową masy śmietanowej, kładziemy placek z makiem, następnie smarujemy druga połowa masy i ciasto biszkoptowe. Posypujemy cukrem pudrem.
sobota, 28 grudnia 2013
Sernik na biszkopcie z galaretką
Sernik jest pyszny, rozpływa się w ustach....
Składniki:
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
- proszek do pieczenia 4 g
- cukier wanilinowy
na sernik:
- 1 kg sera trzykrotnie mielonego we wiaderku
- 6 jajek
- 2 szklanki cukru pudru
- 15 dag masła
- 2 galaretki cytrynowe lub inne żółte
- 2 galaretki różowe
- 4 połówki brzoskwiń z puszki
Przygotowanie:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z połową cukru pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec resztę cukru.
Ubitą pianę włożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy, startą skórkę z cytryny i lekko wymieszać.
Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temp. 160 stopni. Wystudzić.
Sernik:
Cytrynowe galaretki rozpuścić w szklance wody. Wystudzić. Masło utrzeć z 1 szklanką cukru na puch, dodajemy cały czas miksując, po jednym żółtku oraz pozostały cukier. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy ser z wiaderka, następnie pianę ubitą z białek na sztywno oraz tężejącą galaretkę. Dokładnie mieszamy i wylewamy na biszkopt.
Różowe galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
Brzoskwinie kroimy w plasterki, układamy na serniku i zalewamy tężejącą galaretka. Schładzamy w lodówce.
Smacznego...
Składniki:
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
- proszek do pieczenia 4 g
- cukier wanilinowy
na sernik:
- 1 kg sera trzykrotnie mielonego we wiaderku
- 6 jajek
- 2 szklanki cukru pudru
- 15 dag masła
- 2 galaretki cytrynowe lub inne żółte
- 2 galaretki różowe
- 4 połówki brzoskwiń z puszki
Przygotowanie:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z połową cukru pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec resztę cukru.
Ubitą pianę włożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy, startą skórkę z cytryny i lekko wymieszać.
Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temp. 160 stopni. Wystudzić.
Sernik:
Cytrynowe galaretki rozpuścić w szklance wody. Wystudzić. Masło utrzeć z 1 szklanką cukru na puch, dodajemy cały czas miksując, po jednym żółtku oraz pozostały cukier. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy ser z wiaderka, następnie pianę ubitą z białek na sztywno oraz tężejącą galaretkę. Dokładnie mieszamy i wylewamy na biszkopt.
Różowe galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
Brzoskwinie kroimy w plasterki, układamy na serniku i zalewamy tężejącą galaretka. Schładzamy w lodówce.
Smacznego...
piątek, 27 grudnia 2013
Krokiety z pieczarkami i jajkami
Ten przepis podpatrzyłam u bratowej i od tamtej pory bardzo często go robię, a mój mąż za nimi przepada.... Pokrojone na 3 cm kawałki i nadziane na wykałaczkę będą fajna przekąską np. na sylwestra
Składniki:
na naleśniki:
- 2 jajka
- 1 szkl mleka
- 1 szkl wody ( ja używam gazowanej wtedy naleśniki są lepsze)
- 250 g mąki
- szczypta soli
na farsz:
- 0,5 kg pieczarek
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 jajko surowe
- 1 cebula
- sól i pieprz
- 1 jajko + bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Naleśniki:
Do miski wbijamy całe jajka i szczyptę soli. Roztrzepujemy, wlewamy mleko mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy wodę i wszystko dobrze mieszamy. Smażymy naleśniki.
Farsz:
Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Jajka również kroimy w kostkę. Gdy pieczarki się wystudzą łączymy z jajkami, wbijamy surowe jajko, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Smażymy na oleju.
Podajemy ....Smacznego....
Składniki:
na naleśniki:
- 2 jajka
- 1 szkl mleka
- 1 szkl wody ( ja używam gazowanej wtedy naleśniki są lepsze)
- 250 g mąki
- szczypta soli
na farsz:
- 0,5 kg pieczarek
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 jajko surowe
- 1 cebula
- sól i pieprz
- 1 jajko + bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Naleśniki:
Do miski wbijamy całe jajka i szczyptę soli. Roztrzepujemy, wlewamy mleko mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy wodę i wszystko dobrze mieszamy. Smażymy naleśniki.
Farsz:
Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Jajka również kroimy w kostkę. Gdy pieczarki się wystudzą łączymy z jajkami, wbijamy surowe jajko, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Smażymy na oleju.
czwartek, 26 grudnia 2013
Sernikowy miś
Na urodziny mojej córeczki zrobiłam również sernik na zimno w kształcie misia. Super wygląda, ozdobi stół i wywoła uśmiech u dzieci....
Składniki:
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 galaretki agrestowe
- 500 ml serka homogenizowanego
- forma silikonowa miś
Przygotowanie:
Galaretkę truskawkową rozpuścić według przepisu na opakowaniu, wystudzić i tężejącą wylać do formy. Schłodzić aby stężała.
Agrestowe galaretki rozpuścić 3 szklankach wody, wystudzić, tężejące połączyć z serkiem homogenizowanym i wylać na czerwoną galaretkę. Gdy stężeje formę zamoczyć na około 20 sekund w wrzącej wodzie i wyjąć sernik z formy.
Smacznego....
Składniki:
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 galaretki agrestowe
- 500 ml serka homogenizowanego
- forma silikonowa miś
Przygotowanie:
Galaretkę truskawkową rozpuścić według przepisu na opakowaniu, wystudzić i tężejącą wylać do formy. Schłodzić aby stężała.
Agrestowe galaretki rozpuścić 3 szklankach wody, wystudzić, tężejące połączyć z serkiem homogenizowanym i wylać na czerwoną galaretkę. Gdy stężeje formę zamoczyć na około 20 sekund w wrzącej wodzie i wyjąć sernik z formy.
Smacznego....
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Dzisiaj propozycja dla tych, którzy lubią leśne grzyby. Tarta jest bardzo smaczna, idealna na piątkowy obiad. Składniki: - 400 g le...