czwartek, 17 października 2013

Ciasteczka amoniaczki

Zapraszam na pyszne ciasteczka do kawki i na świąteczny stół. Amoniak kupiłam jakiś czas temu, ale teraz znalazłam chwilę żeby je upiec. Ciasteczka są pyszne, lekkie i puszyste.



Składniki:

- 0,5 kg mąki
- 150 g cukru
- 100 g margaryny
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- pół szklanki mleka
- 2 łyżeczki amoniaku
- odrobinę soli

- cukier puder do posypania ciasteczek

Przygotowanie:

Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, odrobinę soli, cukier waniliowy, mąkę, i amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę i odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkujemy ciasto na około 5 mm i wykrawamy ciasteczka. Ciasta układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce i pieczemy w 200 stopniach na złoty kolor. Około 15-20 minut.
Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.




Smacznego........

niedziela, 13 października 2013

Placek z jabłkami i cynamonem

Dzisiaj chodziło za mną coś słodkiego więc postanowiłam zrobić placek z jabłkami, a miałam ich dużo. Kompoty i marmolady mam już zrobione wiec przyszła pora na ciasto.


Składniki:

- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 budyń śmietankowy
- niespełna pół szklanki oleju
- 2 duże jabłka
- cynamon

- cukier puder do posypania ciasta

- kwadratowa forma 23 cm do pieczenia

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w plastry i układamy na blaszce. Posypujemy cynamonem.



Jajka wbijamy do miski i ubijamy, dodajemy cukier i dalej ubijamy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, budyń, olej i dalej miksujemy do otrzymania jednolitej masy.
Ciasto wylewamy na jabłka i pieczemy 25 -30 minut w temperaturze 180 stopni.

Wyjmujemy i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.





Sos pieczarkowy

Gdy nam zostaną pieczarki z przygotowania innego dania możemy zrobić sos pieczarkowy do ziemniaków lub makaronu.



Składniki:

- 20 dag pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz, vegeta
- 1 szklanka wody + pół szklanki wody do zagęszczenia
- 1 łyżka mąki
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pieczarki i smażymy 5 minut. Wlewamy 1 szklankę wody i zagotowujemy. W pozostałej wodzie mieszamy mąkę. Wlewamy do pieczarek zagotowujemy, dodajemy przyprawy, mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minuty. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub makaronem.


sobota, 12 października 2013

Indyk w słodkim sosie

Zapraszam na pyszne mięsko z indyka, które przygotowałam na konkurs kulinarny na Prześlij Przepis. Idealne na świąteczny stół.


Składniki:


- 400 g fileta z indyka w plastrach

- 3 buraki
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g suszonych śliwek
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielski
- 3 ziarenka pieprzu
- 1 łyżeczka vegety
- 1 szklanka wody
- 50 g słodkiej śmietany 18 %
- sól, pieprz,
- cukier
- ocet
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, posypujemy pieprzem i smażymy na oleju na rumiano. Przekładamy do brytfanki, wlewamy 1 szklankę wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i dusimy 10 minut. W tym czasie kroimy orzechy i śliwki na mniejsze kawałki. Dodajemy do mięsa i dusimy 40 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą. Wlewamy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem jeśli jeszcze trzeba.
Buraki gotujemy, ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach i doprawiamy odrobina soli, cukru i octu. Możemy doprawić według własnego gustu.
Mięso wykładamy na talerz, polewamy sosem i nakładamy buraczki.

piątek, 11 października 2013

Tanie danie jednogarnkowe - a'la zupa

Z obiadu został mi wędzony boczek i tak myślałam co by tu wymyślić. Wpadłam na pomysł jednogarnkowego dania, ze składników które miałam w lodówce. Nawet możemy wlać zupę do słoików i za pasteryzować 10 minut i będziemy mieli na inny dzień na obiad lub kolację.



Składniki:

- 20 dag boczku wędzonego
- 2 cebule
- 3 średnie ziemniaki
- 1 mała kiełbasa np śląska
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól

Przygotowanie:

Boczek kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Gdy się dobrze zrumieni przekładamy do garnka. Na tym samym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilkę smażymy i przekładamy do boczku. Kiełbasę również kroimy w kostkę i smażymy na tym samym oleju. Smażymy 4 minuty i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą tak aby zakryć składniki. Dodajemy liść laurowy, ziele, pieprz, pieprz ziołowy, paprykę słodką, szczyptę soli i zagotowujemy.Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Gdy będą na wpół miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. W razie potrzeby doprawiamy.
Jeśli chcemy żeby potrawa była bardziej ostra dodajemy chilli wg uznania.




Zastąp słoik pysznym daniem - edycja I

poniedziałek, 7 października 2013

Najlepsza sałatka

Zapraszam na pyszną sałatkę idealną na imprezę i nie tylko. Sałatkę znalazłam tutaj


Składniki:

- 1 czerwona papryka
- 1 puszka kukurydzy
- 20 dag żółtego sera
- 1 średnia cebula
- pęczek natki pietruszki
- 4-5 łyżek majonezu
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Oczyszczoną paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kukurydze odsączamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez i mieszamy. doprawiamy sola i pieprzem.


Mielone a'la zrazy

Na dzisiejszy obiad przygotowałam mielone z nadzieniem z cebulki i ogórka kiszonego. Zawsze to jakieś urozmaicenie od tradycyjnego klopsa mielonego.


Składniki:

- 40 dag mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia bułki
- sól i pieprz

- tarta bułka do obtaczania

- 1 cebula
- 1 kwaszony ogórek

- olej do smażenia

Przygotowanie:

Czerstwą bułkę moczymy w mleku aż zmięknie. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i odciśniętą bułkę. Mieszamy na jednolitą masę. Formujemy średniej wielkości kulki. Cebulę obieramy i kroimy w paski. Ogórka również kroimy w paski.
Kotlecika spłaszczamy, układamy ogórka oraz cebulę, zawijamy . Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. U mnie buraczki.







poniedziałek, 30 września 2013

Sałatka z groszkiem

Jak mam ochotę na sałatkę to robię właśnie tą. Wymyśliłam ją bardzo dawno temu. Jest szybka w wykonaniu, doskonała jak mamy niespodziewanych gości.


Składniki:

- 4 jajka
- 3 ogórki konserwowe
- por około 10 cm od białej części
- puszka groszku konserwowanego
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Por i ogórki również kroimy w kostkę. Groszek odcedzamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, doprawiamy i dokładnie mieszamy.


czwartek, 26 września 2013

Jabłka z cynamonem

Ten pyszny mus z cynamonem możemy użyć do szarlotki, naleśników.


Składniki:

- 2 kg po obraniu
- 1 czubata szklanka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy środki i kroimy w paseczki. Przekładamy do garnka, wlewamy odrobinę wody, wsypujemy cukier, cynamon, przykrywany pokrywką i dusimy. Co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Dusimy do momentu aż się zrobi mus. Przekładamy do słoików, zakręcamy pokrywki i pasteryzujemy 15 minut. 

środa, 25 września 2013

Żeberka w kapuście

Mam dla Was pyszną propozycję na obiad. Kruchutkie żeberka i rozpływająca się w ustach kapusta. Oryginalny przepis znalazłam tutaj. Zachęcam do wypróbowania.


Składniki:

- 60 dag żeberek
- 1/4 główki kapusty
- łyżeczka przyprawy do bigosu
- sól
- 2 łyżki oleju
- kostka bulionowa
- natka pietruszki
- cebula
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- kilka ziaren kolendry

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Żeberka myjemy, osuszamy i podsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Wlewamy 3/4 szklanki wody. Dodajemy cebulę, kostkę bulionową, kolendrę i ziele angielskie. Mięso dusimy na małym ogniu.
Z kapusty usuwamy wierzchnie liście i szatkujemy. Wkładamy na chwilę do wrzątku, dokładnie odcedzamy i wykładamy na żeberka. Solimy, posypujemy przyprawą do bigosu i dusimy do miękkości.
Podajemy z ziemniakami i kapustą.

sobota, 21 września 2013

Placuszki z kabaczka

Dzisiaj dostałam kabaczka i postanowiłam zrobić placuszki. W tej wersji kabaczka jeszcze nie jadłam. Placuszki są bardzo dobre.



Składniki:

- 1 średni kabaczek
- 1 jajko
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz ziołowy

Przygotowanie:

Kabaczka obrać, wyciąć środek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i zostawić na 10 minut żeby zmiękło. Po tym czasie odsączyć z powstałego soku, dodać jajko mąkę, pieprz ziołowy i wszystko wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron na rumiano. Podawać na gorąco.

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...