czwartek, 2 maja 2013

Sernik na zimno pina colada - blue

Pyszne połączenie dwóch nowych galaretek Winiary. Moje dzieciaczki zachwycone.


Składniki:

- 1 galaretka Winiary Pina Colada
- 1 galaretka Blue Curacoa
- 2 serki homogenizowane po 200 g
- 4 połówki brzoskwini z puszki

Przygotowanie:

Galaretkę Pina Colada rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
Brzoskwinie kroimy w paski.

Jedną połówkę brzoskwini układamy w formie i zalewamy połową szklanki galaretki Pina Colada. Wkładamy do lodówki aby stężała.
Resztę galaretki mieszamy z serkiem homogenizowanym i wylewamy na pierwszą część. Wkładamy do lodówki aby stężała.
Galaretkę Blue Curacoa rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
Resztę brzoskwini układamy na drugiej warstwie.

Zalewamy połową szklanki galaretki Blue Curacoa i wstawiamy do lodówki aby stężała. Resztę galaretki mieszamy z drugim serkiem homogenizowanym i wylewamy na trzecią warstwę. Wstawiamy do lodówki aby stężała.


Odwracamy formę i delikatnie wyjmujemy sernik.



Smacznego

Liebster blog award


Liebster blog award


Zostałam nominowana przez: http://www.cosiedziwgarnku.blogspot.co.uk/
Za co bardzo dziękuję.







Nominacja do Liebster jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za "dobrze wykonaną robotę". Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.

Pytania które otrzymałam:

1. Skąd pomysł na bloga?
Jestem na urlopie wychowawczym i jest to jakaś rozrywka dla mnie.
2. Ulubiona potrawa?

Kotlety z fileta kurczaka.
3. Kto jest Twoim kulinarnym idolem?

Nie mam kulinarnego idola podpatruję różnych kucharzy.
4. Co robisz gdy nie gotujesz?

Zajmuję się dziećmi.
5. Ulubiony kolor?

Niebieski.
6. Kawa czy herbata?

Herbata
7. Ulubione ciasto?

Sernik obojętnie jaki.
8. Co sprawia że się uśmiechasz?

Uśmiech zadowolonych i szczęśliwych dzieci.
9. Skąd czerpiesz inspiracje kulinarne? 

Z przepisów ze starego zeszytu, od mamy, internetu i telewizji.
10. Największe marzenie (takie które nie jest tajemnicą oczywiście)?

Wyjechać na fajne wakacje - to takie normalne marzenie.
11. Dla kogo najczęściej gotujesz?

Dla męża i dzieci.

Moje pytania:

1. Co lubisz najbardziej gotować?
2. Drób czy wieprzowina?
3. Ulubiona sałatka?
4. Ulubiony film?
5. Biszkopt czy kruche ciasto?
6.Czy lubisz jajecznicę?
7. Makaron razowy czy zwykły?
8.Co byś ugotował/a z ryżu?
9.Ulubione narzędzie w kuchni?
10.Wakacje nad morzem czy w górach?
11.Ulubione danie z dzieciństwa?


Blogi które nominuję:

1.http://pod-zielonym-niebem.blogspot.com
2. http://gotujsiektomoze.blogspot.com
3.http://pococipiekarnik.blogspot.de/
4.http://thelifetastesgreat.blogspot.com/
5.http://www.ciastco.blogspot.com/
6.http://katerinamakaryk.blogspot.com/
7.http://karamka.blogspot.com
8.http://przepisyzsercem.blogspot.com/
9.http://poprostupyszne.blogspot.com/
10.http://deliture.blogspot.com/
11.http://wonder-food-land.blogspot.com/


środa, 1 maja 2013

Krokiety z kapustą i grzybami

Domowe krokiety są najlepsze. Pyszności.


Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

- 2 jajka
- 1 szkl mleka
- 1 szkl wody ( ja używam gazowanej wtedy naleśniki są lepsze)
- 250 g mąki
- szczypta soli

Farsz:

- 250 g kapusty kwaszonej
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- sól i pieprz

Dodatkowo:

- jajko do obtoczenia
- bułka tarta do obtoczenia

Przygotowanie:

Farsz:

Cebulę, pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę kroimy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę dodajemy pieczarki i chwilkę smażymy. Dodajemy kapustę i dusimy pod przykryciem około 25 minut.


Naleśniki:

Do miski wbijamy całe jajka i szczyptę soli. Roztrzepujemy, wlewamy mleko mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy wodę i wszystko dobrze mieszamy. Smażymy naleśniki.



Farsz zawijamy w naleśniki. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Smażymy na oleju.


Smacznego ...

Czas na piknik z home&you - półmetek!

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Placuszki z kurczaka

Pyszne mięsko z kurczaka idealne na imprezy na przekąskę.

Składniki:

- 40 dag piersi z kurczaka
 - 4 małe cebule
 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 4 łyżki oleju
 - 1 łyżka maggi
 - pół łyżeczki pieprzu
 - 1 łyżeczka papryki słodkiej
 - 1 łyżeczka przyprawy do grilla
 - 1 łyżeczka soli
 - 1 łyżeczka jarzynki
 - 2 jajka

 Przygotowanie:

 Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Cebule pokroić w małą kosteczkę. Połączyć wszystkie przyprawy z olejem mięsem i cebulką. Zostawić na 24 h w lodówce.


Na drugi dzień dodać żółtka, mąkę i wymieszać . Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z mięskiem. Uformować placki i od razu smażyć na gorącym oleju.







Ułożyć na półmisku.



Zupa z brukselką

Pyszna i zdrowa zupka na tą dzisiejszą nie pogodę.

Składniki:

- 1 udko z kurczaka
- 4 marchewki
- 2 pietruszki korzeń
- kawałek selera
- kawałek pora
- 5 ziemniaków
- opakowani  brukselki mrożonej ( 450 g)
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka pieprzu
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę, seler obrać i pokroić w kostkę. Por również pokroić w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Udko umyć, włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka pieprzu. Gotować około 20 minut. Do gotującego wywaru dodajemy warzywa, gdy będą miękkie dodajemy ziemniaki. Gdy ziemniaki będą na w pół miękkie dodajemy brukselkę i gotujemy jeszcze 10 minut.
Doprawiamy solę, pieprzem i posypujemy natka pietruszki.

Smacznego ...

Zrazy z kapustą i grzybami

Zrazy w tej postaci robi moja siostra, są pyszne.


Składniki:

- 1 kg schabu
- 30 dag kapusty kwaszonej
- 20 dag pieczarek
- 1 cebula
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka cukru

-mąka do obtoczenia

Przygotowanie:

Farsz: Pieczarki obrać, drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, kapustę również pokroić.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki chwilkę smażymy i dodajemy kapustę.
Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i mieszamy.


Mięso kroimy w plastry i rozbijamy. Solimy, nakładamy farsz, zwijamy i spinamy wykałaczkami.




 Zrazy obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.


  Przekładamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu 1 - 1,5 godz.


Z powstałego wywaru możemy zrobić sos zagęszczając go wodą z mąką.

Podajemy z ziemniakami i surówkami.


niedziela, 28 kwietnia 2013

Pleśniak

Dzisiaj do niedzielnej kawki proponuję pleśniaka. U mnie z marmoladą. Pyszności.



Składniki:

- kostka margaryny
- 3 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kakao

- 350 g marmolada owocowej lub innych owoców np dżem porzeczkowy, powidła śliwkowe, agrest z kompotu

Przygotowanie:

Margarynę, żółtka i pół szklanki cukru posiekać nożem, dodać proszek do pieczenia i mąkę. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Jedną część wyłożyć na blachę ( 25 x 40) posmarowaną tłuszczem.

 Drugą część włożyć do zamrażalnika, a do trzeciej dodać kakao i wymieszać. Również włożyć do zamrażalnika. Na ciasto w formie wyłożyć marmoladę.

 Potem jasne ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach.


Z białek ubić pianę na sztywno dodając resztę cukru czyli 1 szklankę, wyłożyć na jasne ciasto.


Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciemne ciasto.



Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na 40 - 45 minut.


Studzimy ciasto.

sobota, 27 kwietnia 2013

Wątróbka z cebulką.

U mnie dzisiaj drobiowa wątróbka z cebulką. Ulubione danie mojego męża.


Składniki:

- 0,5 kg wątróbki drobiowej
- 6 cebul
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz


Przygotowanie:

Wątróbkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Usmażyć na oleju z obu stron ( uwaga bo wątróbka  pryszcze). Nie solić. Solimy dopiero po smażeniu.



Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na osobnej patelni usmażyć cebulę dodać czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobniutko pokrojony w kostkę. Posypać solą i pieprzem.


W brytfance połączyć wątróbkę z cebulę, przyprawić solą, pieprzem i dusić pod przykryciem 5 minut.



Podawać z chlebem lub z ugotowanymi ziemniakami.



Smacznego.... A może wątróbka? Czyli podroby rządzą!

Sałatka z owoców II

Bardzo dobre połączenie owoców i serka danio. Pyszne bardzo lubimy tą sałatkę.



Składniki:

- 1 jabłko
- 1 banan
- 1 brzoskwinia ( może być z puszki wtedy 2 połówki)
- 2 łyżki rodzynek
- serek danio 150 g ( ja użyłam 175 g, bo taki akurat był w sklepie )

Przygotowanie:

Owoce obieramy i kroimy w kostkę.


 Rodzynki zalać wrzątkiem i moczyć 5 minut.



 Owoce i osuszone ręcznikiem papierowym rodzynki wkładamy do miski i zalewamy serkiem danio, mieszamy i przekładamy do salaterek.



piątek, 26 kwietnia 2013

Polędwiczki z dorsza

Dziś na obiad przygotowałam polędwiczki z dorsza. Do tego ziemniaczki z masłem i domowa surówka ze spiżarki. Rybkę najbardziej lubi moja starsza córeczka, druga za nią nie przepada.


Składniki:

- 3 polędwiczki z dorsza (mrożone)
- sól, pieprz, zioła prowansalskie - jak ktoś nie lubi można pominąć
- jajko
- mąka i bułka tarta do obtaczania po około 4 łyżki lub więcej


Przygotowanie:

Rybę odmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą, pieprzem i ewentualnie ziołami. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszaną z mąką.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, kilka razy obracając, bo ryba jest dość gruba.





Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...