Zapraszam na smaczne ciasto z szampanem, który daje ciastu wilgotności, w smaku nie czuć szampana. Przepis znalazłam z wycinków gazet, które wycinałam dawno temu.
Składniki:
- 4 jajka
- 2,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki oleju
- 1 czubata szklanka cukru
- 3/4 szklanki szampana
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- forma do keksówki 35 cm
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, olej, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szampana. Wszystko zmiksować na jednolitą masą. Białka ubić na sztywna pianę, dodać do ciasta i dobrze wymieszać.
Formę wysmarować masłem i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut, po czym włączyć termoobieg i piec około 15-20 minut.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Rada:
Każdy piekarnik jest inny, więc gdy ciasto będzie się piekło z termoobiegiem trzeba pilnować aby się nie przypaliło i sprawdzać patyczkiem czy się upiekło.
poniedziałek, 27 stycznia 2014
czwartek, 23 stycznia 2014
Klopsiki mielone z serem
Zapraszam na smaczne kotleciki z nadzieniem sera w środku. Możemy podać je na obiad z ziemniakami i surówką lub jako przekąskę na imprezę....
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej do mięsa + do panierowania
- sól, pieprz
- ser około 100 g
Przygotowanie:
Mięso przełożyć do miski, wbić jajko, dodać bułkę tartą, czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę, cebulę obraną i pokrojoną w małą kostkę, doprawić solą, pieprzem i dobrze wymieszać.
Ser kroimy w kostkę około 1 cm.
Z masy wyrobić kotleciki, następnie spłaszczyć, nałożyć kostkę sera, zwinąć i utworzyć kotleciki tak żeby nie było widać sera. Obtoczyć i smażyć na oleju z obu stron.
Ja robiłam na obiad więc podaję z ziemniakami i buraczkami. Smacznego...
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej do mięsa + do panierowania
- sól, pieprz
- ser około 100 g
Przygotowanie:
Mięso przełożyć do miski, wbić jajko, dodać bułkę tartą, czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę, cebulę obraną i pokrojoną w małą kostkę, doprawić solą, pieprzem i dobrze wymieszać.
Ser kroimy w kostkę około 1 cm.
Z masy wyrobić kotleciki, następnie spłaszczyć, nałożyć kostkę sera, zwinąć i utworzyć kotleciki tak żeby nie było widać sera. Obtoczyć i smażyć na oleju z obu stron.
Ja robiłam na obiad więc podaję z ziemniakami i buraczkami. Smacznego...
środa, 22 stycznia 2014
Zapiekanki z chleba
Pyszne domowe zapiekanki. Ilość składników zależy od ilości osób dla których robimy zapiekanki. Mniej więcej dwa kawałki chleba na jedną osobę.
Składniki:
- chleb najlepiej wczorajszy
- masło lub margaryna do smarowania
- musztarda
- ulubiona wędlina w plasterkach
- cebula - pokrojona w plasterki
- papryka słodka lub ostra
- żółty ser w plasterkach
Przygotowanie:
Chleb posmarować masłem lub margaryny, następnie posmarować musztardą, położyć plaster wędliny, dwa krążki cebuli, posypać papryką ostra lub słodką i położyć plaster sera. Zapiekać
w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 5-7 minut.
Podawać na gorąco, polane ketchupem.
Składniki:
- chleb najlepiej wczorajszy
- masło lub margaryna do smarowania
- musztarda
- ulubiona wędlina w plasterkach
- cebula - pokrojona w plasterki
- papryka słodka lub ostra
- żółty ser w plasterkach
Przygotowanie:
Chleb posmarować masłem lub margaryny, następnie posmarować musztardą, położyć plaster wędliny, dwa krążki cebuli, posypać papryką ostra lub słodką i położyć plaster sera. Zapiekać
w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 5-7 minut.
Podawać na gorąco, polane ketchupem.
czwartek, 16 stycznia 2014
Deser z owocami i serkiem danio
Pyszny deserek dla miłośników serka waniliowego i galaretki. Ja go uwielbiam.
Składniki na 4 pucharki:
- 4 plastry ananasa
- 4 połówki brzoskwiń z puszki
- 2 serki Danio po 150 g
- 1 galaretka agrestowa
- 1 szklanka wrzącej wody do galaretki
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i zostawić do ostudzenia.
Ananasy i brzoskwinie kroimy w kostkę, po jednej brzoskwini i jednym plasterku ananasa na jeden pucharek. Pokrojone przekładamy do pucharków.
Zimną galaretkę łączymy z serkami Danio i zalewamy owoce. Możemy lekko wymieszać i wtedy owoce wypłyną na wierch. Schładzamy w lodówce.
Smacznego...
- 4 plastry ananasa
- 4 połówki brzoskwiń z puszki
- 2 serki Danio po 150 g
- 1 galaretka agrestowa
- 1 szklanka wrzącej wody do galaretki
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i zostawić do ostudzenia.
Ananasy i brzoskwinie kroimy w kostkę, po jednej brzoskwini i jednym plasterku ananasa na jeden pucharek. Pokrojone przekładamy do pucharków.
Zimną galaretkę łączymy z serkami Danio i zalewamy owoce. Możemy lekko wymieszać i wtedy owoce wypłyną na wierch. Schładzamy w lodówce.
Smacznego...
środa, 15 stycznia 2014
Brukselka w sosie paprykowym
Z brukselki zawsze robiłam zupę, a dzisiaj mam dla Was pyszną propozycję z przepisów Benki z PP można zjeść ją na obiad z ziemniakami lub na kolację z chlebem.
Składniki:
- 80 dag brukselki
- 1 większa cebula
- 25 dag cienkiej kiełbasy(jedna dłuższa laska)
- duży ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka (z małym czubkiem) mąki ziemniaczanej
- rosół około 0,5 l (może być z kostki)
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 4 łyżki śmietany 18%
- sól, cukier,
- papryka ostra
Przygotowanie:
Brukselkę obrać z wierzchnich listków, umyć, ponacinać głąby na krzyż, aby się równomiernie ugotowała. Sparzyć wrzątkiem, w ten sposób pozbędziemy się goryczki.
Cebulę i czosnek obrać, umyć i drobno posiekać.
Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w plasterki.
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem i kiełbasą, dodać osączoną brukselkę, wlać gorący rosół. Doprowadzić szybko do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem.
Śmietanę wymieszać z mąką i papryką słodką, zaciągnąć nią sos, zagotować, doprawić solą cukrem i ostrą papryką.
Składniki:
- 80 dag brukselki
- 1 większa cebula
- 25 dag cienkiej kiełbasy(jedna dłuższa laska)
- duży ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka (z małym czubkiem) mąki ziemniaczanej
- rosół około 0,5 l (może być z kostki)
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 4 łyżki śmietany 18%
- sól, cukier,
- papryka ostra
Przygotowanie:
Brukselkę obrać z wierzchnich listków, umyć, ponacinać głąby na krzyż, aby się równomiernie ugotowała. Sparzyć wrzątkiem, w ten sposób pozbędziemy się goryczki.
Cebulę i czosnek obrać, umyć i drobno posiekać.
Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w plasterki.
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem i kiełbasą, dodać osączoną brukselkę, wlać gorący rosół. Doprowadzić szybko do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem.
Śmietanę wymieszać z mąką i papryką słodką, zaciągnąć nią sos, zagotować, doprawić solą cukrem i ostrą papryką.
Placuszki serowe
Te pyszne placuszki są również w zbiorze Benki. Są bardzo smaczne, pulchne i smakują dzieciom.
Składniki:
- 40 dag mąki
- 25 dag sera półtłustego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- śmietana 18% ok.200 ml
- cukier waniliowy
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy,robimy wgłębienie, wkruszamy do niego ser ,dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto o konsystencji jak na pierogi. Wałkujemy na grubość 0,5 - 0,7 cm(placuszki nie mogą być za cienkie),wycinamy szklanką lub foremką do ciastek dowolne kształty,smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z miodem,dżemem jak kto lubi.
Smacznego...
Składniki:
- 40 dag mąki
- 25 dag sera półtłustego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- śmietana 18% ok.200 ml
- cukier waniliowy
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy,robimy wgłębienie, wkruszamy do niego ser ,dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto o konsystencji jak na pierogi. Wałkujemy na grubość 0,5 - 0,7 cm(placuszki nie mogą być za cienkie),wycinamy szklanką lub foremką do ciastek dowolne kształty,smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z miodem,dżemem jak kto lubi.
Smacznego...
wtorek, 14 stycznia 2014
Zupa pieczarkowa wg Benki
Bardzo lubię zupę pieczarkową, a odpowiedni przepis znalazłam u Benki Jest bardzo smaczna, polecam zrobić.
Składniki:
- 25 dag pieczarek
- 1 średnia marchewka
- 1 mała pietruszka (korzeń)
- 1 średnia cebula
- 2 kostki bulionowe (drobiowa i grzybowa)
- 1,5 litra wody
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- listek,ziele
- pieprz i sól do smaku
- natka pietruszki
Kluseczki:
- duże jajko
- kopiasta łyżka mąki pszennej
lub ziemniaki
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle przez chwilę,marchewkę,pietruszkę i połowę pieczarek zetrzeć na grubych oczkach ,dodać do cebuli i podsmażyć 3-4 minuty. Zagotować wodę z kostkami (można użyć wywaru mięsnego lub rosołu). Dodać warzywa z patelni i resztę pieczarek pokrojonych w plasterki, gotować 20 min. Zrobić ciasto na lane kluski.Jajko wbić do kubeczka dodać mąkę i mieszać widelcem na gładką masę. Gdy warzywa będą miękkie wlewać łyżką ciasto i ugotować lane kluski,dodać śmietanę,doprawić.Przed podaniem posypać natką.
Rada:
Jeśli chcemy żeby zupa była bardzie sycąca dodajmy do niej ziemniaki pokrojone w kostkę.
Składniki:
- 25 dag pieczarek
- 1 średnia marchewka
- 1 mała pietruszka (korzeń)
- 1 średnia cebula
- 2 kostki bulionowe (drobiowa i grzybowa)
- 1,5 litra wody
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- listek,ziele
- pieprz i sól do smaku
- natka pietruszki
Kluseczki:
- duże jajko
- kopiasta łyżka mąki pszennej
lub ziemniaki
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle przez chwilę,marchewkę,pietruszkę i połowę pieczarek zetrzeć na grubych oczkach ,dodać do cebuli i podsmażyć 3-4 minuty. Zagotować wodę z kostkami (można użyć wywaru mięsnego lub rosołu). Dodać warzywa z patelni i resztę pieczarek pokrojonych w plasterki, gotować 20 min. Zrobić ciasto na lane kluski.Jajko wbić do kubeczka dodać mąkę i mieszać widelcem na gładką masę. Gdy warzywa będą miękkie wlewać łyżką ciasto i ugotować lane kluski,dodać śmietanę,doprawić.Przed podaniem posypać natką.
Rada:
Jeśli chcemy żeby zupa była bardzie sycąca dodajmy do niej ziemniaki pokrojone w kostkę.
Pizza z kiełbasą, ogórkami kwaszonymi
Kolejna propozycja na farsz do pizzy. Wyszła smaczna.
Przepis na ciasto do pizzy. Z tej porcji zrobiłam pizze na dwie standardowe formy do ciasta (23x38 cm).
Ja podaję składniki na jedną porcję pizzy, bo drugą zrobiłam z samymi usmażonymi pieczarkami i kiełbasa.
Składniki na jedną pizze:
- 25 dag pieczarek
- 1 cebula
- 1 laska kiełbasy np. podwawelskiej, śląskiej lub innej
- 3 paski papryki konserwowej
- 2 ogórki kwaszone
- ser starty na grubych oczkach tarki ilość wedle uznania
- olej do smażenia
sos:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju
Wymieszać i posmarować ciasto.
Przygotowanie:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy, kroimy w paski. Cebule i pieczarki podsmażamy na oleju aż odparuje woda z pieczarek, uważajmy aby się nie przypaliły za mocno. Ogórki kroimy w plasterki, a paprykę w kostkę.
Wyrobić ciasto na pizzę, posmarować sosem i nałożyć składniki, posypać solą aby pizza nie była mdła. Posypać startym serem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut.
Przepis na ciasto do pizzy. Z tej porcji zrobiłam pizze na dwie standardowe formy do ciasta (23x38 cm).
Ja podaję składniki na jedną porcję pizzy, bo drugą zrobiłam z samymi usmażonymi pieczarkami i kiełbasa.
Składniki na jedną pizze:
- 25 dag pieczarek
- 1 cebula
- 1 laska kiełbasy np. podwawelskiej, śląskiej lub innej
- 3 paski papryki konserwowej
- 2 ogórki kwaszone
- ser starty na grubych oczkach tarki ilość wedle uznania
- olej do smażenia
sos:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju
Wymieszać i posmarować ciasto.
Przygotowanie:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy, kroimy w paski. Cebule i pieczarki podsmażamy na oleju aż odparuje woda z pieczarek, uważajmy aby się nie przypaliły za mocno. Ogórki kroimy w plasterki, a paprykę w kostkę.
Wyrobić ciasto na pizzę, posmarować sosem i nałożyć składniki, posypać solą aby pizza nie była mdła. Posypać startym serem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut.
poniedziałek, 13 stycznia 2014
Koktajl jagaodowo-bananowy
Pyszny pożywny koktajl na śniadanie, kolację lub na przekąskę między posiłkami.
Składniki:
- 2 banany
- 1 szklanka jagód - u mnie mrożone
- 250 ml mleka
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Banany obrać, pokroić w plastry i przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać, jagody, cukier, wlać mleko i dobrze zmiksować. Podawać schłodzone.
Składniki:
- 2 banany
- 1 szklanka jagód - u mnie mrożone
- 250 ml mleka
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Banany obrać, pokroić w plastry i przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać, jagody, cukier, wlać mleko i dobrze zmiksować. Podawać schłodzone.
Zupa ogórkowa ze śmietaną
Pomysł na szybką i smaczną ogórkową.
Składniki:
- 1 udko z kurczaka
- około 2,5 l wody
- 5 średnich marchewek
- 5 dużych ziemniaków
- 8 ogórków kwaszonych
- 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu
- sól, pieprz
- 200 ml śmietany 18 % do zupy
- koperek
Przygotowanie:
Udko myjemy i przekładamy do garnka. Wlewamy wodę, wkładamy udko, liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotujemy około 20 - 25 minut. Marchew kroimy w plasterki i wrzucamy do wywaru. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy gdy marchewka będzie miękka. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy gdy ziemniaki będą miękkie. Gotujemy 5 minut. Do śmietany wlewamy troszkę zupy, aby się nie zaważyła i przelewamy do całości, mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem. Na talerzu posypać koperkiem.
Smacznego.....
Składniki:
- 1 udko z kurczaka
- około 2,5 l wody
- 5 średnich marchewek
- 5 dużych ziemniaków
- 8 ogórków kwaszonych
- 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu
- sól, pieprz
- 200 ml śmietany 18 % do zupy
- koperek
Przygotowanie:
Udko myjemy i przekładamy do garnka. Wlewamy wodę, wkładamy udko, liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotujemy około 20 - 25 minut. Marchew kroimy w plasterki i wrzucamy do wywaru. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy gdy marchewka będzie miękka. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy gdy ziemniaki będą miękkie. Gotujemy 5 minut. Do śmietany wlewamy troszkę zupy, aby się nie zaważyła i przelewamy do całości, mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem. Na talerzu posypać koperkiem.
Smacznego.....
piątek, 10 stycznia 2014
Pasta z makreli z ogórkiem
Przepis na tą pastę znalazłam w przepisach Benki jest szybka, prosta i smaczna. Świetny pomysł na zwykłą makrelę.
Składniki:
-makrela wędzona
-2-3 ogórki konserwowe
-łyżka musztardy
-łyżeczka majonezu
Przygotowanie:
Makrelę obieramy ze skóry,oczyszczamy z ości,przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem,ogórki kroimy w drobną kostkę, dodajemy musztardę, majonez. Mieszamy i smarujemy chlebek.
Smacznego...
Składniki:
-makrela wędzona
-2-3 ogórki konserwowe
-łyżka musztardy
-łyżeczka majonezu
Przygotowanie:
Makrelę obieramy ze skóry,oczyszczamy z ości,przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem,ogórki kroimy w drobną kostkę, dodajemy musztardę, majonez. Mieszamy i smarujemy chlebek.
Smacznego...
czwartek, 9 stycznia 2014
Surówka z białej kapusty z majonezem
Idealna do obiadu jak i na przekąskę.
Składniki:
- 400 g białej kapusty
- 1 duża marchewka
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Składniki przełożyć do miski, dodać przyprawy, majonez i wymieszać.
Składniki:
- 400 g białej kapusty
- 1 duża marchewka
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Składniki przełożyć do miski, dodać przyprawy, majonez i wymieszać.
poniedziałek, 6 stycznia 2014
Surówka z białej kapusty z marchewką
Surówki są bardzo smaczne i zdrowe, zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
- 400 g białej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Składniki przełożyć do miski, dodać przyprawy, oliwę, wymieszać i można zajadać do obiadu lub na przekąskę.
Składniki:
- 400 g białej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Składniki przełożyć do miski, dodać przyprawy, oliwę, wymieszać i można zajadać do obiadu lub na przekąskę.
Zrazy z suszonymi pomidorami
Na dzisiejszy świąteczny obiadek proponuję pyszne zrazy z mięsa wieprzowego, a dokładnie z szynki z suszonymi pomidorami, do tego surówka i ziemniaczki.
Składniki:
- 0,7 kg mięsa z szynki
- suszone pomidory
- sól, pieprz
- wykałaczki
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem jak na kotlety. Posolić, posypać pieprzem. Suszone pomidory pokroić w plastry, ułożyć na mięsie i zwinąć w zrazy, spinając wykałaczkami.
Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z każdej strony. Przełożyć do brytfanki lub garnka, podlać 1 szklanką wody i dusić do miękkości mięsa. Od czasu do czasu podlewając wodą i obracając na drugą stronę zrazy.
Rada:
Z powstałego wywaru ze zrazów możemy zrobić sos zagęszczając go wodą z rozmieszaną z mąką - pół szklanki wody i 2 łyżki mąki.
niedziela, 5 stycznia 2014
Bitki w kapuście
Zapraszam na pyszny obiadek.
Składniki:
- 0,7 kg szynki wieprzowej
- pół główki małej kapusty
- puszka pomidorów w puszce bez skórki
- 1 cebula
- liść laurowy, 2 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu
- sól, pieprz, papryka słodka, ziarenka smaku ziołowe
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Szynkę umyć, wysuszyć, pokroić na mniejsze plastry. Lekko rozbić, posypać sola i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Przełożyć do brytfanki. Na oleju ze smażenia mięska podsmażyć cebulę pokrojona w kostkę. Przełożyć do bitek, wlać szklankę wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i dusić. Od czasu do czasu mieszając i podlewać wodą. W tym czasie poszatkować kapustę i dodać do mięsa jak już będzie prawie miękkie. Następnie dodać pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem, ziarenkami smaku i papryką słodką. Dusić jeszcze 5 minut. Podawać z ziemniakami.
Składniki:
- 0,7 kg szynki wieprzowej
- pół główki małej kapusty
- puszka pomidorów w puszce bez skórki
- 1 cebula
- liść laurowy, 2 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu
- sól, pieprz, papryka słodka, ziarenka smaku ziołowe
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Szynkę umyć, wysuszyć, pokroić na mniejsze plastry. Lekko rozbić, posypać sola i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Przełożyć do brytfanki. Na oleju ze smażenia mięska podsmażyć cebulę pokrojona w kostkę. Przełożyć do bitek, wlać szklankę wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i dusić. Od czasu do czasu mieszając i podlewać wodą. W tym czasie poszatkować kapustę i dodać do mięsa jak już będzie prawie miękkie. Następnie dodać pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem, ziarenkami smaku i papryką słodką. Dusić jeszcze 5 minut. Podawać z ziemniakami.
piątek, 3 stycznia 2014
Śledź w śmietanie na słodko
Mój mąż dzisiaj na obiad poprosił o śledzie, ale w wersji na słodko....
Składniki:
- 2 (podwójne) płaty śledzi marynowanych
- 3 średnie cebule
- 300 ml śmietany 18 % zagęszczonej
- 2 łyżki octu
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Ze śledzi zdjąć skórę i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Przełożyć do śledzi. W osobnym naczyniu połączyć śmietanę z octem i cukrem. Wymieszać posmakować, jakby było za mało słodkie dosypać cukru. Wlać do śledzi z cebulką i wymieszać. Schodzić w lodówce godzinę aby się przegryzło. Podawać z ziemniakami.
Składniki:
- 2 (podwójne) płaty śledzi marynowanych
- 3 średnie cebule
- 300 ml śmietany 18 % zagęszczonej
- 2 łyżki octu
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Ze śledzi zdjąć skórę i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Przełożyć do śledzi. W osobnym naczyniu połączyć śmietanę z octem i cukrem. Wymieszać posmakować, jakby było za mało słodkie dosypać cukru. Wlać do śledzi z cebulką i wymieszać. Schodzić w lodówce godzinę aby się przegryzło. Podawać z ziemniakami.
czwartek, 2 stycznia 2014
Oszukane chilli con carne - potrawka
Nie miałam mięsa mielonego, tylko kiełbasę śląska i resztę składników pasujących do tej właśnie potrawy i wyszła równie ostro i smacznie.
Składniki:
- 1 cebula
- 3 małe kiełbasy śląskie
- 30 dag pieczarek
- puszka fasoli czerwonej
- puszka kukurydzy
- sól, pieprz
- przyprawa chilli
- koncentrat pomidorowy 190 g + 100 ml ciepłej wody
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę również pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w paseczki.
Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę, dodać kiełbasę i chwilkę smażyć, dodać pieczarki i smażyć aż puszczą sok. Następnie dodać fasolę, kukurydzę, przyprawy i chwilkę smażyć. Dodać koncentrat wymieszany z wodą i dusić 4 minuty. Doprawić jeśli trzeba żeby było na ostro. Podawać na ciepło z pieczywem.
Składniki:
- 1 cebula
- 3 małe kiełbasy śląskie
- 30 dag pieczarek
- puszka fasoli czerwonej
- puszka kukurydzy
- sól, pieprz
- przyprawa chilli
- koncentrat pomidorowy 190 g + 100 ml ciepłej wody
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę również pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w paseczki.
Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę, dodać kiełbasę i chwilkę smażyć, dodać pieczarki i smażyć aż puszczą sok. Następnie dodać fasolę, kukurydzę, przyprawy i chwilkę smażyć. Dodać koncentrat wymieszany z wodą i dusić 4 minuty. Doprawić jeśli trzeba żeby było na ostro. Podawać na ciepło z pieczywem.
środa, 1 stycznia 2014
Jajka faszerowane rzodkiewkami
Smaczna przekąska na imprezę lub na Wielkanocny stół.
Składniki:
- 6 rzodkiewek + 2 do dekoracji
- 6 jajek
- pół pęczka szczypiorku + pół pęczka do dekoracji
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy na pół i wyciągamy żółtka. Rzodkiewkę i szczypiorek kroimy w kostkę. Żółtka rozgniatamy z majonezem, dodajemy rzodkiewkę, szczypiorek, sól, pieprz i mieszamy. Farsz nakładamy na jajka i układamy na półmisku.
Z rzodkiewek wycinamy kwiatki. Na półmisku posypujemy szczypiorek i układamy kwiatki z rzodkiewek.
Składniki:
- 6 rzodkiewek + 2 do dekoracji
- 6 jajek
- pół pęczka szczypiorku + pół pęczka do dekoracji
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy na pół i wyciągamy żółtka. Rzodkiewkę i szczypiorek kroimy w kostkę. Żółtka rozgniatamy z majonezem, dodajemy rzodkiewkę, szczypiorek, sól, pieprz i mieszamy. Farsz nakładamy na jajka i układamy na półmisku.
Z rzodkiewek wycinamy kwiatki. Na półmisku posypujemy szczypiorek i układamy kwiatki z rzodkiewek.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Zapraw ogórków ciąg dalszy. Proponuję ogórki pikle z ketchupem. Z tej zalewy wyszło mi 20 słoików różnej wielkości np. od dżemu, majone...