sobota, 20 kwietnia 2013

Kopytka

To moje ulubione danie z dzieciństwa.



Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- 20 dag mąki
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodajemy sól, mąkę i jajka. Zagniatamy i wyrabiamy.
Z ciasta formujemy cienkie, długie wałki i kroimy ukośnie co kawałek. Wrzucamy do posolonego wrzątku. Gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia kopytek. Wyjmujemy łyżką cedzakową żeby ociekły z nadmiaru wody i układamy na talerze.
Podajemy posypane cukrem lub jakimś sosem np. z gulaszu.

4 komentarze:

  1. a ja jak byłam dzieckiem nie przepadałam za kopytkami ( wolałam leniwe ) ale obecnie uwielbiam na wszelkie sposoby :D Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bardzo lubię kopytka, a zwłaszcza posypane cukrem. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kopytka są pyszne,uwielbiam smażone na maśle i posypane cukrem.

    OdpowiedzUsuń

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...