piątek, 26 kwietnia 2013

Polędwiczki z dorsza

Dziś na obiad przygotowałam polędwiczki z dorsza. Do tego ziemniaczki z masłem i domowa surówka ze spiżarki. Rybkę najbardziej lubi moja starsza córeczka, druga za nią nie przepada.


Składniki:

- 3 polędwiczki z dorsza (mrożone)
- sól, pieprz, zioła prowansalskie - jak ktoś nie lubi można pominąć
- jajko
- mąka i bułka tarta do obtaczania po około 4 łyżki lub więcej


Przygotowanie:

Rybę odmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą, pieprzem i ewentualnie ziołami. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszaną z mąką.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, kilka razy obracając, bo ryba jest dość gruba.





Sałatka z owoców I

Pyszna sałatka owocowa idealna na przekąskę.



Składniki:

- 1 banan
- 1 jabłko
- 1 kiwi
- 2 połówki brzoskwini z puszki
- 2 łyżki soku z brzoskwini z puszki

Przygotowanie:

Banana, jabłko i kiwi obieramy i kroimy w kostkę. Brzoskwinię również kroimy w kostkę. Pokrojone owoce wkładamy do miski i dodajemy sok z brzoskwini, mieszamy. Przekładamy do salaterek.

czwartek, 25 kwietnia 2013

Zupa ogórkowa

Pyszna zupka uwielbiana przez moją rodzinkę.



Składniki:

- udko z kurczaka
- 3 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- kawałek selera
- kawałek pora
- 3 duże ziemniaki
- 0,5 kg ogórków kwaszonych
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka pieprzu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę, seler obieramy i kroimy w kostkę. Por również kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do dużego garnka wkładamy udko zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i gotujemy 20 minut. Dodajemy warzywa, gdy będą miękkie dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Potem dodajemy ogórki, pietruszkę i gotujemy 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

środa, 24 kwietnia 2013

Roladki w galarecie

Pyszna przekąska na imprezę.





Składniki na mały półmisek:

- pojedynczy filet z kurczaka
- 2 słupki sera
- 2 słupki ogórka konserwowego
- 2 słupki papryki konserwowej
- 1 jajko do obtoczenia
- bułka tarta do obtoczenia
- sól, pieprz
- pół kostki rosołowej
- 2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka przekroić na pół i wyklepać. Posolić i posypać pieprzem. Na kotlecie układamy ser, ogórka, paprykę i zwijamy jak devolaja.


Obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.



Po ostygnięciu kroimy w plastry i układamy na półmisku.


Kostkę rosołową zalewamy wrzątkiem (około 300 ml) dodajemy żelatynę i dokładanie mieszamy.
Zalewamy roladki i zostawiamy do stężenia. Po ostygnięciu galarety wkładamy do lodówki.


Wskazówki:

1. Do roladek w galarecie użyłam swoich ogórków konserwowych po kartusku, bo jest tam już papryka.
2. Na duży półmisek trzeba użyć podwójnej piersi z kurczaka.

Przepis na ogórki jest tutaj: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/2012/10/ogorki-po-kartusku.html

Publikacja w Książce Kucharskiej Kropki TV Biedronka






wtorek, 23 kwietnia 2013

Kanapki z pieczywa chrupkiego

Kanapeczki dla dbających o linię.





Składniki na 1 osobę:

- 2 szt pieczywa chrupkiego ( u mnie razowe)
- 2 plasterki szynki
- 2 cienkie plasterki sera
- 1 ogórek konserwowy
- kawałek papryki konserwowej

Przygotowanie:

Na pieczywie układamy kolejno ser, szynkę ogórki i paprykę.


poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Zapiekanki

Jak zapiekanki to zrobione samemu.

Składniki:

- 3 bułki
- 200 g pieczarek
- pół czerwonej papryki
- 1 mała cebula
- 6 plasterków sera
- musztarda
- margaryna ( u mnie rama)
- ketchup


Przygotowanie:

Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w paski.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, dodać pieczarki. Smażyć 5 minut, dodać paprykę i jeszcze chwilkę podsmażyć.













Bułki kroimy na pół. Smarujemy margaryną, musztardą i nakładamy farsz. Na to kładziemy ser.





Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 C i zapiekamy około 8-10 minut.

sobota, 20 kwietnia 2013

Kopytka

To moje ulubione danie z dzieciństwa.



Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- 20 dag mąki
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodajemy sól, mąkę i jajka. Zagniatamy i wyrabiamy.
Z ciasta formujemy cienkie, długie wałki i kroimy ukośnie co kawałek. Wrzucamy do posolonego wrzątku. Gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia kopytek. Wyjmujemy łyżką cedzakową żeby ociekły z nadmiaru wody i układamy na talerze.
Podajemy posypane cukrem lub jakimś sosem np. z gulaszu.

czwartek, 18 kwietnia 2013

Zupa z dyni

Rewelacyjna zupa z dyni.

Składniki:

- duże udko z kurczaka
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 pietruszka korzeń
- kawałek pora
- 4 średnie ziemniaki
- 0,5 kg dyni
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 3 ziarenka pieprzu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Udko zalać 3 litrami wody dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i gotować 20 minut. Warzywa pokroić w kostkę. Do gotującego wywaru dodajemy marchew, seler, pietruszkę i por. Gotujemy do miękkości warzyw i dodajemy ziemniaki. Gdy ziemniaki będą już ugotowane dodajemy dynię, koperek i pietruszkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Smacznego...

Surówka z selera

Pyszna surówka do obiadu. Mój mąż za nią przepada.





Składniki:

- 1 seler
- 3 łyżki rodzynek
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- szczypta soli i pieprzu
- kilka kropel z cytryny
- 4 łyżki majonezu

Przygotowanie:

Rodzynki zalać wrzącą wodą  i moczyć 20 minut. Odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Połączyć z rodzynkami, przyprawić dodać majonez i wymieszać.

środa, 10 kwietnia 2013

Łazanki z kapustą i grzybami

Pyszne łazanki z kapustą idealne na danie piątkowe lub na potrawę Wigilijną.



Składniki:

- 40 dag kapusty kwaszonej
- 25 dag pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz, jarzynka lub vegeta
- 250 g makaronu łazanki







 Przygotowanie:

Kiszoną kapustę gotujemy w wodzie 30 minut.

Pieczarki obieramy i kroimy w paski. Podsmażamy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem.

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy w głębokiej patelni na oleju. Dodajemy kapustę, mieszamy i doprawiamy. Dusimy 10 minut po tym czasie dodajemy pieczarki i dusimy jeszcze 5 minut. Doprawiamy do smaku.














Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu i dodajemy do kapusty, mieszamy i doprawiamy do smaku.



sobota, 6 kwietnia 2013

Rogaliki drożdżowe zatapiane

Pyszne rogaliki z nadzieniem marmolady wg Ewy Aszkiewicz ( Kuchnia Polska)


Składniki:

- 50 dag mąki tortowej
- 250 g margaryny
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- pół szklanki ciepłego mleka
- 6 dag drożdży
- szczypta soli
- marmolada


Przygotowanie:

Mleko, rozkruszone drożdże, cukier i 3 łyżki mąki oraz sól łączymy, odstawiamy do wyrośnięcia.
Jak zaczyn podwoi swoją objętość, dodajemy żółtka, roztopiony letni tłuszcz, pozostałą mąkę przesianą przez sito i wyrabiamy ciasto do momentu aż utworzy się tłusta kula.
Ciasto zawijamy w ściereczkę w taki sposób, by gdy w czasie "zatopienia" będzie rosło, nie wypłynęło



Tak przygotowaną kulę ciasta wkładamy do naczynia z zimną wodą i trzymamy do chwili, aż wypłynie - około 15 minut. 
Po wypłynięciu ciasta z wody i odrzuceniu ściereczki kroimy je na 4 części, każdą rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w trójkąty, nakładamy nadzienie i zwijamy rogale. 


Nakładamy na natłuszczoną blachę . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 C. Pieczemy przez 25-30 minut do zrumienienia.


  Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem




Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...