czwartek, 20 czerwca 2013

Gołąbki ze świeżej kapusty

Pyszne gołąbeczki według przepisu mojej mamy. Moje dzieciaczki tez się nimi zajadają. Idealne danie na obiad na dzień ojca.


















Składniki:

- duża główka świeżej kapusty

Farsz:

- 1,5 kg mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- sól i pieprz
- 2 woreczki ryżu ugotowanego przez 10 minut

Sos:

- 1 koncentrat pomidorowy - 190 g
- 400 g śmietany zagęszczonej




Przygotowanie:

Kapustę myjemy i wykrawamy środek-zostawić nie wyrzucać. Tak samo brzydkich liści nie wyrzucamy zostawiamy, bo będą potrzebne. W dużym garnku podgrzewamy posoloną wodę, wkładamy kapustę i parzymy liście. Wyciągamy całe liście (mają być miękkie).

Farsz:

Do miski wkładamy mięso mielone, ryż, jajka, podsmażoną cebulę z czosnkiem pokrojoną w małą kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.

Tak przygotowany farsz zawijamy w liście kapusty do wykończenia farszu.

Na dno dużego garnka wykładamy pozostałości po kapuście, zalewamy wodą tak żeby liście były zakryte, a nawet trochę więcej. Układamy gołąbki.

Sos:

Śmietanę mieszamy z koncentratem i wylewamy na gołąbki. Dusimy pod lekko uchyloną pokrywka, na małym ogniu 2 godz. Zaglądając co jakiś czas, aby nie wykipiało.



Przysmaki dla taty 3

Zupa meksykańska

Zapraszam na pyszną zupkę meksykańską. Przepis znalazłam w internecie, ale troszkę go zmieniłam.



Składniki:

- 50 dag mięsa mielonego z indyka
- 2 cebule
- 25 dag pieczarek
- puszka fasoli czerwonej
- 3 ząbki czosnku
- mały koncentrat pomidorowy
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Mięso i cebulę pokrojoną w kostkę obsmażyć na oliwie. W garnku zagotować wodę z warzywami pokrojonymi w kostkę (marchew, pietruszka, seler, por). Gotować do miękkości warzyw. Następnie dodać fasolę, pieczarki pokrojone w paseczki, majeranek. Jakby było mało wody to wlewamy tak aby warzywa były przykryte. Gotować 10 minut. Przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi, koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Gotować 20 minut na wolnym ogniu. Od czasu do czasu mieszać by mięso nie przywarło. Smakujemy i doprawiamy jeśli trzeba.


Smacznego...

wtorek, 18 czerwca 2013

Smażona cukinia jak kotlety

Smażona cukinia jest idealnym daniem piątkowym do ziemniaków i surówek czy kalafiora. Cała moja rodzina się nimi zajada.

Składniki:

- 1 duża cukinia
- sól
- jajko do obtaczania
- bułka tarta do obtaczania

Przygotowanie:

Cukinię myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i obieramy. Kroimy w plastry ( jak ktoś nie lubi środka cukinii to wydrążamy środek) obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na rumiano.

Truskawki ze śmietaną - tradycyjnie

Od dziecka uwielbiam truskawki, a ze śmietanką i cukrem po prostu rewelacja.


Składniki:

- 0,5 kg truskawek
- 3 łyżki cukru
- 150 ml gęstej śmietany 18 %

Przygotowanie:

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na kawałki. Zasypujemy cukrem, wlewamy śmietanę i dobrze mieszamy. Przekładamy do salaterek.

Smacznego... Truskawkowy zawrót głowy 2013

sobota, 15 czerwca 2013

Rolada z indyka z pieczarkami

Dzisiaj zapraszam na przepyszną roladę z indyka. Ten przepis znalazłam w gazetce PP, ale tam jest wersja ze śliwkami suszonymi. Ja zbytnio nie przepadam za roladami ze słodkim nadzieniem więc u mnie jest z pieczarkami.




Składniki:

- jeden filet z indyka
- 25 dag pieczarek
- 3 cebule (jedna mała, a dwie średnie)
- sól i pieprz
- ziarenka smaku ziołowe
- pół litra rosołu może być z kostki

- nitka do obwiązania rolady

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy i kroimy w małą kostkę. Małą cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę i pieczarki podsmażamy na patelni doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Mięso myjemy, suszymy, przecinamy wzdłuż. Posypujemy ziarenkami smaku i pieprzem. Nadzienie nakładamy na przekrojonego fileta i zwijamy w roladę. Obwijamy nitką i układamy w brytfance.
Pozostałe cebule obieramy i kroimy na pół, układamy obok rolady. Zalewamy rosołkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C około 1 godz i 20 minut. Od czasu do czasu polewamy rosołkiem.
Po wyciągnięciu z piekarnika ściągamy nitkę i kroimy w plastry. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.




Smacznego...

czwartek, 13 czerwca 2013

Szybka surówka do obiadu

U mnie znowu surówka, bo my je lubimy, a zwłaszcza ze świeżych warzyw.






Składniki:

- pęczek rzodkiewek
- 2 pomidory
- 1 ogórek zielony
- 1 łyżka śmietany
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rzodkiewki umyć, wysuszyć i pokroić na 4 części. Pomidora umyć, wysuszyć i pokroić w średnią kostkę. Ogórka umyć, wysuszyć, obrać i pokroić w kostkę. Składniki przełożyć do miski, posypać solą, pieprzem, dodać śmietanę i wszystko wymieszać.

Smacznego..





środa, 12 czerwca 2013

Surówka z kapusty pekińskiej

Sezon na świeże warzywa zaczęty więc zapraszam na pyszną surówkę.


Składniki:

- połowa małej kapusty pekińskiej
- 1 ogórek kiszony
- 1 cebula
- sól

Sos:

- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pół łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Kapustę umyć, wysuszyć i poszatkować. Cebulę i ogórka obrać i pokroić w małą kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski.

Sos:

Olej łączymy z musztardą, sokiem z cytryny, cukrem i dokładnie mieszamy.

Polewamy surówkę i mieszamy.


sobota, 8 czerwca 2013

Pikle w zalewie musztardowej

Przepis na te pikle znalazłam dawno temu w Wielkiej Księdze Kucharskiej -  Pani Domu. Ogórki są pyszne. Od tamtej pory robię je co roku.


Składniki:

- 3 kg ogórków średniej wielkości
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- gorczyca

Na zalewę:

- szklanka octu
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- łyżka miodu
- 2 łyżki soli
- 6 łyżek musztardy

Przygotowanie:

Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na 4 części, usunąć pestki, ułożyć w słoikach. Do każdego słoika włożyć po 2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz po 5 ziarenek gorczycy.

Zalewa:

Podane składniki zalewy połączyć z 5 szklankami wody, zagotować, a następnie ostudzić. Zimną zalewą zalać pikle. Pasteryzować 7 minut.

środa, 5 czerwca 2013

Naleśniki z dżemem brzoskwiniowym i jagodami

 Dzisiaj nie miałam pomysłu na obiadek, aż w końcu wpadły mi na myśl naleśniki. Uwielbiam je z twarogiem lub serkiem waniliowym, a że w domu nie miałam ani jednego, ani drugiego to zrobiłam z dżemem. Z dodatkiem jagód były pyszne.


Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 250 g mąki
- szczypta soli

Dodatkowo:

- dżem brzoskwiniowy
- jagody z domowej spiżarki - mogą być mrożone

Przygotowanie:

Naleśniki:

Do miski wbijamy całe jajka i szczyptę soli. Roztrzepujemy, wlewamy mleko mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy wodę i wszystko dobrze mieszamy. Smażymy naleśniki.

Usmażone naleśniki smarujemy dżemem, zwijamy w rulon i nakładamy jagody.

Smacznego ...

wtorek, 4 czerwca 2013

Nominacja do Liebster Blog Award

Nominacja do Liebster jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za "dobrze wykonaną robotę". Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.













Zostałam nominowana przez: http://deliciousjourneyy.blogspot.com/.
Jet to moja druga nominacja więc nie będę nominowała 11 blogów tylko 3. Jeszcze raz dziękuję.


Pytania na które odpowiadam:

  1. Kawa czy herbata ? - Herbata
  1. Ulubiony rodzaj kuchni? - Polska
  1. Smak dzieciństwa? - kopytka
  1. Znienawidzone danie ? - Makaron ze szpinakiem
  1. Co Ci się kojarzy z latem ? - czereśnie
  1. Jaki był pierwszy posiłek, który sama zrobiłaś? - sałatka jarzynowa
  1. Dwie najważniejsze rzeczy w kuchni ? - nóż, łyżka
  1. Bez czego nie wyobrażasz sobie zacząć dnia? - śniadania
  1. Najważniejszy posiłek w ciągu dnia to..? - śniadanie
  1. Co byś zrobiła jakbyś wygrała milion? - wyjechała na wycieczkę
  1. Ulubiony owoc? - truskawki



Blogi które nominuję:

3. http://mkgotuje.blogspot.com/


Moje pytania:

1. Na wakacje w kraju czy za granicą?
2. Słońce czy deszcz?
3. Skąd czerpiesz inspiracje kulinarne?
4. Czym zajmujesz się poza prowadzeniem bloga?
5. Na śniadanie najchętniej jem...?
6. Ulubione warzywo?
7. Czy lubisz czekoladę?
8. Spodnie czy spódnica?
9. Słodko czy wytrawnie?
10. Czego nigdy nie zjesz?
11. Ulubiona przyprawa?


Zupa z kurczaka

Zapraszam na zupkę według pani Danuty Kozień.


Składniki:

- 2 duże ćwiartki z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 pomidory
- cebula
- ząbek czosnku
- 1/2 szklanki ryżu
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- 2 łyżki śmietany 30 %

Przygotowanie:

Ćwiartki myjemy i kroimy na pół, wkładamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy na wolnym ogniu . Po tym czasie dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki, wypłukany ryz, posiekaną cebulę, obranego ze skórki i posiekanego pomidora oraz roztarty z solą czosnek. Gotować, zbierając powstające szumowiny. Gotujemy do miękkości warzyw, doprawiamy solą i pieprzem. Wlać śmietanę, wymieszać. Porcję kurczaka wykładać na talerze, zalewać zupą i posypać natką pietruszki.

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...